RAT U UKRAJINI: Propao desant, razbijena brigada VSU; Ruske snage eliminisale specijalce Zelenskog (VIDEO)

Novosti online

15. 07. 2022. u 07:46 >> 22:54

U TOKU je 142. dan specijalne vojne operacije koju ruska vojska izvodi u Ukrajini. Ukrajinske bespilotne letelice napale su granični prelaz i benzinsku stanicu u ruskom regionu Brjansk. Kanada je proširila sankcije protiv Rusije.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Пропао десант, разбијена бригада ВСУ; Руске снаге елиминисале специјалце Зеленског  (ВИДЕО)

Foto Tanjug/printskrin jutjub

Razbijen ukrajinski desant

Ukrajinske formacije su tokom proteklog dana izvršile nekoliko napada na teritoriji Ruske Federacije: uveče su Oružane snage Ukrajine uz pomoć bespilotnih letelica bacile eksplozivnu napravu na biblioteku u Grajvoronu u Belgorodskoj oblasti. Pored toga, neprijatelj je iz minobacača gađao pogranična sela Neslici i Dronovka u Kurskoj i Brjanskoj oblasti.

 

TOS-1A dejstvuje u Ukrajini (VIDEO)

Teški višecevni raketni sistem „Solncepek“ gađa položaje militanata Oružanih snaga Ukrajine.

 

Krivična istraga zbog granatiranja

Istražni komitet Ruske Federacije otvorio je krivični slučaj zbog granatiranja teritorije Sevskog okruga Brjanske oblasti od strane Ukrajine, navodi se u Telegram kanalu Ministarstva.

Prema istražiteljima, u petak su oružane snage Ukrajine pucale na teritoriju Sevskog okruga Brjanske oblasti. Usled toga je oštećena zgrada privremeno neaktivne carinske ispostave i objekti civilne infrastrukture, povređenih nije bilo.

-Glavno istražno odeljenje Istražnog komiteta Rusije pokrenulo je krivični postupak o pokušaju ubistva dve ili više osoba, izvršenog na opšteopasan način, od strane grupe lica po prethodnoj zaveri, zbog činjenice da su snage bezbednosti Ukrajine granatirale teritoriju Sevskog okruga Brjanske oblasti, navodi se u izveštaju.

 

Raketirana Novobahmutovka

Ukrajinske trupe su 21.15 ispalile 40 raketa iz BM-21 „Grad“ na Novobahmutovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Raketirano više oblasti u Ukrajini

Ruske vazdušno-kosmičke, pomorske i kopnenen snage ispalile su salvu raketa na ciljeve u Ukrajini. Uglavnom su "poletele" rakete tipa Kalibar.

 

Ukrajinci gađali pijacu u Slavjansku

Ukrajinska artiljerija gađala je centralnu pijacu grada Slavjanska u Donjeckoj Narodnoj Republici kako bi optužila Oružane snage Rusije za neselektivne udare, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije u petak.

 

Likvidarani divierzanti Kijeva

U Hersonu su privedeni pripadnici diverzantsko-izviđačke grupe (DRG) Ukrajine.

 

Raketirani ciljevi u Odesi, jedna raketa oborena

Prema lokalnim vlastima, pre oko pola sata ruske oružane snage su napale neprijatelja u Odeskoj oblasti. Izveštava se da je najmanje jedna od raketa oborena od strane sistema protivvazdušne odbrane.

Foto printsckrin telegram RVvoenkor

 

Uhapšeni artiljerijski izviđači

Borci LNR rekli su za RIA Novosti da su u blizini Soledara priveden muškarac i žena, koji su pod maskom lokalnog stanovništva ispravljali vatru ukrajinske artiljerije.

 

Četiri naselja na meti Ukrajinaca

Ukrajinske trupe granatirale su četiri naselja u DNR, uključujući i granatama NATO kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Od 18:00 do 18:55, ukrajinske trupe su pucale na Verhnjetorecki, ispalivši četiri granate kalibra 122 mm, prema Dolomitnom, ispalivši 10 mina kalibra 120 mm, prema Novobahmutovki, ispalivši deset granata kalibra 122 mm.

