POSLATO 350 DRONOVA KIJEVU: Porošenko je rekao da iz Estonije u Ukrajinu treba da stigne kontingent bespilotnih letelica

P. Z. S. / ria.ru

15. 07. 2022. u 15:16

BIVŠI predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je iz Talina poslato 350 dronova za ukrajinsku vojsku, prvi deo serije dronova „autel“.

ПОСЛАТО 350 ДРОНОВА КИЈЕВУ: Порошенко је рекао да из Естоније у Украјину треба да стигне контингент беспилотних летелица

Foto: Tanjug AP


- Iz Talina smo poslali 350 dronova za oružane snage Ukrajine. To su visokokvalitetne, frontalno testirane bespilotne letelice Autel. Opremljene su i termovizijima, tako da ove „ptice“ mogu da rade danonoćno, rekao je Porošenko u video-materijalu postavljenom na Telegram kanalu TV kanala „5.ua“.

On je napomenuo da je ovo prvi deo serije, „svaka četa“ će dobiti takav dron za prilagođavanje artiljerijske vatre.

- Kao što znate, bespilotne letelice na liniji fronta su „oči“ artiljerije. Pošto su dobili koordinate sa ovih dronova, naši artiljerci, naši „neptuni“, naša „bogdana“, sada i posade naših haubica M777, naših samohodnih topova M109, našeg „cezara“ će nemilosrdno uništavati neprijatelja, rekao je on.

Ranije je Generalštab ukrajinskih trupa saopštio da bi zemlja trebalo da ima sopstvenu „armiju dronova“ za pomoć vojsci. Prema rečima ministra digitalne transformacije Ukrajine Mihaila Fedorova, to je neophodno kako bi se „dronovama zatvorila” linija fronta široka 2.470 kilometara.

Poznato je da je ranije kupljeno 100 dronova za ukrajinsku vojsku volonterskim sredstvima letonske kompanije Atlas, takva oprema je u službi NATO-a.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu rekao da su ruski PVO sistemi „buk“, „tor“ i „pancir“ izuzetno efikasni protiv ukrajinskih dronova, a izviđačka vozila Kijeva, koja tamo lete od samog početka specijalne operacije, inostrane su proizvodnje, već ih je Zapad koristio preko Crnog mora.

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna