NEMA RUSKOG GASA ZA EU: Gasprom zbog "više sile" ne može da garantuje Evropi snabdevanje plavim energentom

Tanjug

18. 07. 2022. u 20:29

RUSKI Gasprom poručio je kupcima u Evropi da ne može da garantuje snabdevanje gasom zbog "vanrednih" okolnosti, navodi se u pismu ruske državne gasne kompanije, javlja Rojters.

НЕМА РУСКОГ ГАСА ЗА ЕУ: Гаспром због више силе не може да гарантује Европи снабдевање плавим енергентом

Foto TASS

U pismu datiranom na 14. jul, za koje britanska agenicja navodi da je u njega imala uvid, piše da od 14. juna "više sile" utiču na snabdevanje.

Dodaje se da je to standardna formulacija u poslovnim ugovorima što podrazumeva ekstremne okolnosti koje stranku oslobadaju njenih zakonskih obaveza.

Rojters dodaje da Gaspom nije imao komentar, dok je najveći nemački uvoznik ruskog gasa Uniper bio među kupcima koji su rekli da su dobili pismo i tu tvrdnju formalno je odbacio kao neopravdanu.

RVE, najveći nemački proizvođač električne energije i još jedan uvoznik ruskog gasa, takođe je saopštio da je dobio obaveštenje o višoj sili, ali se uzdržao od bilo kakvog komentara.

Trgovački izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osetljivosti ovog pitanja, rekao da se "viša sila" odnosi na gasovod Severni tok 1, glavni put snabdevanja do Nemačke i njenog okruženja.

Navodi se da su protoci kroz cevovod ravni nuli jer je gasovod podvrgnut režimu godišnjeg održavanja koje je počelo 11. jula i trebalo bi da se završi u četvrtak.

Rojters navodi se da se Evropa plaši da bi Moskva mogla da obustavi isporuku gasa kao vid odmazde za sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini, što bi pojačalo energetsku krizu zbog koje bi region mogao da bude doveden u recesiju.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILJ - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SUPRUGA VODITELJA Lepa glumica iz popularnih serija: Brzo smo shvatili da smo se zavoleli (FOTO)