Kasnije – od 19.10 do 19.20 – ukrajinski vojnici ispalili su osam granata kalibra 122 mm na Gorlovku i 14 granata kalibra 155 mm na Dolomitnoje.

 

Dolomitnoje na meti Ukrajinaca

Ukrajinske trupe u petak su ponovo gađale Dolomitnoje granatama kalibra NATO-a, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: EPA

Poginulo 6 ranjeno 8 vojnika DNR

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je u petak da je tokom današnjeg dana, tokom obavljanja vojne dužnosti u republici, poginulo šest vojnika DNR, a još osam je ranjeno.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost šestoro vojnika poginulo, a osam branilaca Donjecke Narodne Republike je ranjeno, navodi se u saopštenju ministarstva na svom Telegram kanalu.

 

Vazdušna opasnost u Ukrajini

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se u većem delu Ukrajine. Posebno u celom središnjem delu zemlje.

 

Stigao američki teški VBR M270

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov naveo je danas na Tviteru da je američki višecevni lanser raketa M270 stigao u Ukrajinu, ali nije otkrio koja zemlja je dopremila to oružje Kijevu.

Foto US Federal Goverment

Zelenski ima plan

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov izjavio je danas da je predsednik Vladimir Zelenski naredio Generalštabu da pripremi planove za oslobađanje cele Ukrajine, kako bi Kijev došao do međunarodno priznatih granica od 1991. godine, preneo je sajt prm.ua.

 

Granatirano 12 naselja

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštava da su ukrajinske trupe tokom današnjeg dana ispalile više od 560 projektila, uključujući i iz VBR Grad i artiljerije kalibra 155 milimetara, na 12 naselja DNR.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od 560 projektila iz višecevnih raketnih bacača Grad, topova od 155, 152 i 122 mm, minobacača 120 mm, a upotrebio je i nevođene rakete 80 mm. (bez upotrebe avijacije). Vatra je otvarana na okruge 12 republičkih naselja“, saopštio je resor u Telegram kanalu.

 

"Desantnjiki" gađaju protivoklopnim sredstvima

Protivtenkovske posade Vazdušno-desantnih snaga gađaju neprijatelja u pravcu Hersona.

 

 

Poginula dva civila

Dve osobe su poginule tokom granatiranja sela Verhnjetoreckoe u Donjeckoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

-VSU je napao Verhnetorecko, dva muškarca su poginula duž ulice Kalinjina, saopštio je štab na Telegram kanalu.

 

HIMARS dospeo u ruke ruske armije

Ranije su se na društvenim mrežama pojavile glasine da je američki višecevni raketni bacač HIMARS na raspolaganju ruskoj armiji. Izvori su upravo potvrdili ovu informaciju.

 

Granatirana dva sela u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Verhnjetoretske i Dolomitnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici za skoro sat i po, ispalivši ukupno 56 granata kalibra NATO-a, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto printskrin tvzvezda.ru

Umesto Gradova stižu Uragani

Kao i kod haubica, gde dolazi do promene kalibara, sa 122mm na 152mm, izmene su predviđene i u drugom tipu artiljerije.

 

Pogođeno selo u Rusiji

Selo Dronovka u Kurskoj oblasti našlo se pod minobacačkom vatrom iz Ukrajine, nema žrtava, rekao je gubernator Roman Starovojt na svom Telegram kanalu.

 

Ruska taktika u Donbasu

Oslobođenje Krasnog Limana, Lisičanska, a sada i Severska pokazuje efikasnost nove taktike grupe „O“ (Otvažnie - Hrabri). Glavna vrednost su životi boraca.

 

Na Zapadu ništa novo, pripreme za kontraofanzivu kod Harkova

Na harkovskom pravcu položaj fronta se praktično nije promenio. Oružane snage Ukrajine se pripremaju za ofanzivu Oružanih snaga Ruske Federacije i utvrđivanje utvrđenih područja. Ruske trupe suprotstavljaju se periodičnim naletima diverzantskih i izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice Oružanih snaga RF izvele su masovno granatiranje ukrajinskih položaja u Verhnjem Saltovu, Svetličnom, Pitomniku, Čerkasima Tiškama, Ruskim Tiškima, Harkovu, Protopopovki, Petrovki, Slatinu, Prišibu, Čepelu, Adamovki. Ukrajinske artiljerijske posade pucale su na navodna područja razmeštanja Oružanih snaga Rusije u Novoj Kazačji, Kazačja Lopanu, Lipcima, Rubižnoje i Izjumu.

