GNEV POLJOPRIVREDNIKA U HOLANDIJI: Vlada zbog smanjenja azota uništava stočni fond

D. D. S.

07. 07. 2022. u 15:24

DA bi smanjile emisije azota, vlasti Holandije propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda, što je farmere ove poljoprivredne velesile izvelo na barikade koje su blokirale zemlju, posebno prilaze supermarketima, pa su mnoge prodavnice ostale bez osnovnih proizvoda na rafovima.

ГНЕВ ПОЉОПРИВРЕДНИКА У ХОЛАНДИЈИ: Влада због смањења азота уништава сточни фонд

EPA/EFE

Holandiju brine previše azotnih jedinjenja koja truju prirodu. Problem je, međutim, što 70 odsto njih potiče od stočarstva, a Vlada jedino rešenje vidi u radikalnom smanjenju stočnog fonda. To seljake izvodi na ulice, ali vlada premijera Marka Rutea ima većinu u parlamentu da progura svoje planove.

Samo SAD izvoze više agrarnih proizvoda od Holandije. Poljoprivredni lobiji su dugo sprečavali promene, ali Holandiju su pritisli ne samo problemi zatrovanog zemljišta zbog masovne upotrebe nitrata i amonijaka, već i odluke evropskih i domaćih sudova, prema kojima to mora da se ograniči.

Do 2030. godine, prema planu Vlade, emisija azota mora da se smanji i do 70 odsto, posebno u regionima EU priznatim kao oblasti zaštićene prirode. Odavno je jasno da to može samo sa manje stočnog fonda, što bi uništilo egzistenciju mnogih farmera.

Vlasti još nisu precizirale plan, niti da li će isplaćivati odštete onima koji odustanu od stočarstva. Seljaci misle da su žrtveni jarci, dok mediji navode da se oni pitaju šta je sa potrošačima koji hoće jeftinije meso, trgovcima stočnom hranom, proizvođačima đubriva i pesticida, klanicama, bankama, rečju svima koji zarađuju u sistemu. Jednostavnih odgovora, zasad, nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili