SKOPLJE DIGLO RAMPU KA BRISELU: Severna Makedonija i Bugarska potpisale protokol o dobrosusedskim odnosima

I. S.

18. 07. 2022. u 07:45

MINISTRI spoljnih poslova Severne Makedonije i Bugarske Bujar Osmani i Teodora Genčovska potpisali su juče u Sofiji bilateralni Protokol za implementaciju Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, posle sastanka mešovite međuvladine komisije.

СКОПЉЕ ДИГЛО РАМПУ КА БРИСЕЛУ: Севернa Македонијa и Бугарскa потписалe протокол о добросуседским односима

Osmani i Genčovska, Foto Printskrin

Ovaj dokument bi trebalo da bude uvod u normalizaciju odnosa i otvaranje puta Severnoj Makedoniji u pregovorima sa EU.

Potpisivanje Protokola i sastanak međuvladine komisije usledili su nakon što je francuski predlog pregovaračkog okvira za pristupne pregovore Severne Makedonije odobrila Vlada posle usvajanja zaključaka u makedonskom Sobranju.

- Bugarska je zemlja koja najsnažnije podržava evropsku integraciju Republike Severne Makedonije i Albanije. Želim im uspeh na putu koji dugo čekaju. Nadam se da će, zajedničkim snagama i uz našu podršku, stići tamo gde građani Severne Makedonije najviše žele, a to je članstvo u EU - izjavila je bugarska šefica diplomatije Teodora Genčovska posle potpisivanja Protokola u Sofiji.

Njen kolega iz Skoplja Bujar Osmani izrazio je nadu da će se otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje. "Za nas je istorijska prilika da, nakon 17 godina statusa kandidata,  dobijemo šansu za pregovore sa EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)