Foto: Tanjug

 

London ne interesuju njihovi plaćenici u DNR

London se zvanično nije obratio DNR-u povodom preminulog plaćenika, saopštilo je MIP DNR. Britanski državljanin koji je preminuo u DNR nije bio „borac“, učestvovao je u vrbovanju i bio plaćnik, kazači su u MIP Republike.

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinski vojnici su za sat i po ispalili 66 granata NATO kalibra 155 milimetara na Donjeck, sela Verhnjetorecki i Dolomitni, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Na udaru su se našli i grad Jasinovataja i selo Mineralnoje u njegovoj blizini. Za pola sata na njih su ispaljene 24 granate kalibra 122 i 152 mm.

Raketirana naselja Jakovljevka i Meneraljnoje

Ukrajinski vojnici su za pet minuta ispalili deset raketa iz BM-21 „Grad“ na naselja Jakovljevka i Mineraljnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštava predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Poslednje pripreme Kijeva za ofanzivu

Ukrajinska komanda se sprema za ranije najavljenu kontraofanzivu na Hersonsku oblast. Duž cele linije dodira ispituju se slabe tačke u odbrani Oružanih snaga Ruske Federacije. Na telegram kanalu rybar data je krataka analizu situacije.

 

Porošenko: Stiže 350 dronova

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je iz Talina poslato 350 dronova za ukrajinsku vojsku, prvi deo serije dronova Autel.

Foto: Printscreen

Putin imenovao novog šefa „Roskosmosa“

Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je bivšeg zamenika predsednika Vlade Rusije Jurija Borisova na dužnost generalnog direktora državne korporacije „Roskosmos“. Ukaz je objavljen na sajtu Kremlja.

Putin je razrešio Borisova dužnosti zamenika predsednika Vlade Rusije. Ruski lider takođe je potpisao ukaz o unošenju izmena u strukturu federalnih organa izvršne vlasti – umesto 11 zamenika premijera biće 10, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Podsećamo, Rogozin je bio na čelu „Roskosmosa“ od 24. maja 2018. godine. Pre toga je bio na dužnosti potpredsednika Vlade Rusije za vojno-industrijski kompleks. Tu dužnost je nakon imenovanja Rogozina na čelo „Roskosmosa“ zauzeo Borisov.

Konašenkov:Ruske snage oborile dva ukrajinska aviona Su-25

Ruski PVO sistemi oborili su dva borbena aviona Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u Nikolajevskoj oblasti i devet bespilotnih letelica u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti i samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Takođe, ruski PVO sistemi presreli su devet raketa Uragan u oblastima naselja Harcišk, Korovij Jar i Hanženkovo u DNR-u, Andrejevka u Harkovskoj oblasti i Tomarino u Hersonskoj oblasti, dodao je Konašenkov.

On je naveo da su ruski borbeni avioni, raketne i artiljerijske snage pogodile su u protekla 24 sata oko 230 ukrajinskih vojnih ciljeva, 18 komandnih mesta, kao i ljudstvo i vojnu opremu u 211 oblasti, prenosi ruska agencija.

Peskov:Rusija nije uticala na ostavke evropskih premijera

Ostavke nekoliko evropskih premijera su unutrašnje pitanje njihovih zemalja i Moskva s njima nema nikakve veze, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- To je unutrašnja stvar svake od navedenih zemalja. Mi se ni na koji način nećemo mešati u ovo, nemamo ništa s tim. To je sve što se može reći- rekao je Peskov na molbu novinara da prokomentariše ostavke evropskih premijera, prenosi TASS.

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je juče da podnosi ostavku, ali je predsednik te zemlje Serđo Matarela nije prihvatio, a britanski premijer Boris Džonson najavio je ostavku prošle nedelje, podseća ruska agencija.

