RAT U UKRAJINI: Zarobljena nemačka haubica PzH 2000; Generalštab VSU - Povlačenje; Počele borbe za Seversk (VIDEO)

Novosti onlajn

03. 07. 2022. u 07:20 >> 01:52

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini ušla je u dan 130.

РАТ У УКРАЈИНИ: Заробљена немачка хаубица ПзХ 2000; Генералштаб ВСУ - Повлачење; Почеле борбе за Северск (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Rusi zarobili nemačke haubice "PzH 2000"


Nemački Bild piše da Oružane snage RF koriste nemačke bacače granata i haubice, koje je Nemačka poslala Oružanim snagama Ukrajine, kao i da ruska vojska već proučava tu samohodnu artiljerijsku jedinicu.

List naglašava da samohodni topovi "PzH 2000" spadaju u „tehnološki najnaprednije i najskuplje“ na svetu.

Foto Tanjug/AP

Izveštaj Generalštaba VSU

U pravcu Kramatorska, ruska armija je prešla reku Severski Donec i preuzela kontrolu nad Zolotarevkom. APU se povukla iz Lisičanska

▪U pravcu Bahmuta ruske trupe artiljerijski gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Soledar, Pokrovskoe, Bahmut;

▪Na pravcu Avdijevke, Kurahovskog, Novopavlovskog i Zaporožja ruska artiljerija takođe nanosi vatrenu štetu položajima militanata Oružanih snaga Ukrajine;

Podoljak odgovorio Peskovu uslovima Kijeva

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrjaine Mihail Podoljak izneo je večeras spisak zahteva za nastavak pregovora sa Rusijom, nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Kijev, da bi sklopio mir, morati da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske oblasti.

 

Otvažnije razbili odbranu

Grupacija „Otvažne“, koja je jednostavno razvalila odbranu grada i porazila glavne neprijateljske snage, a zatim završila oslobađanje LNR odlaskom na Severski Donec u Belogorovku, 2. armijski korpus armije LNR, koji je zajedno sa borcima Nacionalne garde, očistili grad, sve su to jedinice koje zaslužuju najviša priznanja.

Foto:Jutjub printskrin/ukraїni Rossiя/Telegram printskrin/RVvoenkor

Ubijeno 5 civila u DNR

Rezultat današnjih napada Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju DNR je da je ubijeno 5 civila, a ranjeno 13, među kojima i deca od 10 i 14 godina. Što je bliže potpunom oslobađanju Donbasa, to će VSU žešće udarati po gradskim blokovima i stambenim zgradama.

 

Zarobljena još 3 pripadnika VSU

Trojica ukrajinskih militanata koji su se krili u privatnim stanovima u Lisičansku u LNR pronađena su u nedelju, javlja dopisnik RIA Novosti.

Jedan od njih je izjavio da je odlučio da se preda i dobrovoljno položi oružje. "Nisam se krio. Izašao sam, nisam se sakrio", rekao je.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u nedelju izvestio ruskog predsednika Vladimira Putina o oslobađanju Luganske Narodne Republike.

 

Oštećeno 65 kuća u Belgorodu

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je 65 kuća u Belgorodu oštećeno kao posledica granatiranja sa ukrajinske strane.

Gladkov je ranije rekao da je tokom granatiranja oštećena 21 stambena zgrada i 40 privatnih kuća, četiri osobe su poginule, još četvoro, među kojima je i dete, povređeno.

 

Troje civila poginulo

U Makejevki od ukrajinskog granatiranja već ima troje mrtvih. Još četvoro je ranjeno.

Foto: EPA

Generalštab VSU: Povukli smo se iz Lisičanska

Ukrajinske snage bile su primorane da se povuku iz istočnog grada Lisičanska, poslednjeg uporišta Kijeva u Luganskoj oblasti, saopštila je ukrajinska vojna komanda.

 

Poginuli i ranjeni civili

Jedan civil je poginuo, a drugi je povređen u posledicama granatiranja Aleksandrovke od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

-Usled granatiranja AFU (od strane oružanih formacija Ukrajine – prim. aut.) u Aleksandrovki, jedna žena je poginula, još jedan civil je povređen“, saopštio je štab na Telegram kanalu.

Prema kancelariji DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su u nedelju ispalili šest mina kalibra 120 mm i tri granate kalibra 122 mm na Aleksandrovku.

 

Zelenski tvrdi da je Lisičansk ukrajisnki

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negirao je danas da su ruske snage u potpunosti zauzele Lisičansk, poslednje uporište ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti.

Zelenski je na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanizom rekao da se i dalje vodi bitka za Lisičansk, grad u Luganskoj oblasti nad kojim Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu, prenosi AP.

Foto Tanjug/AP

 

Čečeni zarobili poljskog najamnika

Tokom borbi za lisičansk čačanske jedinice zarobile su jednog poljskog najamnika. Takođe pojavili su se i snimci iz prostorija (bunkera) gde su bili stacionirani najamnici.

