ГАСНА КРИЗА МОЖЕ ИЗАЗВАТИ "ДОМИНО ЕФЕКАТ" У ЕВРОПИ: ЕУ премијери забринути - "Ако крене од Немачке, погодиће целу Унију"

Новости онлајн

28. 06. 2022. у 12:32

ГАСНА криза ће у једној земљи Европске уније изазвати домино ефекат и прошириће се на целу Европу, изјавио је у интервјуу за „Политико“ министар за климу и енергетику Холандије Роб Јетен.

ГАСНА КРИЗА МОЖЕ ИЗАЗВАТИ ДОМИНО ЕФЕКАТ У ЕВРОПИ: ЕУ премијери забринути - Ако крене од Немачке, погодиће целу Унију

Фото Танјуг/АП

У понедељак је у ЕУ коначно усвојена законска регулатива, према којој до 1. новембра 2022. године попуњеност складишта гаса треба да износи 80 процената, а наредних година до 90 процената. Складишта гаса постоје у 18 од 27 земаља ЕУ.

- Сјајно је ако поједине земље чланице ЕУ могу да попуне своја гасна складишта до 1. новембра, али ако друге земље не буду могле да остваре 80 процената, посебно велике земље, као што је Немачка, морате бити свесни да ће то имати домино ефекат на целу Европу - истакао је Јетен.

Министар је додао да у случају „да све земље у северозападној Европи дођу до треће фазе хитног плана који се тиче гаса и испробају све остале мере за спречавање несташице гаса“, онда ће Холандија моћи да проучи могућност повећања обима производње на налазишту у Гронингену.

Истовремено, као што је нагласио и холандски премијер Марк Руте и Јетен је оценио да је то последња мера, а да земља планира да потпуно прекине есплоатацију тог налазишта најкасније 2024. године због наводне штете по екологију.

Претходно је и белгијски премијер Александар де Кро изјавио да је забринут због ситуације у вези с енергетским снабдевањем у Немачкој и упозорио на „домино ефекат“ који би могао да погоди целу Европску унију у случају да се наставе проблеми у испорукама гаса у Немачку.

Након почетка специјалне војне операције у Украјини, западне земље увеле су бројне санкције Русији.

ЕУ је усвојила шести пакет санкција, које, конкретно, укључују постепени ембарго на увоз угља и нафте из Русије.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: 

ДЕЈСТВО РАКЕТНОГ СИСТЕМА "УРАГАН": Погледајте снимке Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НА ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ И У ОБИЉУ ЗЕЛЕНИЛА: Чувени хотел из ланца надалеко познатог по квалитету и доброј услузи