BAJDEN "SPAJA" IZRAEL I SAUDIJSKU ARABIJU: Pokušaj suzbijanja uticaj Irana, Kine i Rusije na Bliskom istoku

D. D. S.

13. 07. 2022. u 12:44

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden putuje u Jerusalim, na Zapadnu obalu i u Saudijsku Arabiju, pokušavajući da unapredi izglede za mir na Bliskom istoku.

БАЈДЕН СПАЈА ИЗРАЕЛ И САУДИЈСКУ АРАБИЈУ: Покушај сузбијања утицај Ирана, Кине и Русије на Блиском истоку

Foto Tanjug/AP

Američki zvaničnici smatraju da bi Bajdenovo prvo putovanje na Bliski istok u svojstvu predsednika moglo da bude korak napred ka normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, dva najjača saveznika SAD u ovom regionu, ali i pokušaju da se suprotstavi uticaju Irana, Rusije i Kine u ovom važnom regionu.

- Ovo putovanje će ojačati vitalnu američku ulogu u strateški važnom regionu - saopštio je u ponedeljak američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, dok Rojters precizira da Bajdenovo putovanje ima za cilj promovisanje regionalne stabilnosti, produbljivanje integracije Izraela u regionu i suprotstavljanje uticaju Irana, ali i Rusije i Kine.

Centralni deo Bajdenove posete biće razgovori u Džedi sa saudijskim liderima, uključujući saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koga američka obaveštajna zajednica optužuje da stoji iza ubistva novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018. Bajden dolazi u Saudijsku Arabiju iako je najavljivao da neće zbog ubistva novinara Kašogija, koje su, kako sami Amerikanci tvrde, naručile saudijske vlasti.

- Bajdenu su potrebni Saudijci da povećaju proizvodnju nafte kako bi pomogli da globalne cene energije budu pod kontrolom - primećuje "Vašington post".

Očekuje se da američki predsednik pokuša da obori rastuće cene benzina koje narušavaju njegovu poziciju u istraživanjima javnog mnjenja, ali i da proba da pritisne saveznike iz Zaliva da povećaju proizvodnju nafte kako bi time doprineli snižavanju cena benzina, komentariše Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...