"NE VOLIMO NI MI NJEGA" Peskov komentarisao ostavku Borisa DŽonsona - "Netrpeljivost je obostrana"; pljušte rekakcije iz Rusije

Novosti onlajn/M.Stevanović

07. 07. 2022. u 16:30

OSEĆAJ ljutnje između britanskog premijera Borisa Džonsona i Rusije je obostran, saopštio je Kremlj, nakon što je objavljena vest da je Džonson odstupio sa mesta lidera i premijera Torijevaca. Kako je istaknuto iz Moskve, netrpeljivost Borisa Džonsona prema Rusiji je obostrana.

НЕ ВОЛИМО НИ МИ ЊЕГА Песков коментарисао оставку Бориса Џонсона - Нетрпељивост је обострана; пљуште рекакције из Русије

Foto: EPA

- Kriza u Britaniji je širokog spektra, to vidimo - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima danas, prenosi "Raša tudej".

Džonson je danas podneo ostavku nakon što je više od 50 visokih vladinih zvaničnika, uključujući sekretare i ministre, podnelo ostavku zbog neslaganja sa premijerom.

- Što se tiče gospodina Džonsona, on nas zaista ne voli, a ni mi njega ne volimo - rekao je Peskov.

Britanski premijer zalagao se za snabdevanje Kijeva oružjem i uvođenje sankcija Rusiji zbog njene specijalne vojne operacije u Ukrajini. Džonson je prošlog meseca objavio saopštenje u kojem je rekao da je „Ukrajina na ivici noža i da moramo da preokrenemo ravnotežu rat u njihovu korist". 

Džonson je imenovan za premijera 2019. i preživeo je izglasavanje nepoverenja u parlamentu prošlog meseca. Njegova vlada je bila upletena u nekoliko velikih kontroverzi, uključujući istragu koja je dokazala da su zvaničnici njegovog kabineta, uključujući samog Džonsona, kršili pravila socijalnog distanciranja tokom pandemije kovida 19. 

Reakcije iz Rusije na Džonsonovu ostavku

Konstantin Kosačov

- Političar, koji se ozbiljno lično opkladio na eskalaciju konfrontacije u Ukrajini i oko nje, na kraju je izgubi - rekao je zamenik predsednika Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov, komentarišući ostavku britanskog premijera Borisa Džonsona.

Foto: EPA

Marija Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je, komentarišući ostavku britanskog premijera Borisa Džonsona, da ga je pogodio bumerang koji je on bacio u "slučaju Skripalj", a naravoučenije je - ne pokušavajte da uništite Rusiju.

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Naglasila je da je Borisa Džonsona pogodio bumerang koji je sam bacio.

Podsetila je da je Džonson svojevremeno na isti način ostavio Terezu Mej kada je ona preterala u slučaju Skripalj i počela da se zaglavljuje.

Dmitrij Medvedev

Ostavka Borisa Džonsona je logičan rezultat britanske arogancije i osrednje politike, ocenio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Foto: Tanjug

- Novosti iz Londona. Odlaze "najbolji prijatelji Ukrajine". "Pobeda" je u opasnosti! Prvi je otišao ... Logičan rezultat britanske arogancije i osrednje politike. Posebno na međunarodnom nivou. Čekamo vesti iz Nemačke, Poljske i baltičkih država - napisao je Dmitrij Medvedev na Telegramu.

Valentina Matvijenko

Sudbina britanskog premijera Borisa Džonsona mogla bi da dočeka i druge evropske lidere, izjavila je Valentina Matvijenko, predsednica Saveta Federacije Ruske Federacije.

Foto: Kremlin

Matvijenkova smatra da je Džonsonova ostavka neizbežna zbog velikog nepoverenja građana.

- On je bio glavni rusofob i jastreb. Britanske vlasti su antiruskim raspoloženjem uticali na opadanje standarda sopstvenih građana i to je dovelo do ostavke premijera. Džonson je diskreditovao samog sebe kao političar i premijer u očima građana i po mom mišljenju zaslužuje adekvatnu ocenu - poručila je predsednica Saveta Federacije Ruske Federacije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!