Blumberg: EU drastično smanjuje pomoć Ukrajini zbog ekonomske krize

Evropska unija će zbog ozbiljnih problema u ekonomiji izdvojiti za pomoć Ukrajini milijardu evra, umesto planiranih devet, piše Blumberg.

- Velika pomoć Ukrajini, koju je Evropska unija obećala u maju, kako se čini, odlazi u drugi plan, pošto se blok suočava s ozbiljnim ekonomskim problemima- navodi agencija.

U tekstu se podseća da je gotovo pre dva meseca predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila da se Ukrajini uputi devet milijardi evra u vidu hitnih kredita. Za sada je Evropska unija uspela da se dogovori samo o prvoj tranši, koja pokriva devetinu planirane sume.

Ekonomske posledice ukrajinske krize pogađaju zemlje Evropske unije, a njihove vlade počinju da strahuju zbog rizika od slabljenja podrške Kijevu među običnim građanima tokom narednih meseci, posebno ukoliko bude nestašice energenata i ukoliko oni poskupe, konstatuje Blumberg.

Ombudsmanka DNR Darja Morozova: Preminuo britanski plaćenik Pol Uri koji je bio u zarobljeništvu u DNR

Britanski plaćenik Pol Uri, koji je bio u zarobljeništvu u DNR, preminuo je 10. jula od posledica bolesti i stresa, saopštila je ombudsmanka DNR Darja Morozova

Prema njenim rečima, bez obzira na težinu zločina za koje je optužen, DNR je britanskom plaćeniku ukazala svu neophodnu medicinsku pomoć.

- Preminuli britanski plaćenik je rukovodio borbenim operacijama, a bavio se i odabirom i obučavanjem plaćenika za ukrajinsku vojsku- navela je ombudsmanka.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimke artiljerijskih udara na ukrajinske položaje u regionu Zaporožja.

U Zaporoškoj oblasti je uništena kasarna u kojoj se nalazilo više od 70 ukrajinskih vojnika. Pored toga, artiljerija je u istoj oblasti eliminisala oko 70 ekstremista i 11 jedinica oklopne tehnike 128. jurišne brigade ukrajinske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Na položajima ukrajinske vojske u DNR uništena su dva voda ukrajinskih višecevnih raketnih bacača, dva artiljerijska voda haubica „Giacint B“. Vazdušno-kosmičke snage Rusije su oborile dva aviona MiG-29 vazduhoplovnih snaga Ukrajine u području mesta Slavjansk i Družkovka- navodi se u saopštenju.

 

️Ministarstvo odbrane Ruske Federacije o jučerašnjem raketnom udaru na Dom oficira u Vinici:

13. jula visokoprecizne rakete „Kalibar“ su pogodile garnizonski dom oficira u Vinici – u tom trenutku se tamo odvijao sastanak komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa predstavnicima stranih dobavljača oružja.

Na sastanku je razgovarano o ustupanju ukrajinskoj vojsci sledeće serije aviona, naoružanju za uništenje i organizaciji remonta ukrajinske avijacione flote.

Pripadnici Ruske garde zaplenili su dokumenta koja potvrđuju masovno dezerterstvo

Pripadnici Ruske garde zaplenili su u LNR dokumenta koja potvrđuju masovno dezerterstvo vojnika u vazdušno-desantnim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, saopštila je pres-služba resora

Kako se navodi, od aprila do juna 2022. godine na desetine vojnika i vodnika padobranskih četa drugog vazdušno-desantnog bataljona vojne jedinice A1126 pod raznim izgovorima samovoljno je napustilo prvu liniju odbrane.

Njihova prezimena, imena, dužnosti i činovi navedeni su u desetinama izveštaja komandanta drugog vazdušnog-desantnog bataljona.

- Ukrajinski padobranci beže iz vojske koristeći svaku priliku. Između ostalog, ne vraćaju se sa odsustva iz porodičnih razloga. Potraga za njima na mestu prebivališta takođe ne daje rezultate, a ne javljaju se na pozive- zaključili su iz resora.

