NAPETO U HOLANDIJI, PRETE SUKOBI I NESTAŠICA HRANE: Farmeri blokiraju puteve i skladišta supermarketa, policija preti da će reagovati

M.Đorđević

05. 07. 2022. u 12:35

Inicijativa vlade da smanji emisije zagađujućih materija dovela je do protesta, prenose lokalni mediji.

НАПЕТО У ХОЛАНДИЈИ, ПРЕТЕ СУКОБИ И НЕСТАШИЦА ХРАНЕ: Фармери блокирају путеве и складишта супермаркета, полиција прети да ће реаговати

Foto: Printscreen

Holandski farmeri zatvorili su pristup distributivnim centrima supermarketa u znak protesta protiv vladinih zelenih reformi, poteza koji bi pogodio poljoprivredni sektor u zemlji, izvestili su lokalni mediji u ponedeljak, navodi RT.

Demonstranti su blokirali nekoliko skladišta širom zemlje, u gradovima Herenven, Raalte, Deventer, Voerden, Breda i Nijkerk. Kao rezultat toga, kamioni sa hranom ne mogu da koriste mnoge distributivne centre.

Centralni biro za trgovinu hranom (CBL), holandska organizacija supermarketa, saopštio je da bi bilo „potpuno neprihvatljivo“ ako se blokada oduži. 

- Pozvali smo pravosudne organe i policiju da se pobrinu za situaciju, rekao je direktor organizacije Mark Jansen.

CBL je pozvao vlasti da razmotre dalje korake protiv demonstranata. 

- Moramo biti u stanju da se pozabavimo ovim nedoličnim ponašanjem, rekao je Jansen, tvrdeći da supermarketi nisu strana u sukobu.

Organizacija je dodala da će uskoro uslediti nestašica hrane poput hleba, voća i povrća i mleka ako demonstranti koji koriste kamione i traktore ne prekinu blokadu.

- Neki distributivni centri takođe snabdevaju bolnice, centre za negu i druge vitalne objekte, rekao je Jansen.

U nedelju, suočena sa mogućnošću protesta velikih razmera, holandska policija je savetovala ljude da rade od kuće, rekavši da su spremni da intervenišu ako situacija izmakne kontroli.

Holandski farmeri su uznemireni zbog vladinog nastojanja da smanji emisije zagađivača, uključujući azot-oksid i amonijak, za 50% do 2030. Zabrinutost je što đubriva sadrže veliku količinu azot-oksida, dok stoka proizvodi amonijak u urinu i izmetu.

Zelene reforme bi verovatno pogodile poljoprivredni sektor, primoravajući poljoprivrednike da smanje broj stoke ili da u potpunosti prestanu sa radom. Mnogi strahuju da će ih reforme vladajuće koalicije jednostavno izbaciti iz posla.

Krajem juna holandski premijer Mark Rute rekao je da poljoprivrednici imaju pravo na protest, ali je upozorio da bi njihovi postupci trebali biti zakoniti.

- Nije prihvatljivo stvarati opasne situacije, nije prihvatljivo zastrašivati zvaničnike, mi to nikada nećemo prihvatiti, rekao je on.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)