Orban: EU pucala sebi u pluća nepromisljenim sankcijama Rusiji

Evropska unija je „pucala sebi u pluća“ nepromišljenim ekonomskim sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koje, ukoliko se ne povuku, rizikuju da unište evropsku ekonomiju, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

- U početku sam mislio da smo samo sebi pucali u nogu, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i da dahće za vazduhom- rekao je Orban, dugogodišnji kritičar sankcija, u intervjuu za mađarski državni radio, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebna pomoć, ali evropski lideri treba da preispitaju svoju strategiju, pošto su sankcije nanele veliku štetu evropskoj ekonomiji, a pri tome nisu oslabile Rusiju ili približile višemesečni rat bilo kakvom rešenju.

- Sankcije ne pomažu Ukrajini, a loše su za evropsku ekonomiju, i ako se tako nastavi one će ubiti evropsku ekonomiju. Ono što upravo gledamo je nepodnošljivo. Trenutak istine mora doći u Brisel, kada lideri priznaju da su pogrešili, da je politika sankcija zasnovana na pogrešnim pretpostavkama i da se mora promeniti- dodao je Orban.

Snage Donjecke Narodne Republike čiste istočne oblasti Severska

Snage Donjecke Narodne Republike čiste istočne oblasti Severska, gde ima protivničkih uporišta, izjavio je prvi zamenik ministra informisanja DNR Danil Besonov

- Naši borci u malim grupama pažljivo čiste istočne oblasti grada. Ima protivničkih uporišta. Za sada ne mogu da potvrdim da su glavne snage ukrajinske vojske izašle. Naše snage su angažovane u pošumljenim oblastima oko grada- napisao je Besonov na svom Telegram kanalu.

Ukrajinska strana namerno pali polja sa pšenicom u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska strana namerno pali polja sa pšenicom u Zaporoškoj oblasti, koja se nalazi na liniji vojnog razgraničenja, izjavio je za SputnjikVladimir Rogov, član glavnog saveta oblasne administracije.

- Militanti Zelenskog su, kao i u susednoj Hersonskoj oblasti, prešli na taktiku namernog paljenja polja sa pšenicom koja se nalaze na liniji vojnog razgraničenja. Jasno je da je ove akcije odobrila njihova komanda, pošto je proces pokrenut u dva regiona u isto vreme- rekao je Rogov.

Kanada je proširila sankcije protiv Rusije  

Na listi ograničavajućih mera našle su se crna metalurgija, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, računara, elektronike, optike, električne opreme i vozila, kao i kopneni transport i cevovodi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kanade.

Kanada je takođe zabranila pružanje određenih industrijskih usluga ruskom naftnom, gasno, hemijskom i mašinskom sektoru.

Ukrajinska vojska jutros četvrti put napala Dolomitne

Ukrajinska vojska je jutros četvrti put napala Dolomitne, ispalivši 13 granata kalibra 155 mm, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Oružane snage Ukrajine ispalile su i 10 raketa iz višecevnih raketnih sistema Grad na Jasinovatu, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Gradonačelnik Nikolajeva: Snažne eksplozije u gradu

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da se tom gradu na jugu Ukrajine jutros ođekuju snažne eksplozije.

Senkevič je u objavi na Telegramu pozvao građane da hitno idu u skloništa, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajina dronovima napala region Brjansk

Ukrajinske bespilotne letelice napale su granični prelaz i benzinsku stanicu u ruskom regionu Brjansk, izjavio je lokalni gubernator Aleksandar Bogomaz.

- Ukrajinski dronovi su ušli u vazdušni prostor našeg regiona. Granični prelaz u naselju Černozemni je pogođen dva puta u toku dana- naveo je Bogomaz na svom Telegram nalogu, preneo je TAS S.

On je dodao da je još jedna bespilotna letelica napala benzinsku pumpu u naselju Novije Jurkoviči u okrugu Klimovski, ali da u napadima nije bilo žrtava.

Region Brjansk se graniči sa severnim delom Ukrajine.

BONUS VIDEO:

GRANATIRANjE VOJNE BAZE PVO: Snimci iz Luganska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!