 

Granatirana Makejevka

Ukrajinske trupe su u 17.20 granatirale Crvenonogvardejski okrug Makejevke, ispalile tri granate „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

 

Sigurnost kada VSU bude 300 km od granice LNR

Ruske i republikanske snage oslobodile su selo Belogorovka.

– ovo selo je bilo poslednje od naselja u LNR, još uvek pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.
Sledeći cilj je izbacivanje ukrajinske vojske sa teritorije DNR.
Republika neće biti bezbedna dok se Oružane snage Ukrajine ne pomeri 300 km od njenih granica.
Ruska i republička vojska se već pregrupišu za nove operacije.

Foto Tanjug/AP

Uništeno 3.900 tenkova i BVP

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 229 aviona, 134 helikoptera, 1.440 bespilotnih letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.893 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 704 VBR, 3.078 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i 3.979 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Ukrajinci ranili civila u Makejevki

U granatiranju Makijevke od strane ukrajinskih trupa povređen je civil, saopštio je Štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

-VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) napale su Červonogvardejski okrug Makejevke, muškarac je ranjen duž Avdejevske ulice“, saopštio je štab na Telegram kanalu.
Ranije je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo da su ukrajinske trupe jednom pucale na Makijevku, ispalivši osam granata kalibra 152 mm.

Foto: EPA

Vojska DNR i LNR zajedno u akciji

Vitalij Kiseljov, pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR, rekao je da su počele borbe za grad Seversk u DNR.

U toku operacija čišćenja Lisičanskog kotla

Ruske jedinice stigle su do južne periferije Belogorovke i efektivno preuzele kontrolu nad administrativnim granicama Luganske oblasti/Luganske Narodne Republike. Većina jedinica Oružanih snaga Ukrajine napustila je Belogorovku. Sličan odlazak se primećuje i od Grigorovke.

Put Belogorovka - Malorjazancevo - Lisičanski - Lisičansk stavljen je pod kontrolu. Borbe u Beloj gori su završene. Ali i dalje postoje džepovi otpora i u samom gradu i na poljima.

VSU priprema kontraofanzivu

Oružane snage Ukrajine se pripremaju za ofanzivu Oružanih snaga Ruske Federacije i jačaju odbrambene linije na sektoru Pokrovskoje – Soledar – Belogorovka – Berestovoje.

Foto Tanjug/AP

Bezbednosne garancije NATO

Nemačka sa svojim saveznicima razgovara o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, pripremajući se za vreme nakon rata u Ukrajini, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc za televiziju ARD.

 

Ukrajina troši oko 4,4 milijarde mesečno na održavanje oružanih snaga

Oko 4,4 milijarde dolara Ukrajina troši svakog meseca na održavanje svojih oružanih snaga, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Ranije je ekonomski savetnik ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog rekao da se očekuje pad ukrajinskog BDP-a za 35-40 odsto do kraja godine.

Lavrov: "London pokušava da uvuče mornaricu u Crno more"

London pokušava da pronađe izgovore da se britanska kraljevska mornarica uvuče u Crno more i postane gotovo zadužena za sve procese oslobađanja žita iz onih luka koje je minirala Ukrajina, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Ova prehrambena kriza se koristi u najrazličitije svrhe – ne samo u oblasti propagande – da bi se opravdala Ukrajina i još jednom neosnovano optužila Moskva. Ali i ako poslušate, na primer, izjavu Borisa Džonsona i njegovog ministra spoljnih poslova – oni očigledno pokušavaju da stvore uslove, da pronađu izgovore da se kraljevska mornarica infiltrira u Crno more i zapravo počne da upravlja svim procesima oslobađanja žita iz onih luka koje su minirali Ukrajinci i koje su Ukrajinci dužni da očiste - objasnio je Lavrov.

Zaharova: Moskva se uzdržava od uzvratnih koraka na dejstva Kijeva


Moskva se uzdržava od uzvratnih koraka na dejstva Kijeva, ali pomno prati situaciju, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Do sada smo se uzdržavali od ovakvih koraka, ali ćemo veoma pažljivo pratiti razvoj situacije. Oni koji se ponašaju na ovaj način treba da budu svesni da im se, ako se provokacije nastave, loše piše“, rekla je ona.

 

 

Lavrov: Cilj zapadnih sankcija je kažnjavanje neistomišljenika

Sankcije Zapada imaju za cilj kažnjavanje svih neistomišljenika i potčinjavanje njihovoj volji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Liberalizam? Sada govore – neoliberalna doktrina i politika. Dovoljno je da se pogleda na probleme koji sada besne na Zapadu. Pri čemu su povezani ne samo sa prirodnim tokom stvari u sferi ekonomije i trgovine – bilo je uspona i padova, a veštački ih stvara za sebe sam Zapad. O tome je detaljno govorio predsednik Vladimir Putin kada je objašnjavao epistemologiju aktuelne prehrambene i energetske krize izazvane nepromišljenom, ishitrenom i jasno sebičnom politikom zapadnih država - rekao je Lavrov za televiziju „Rusija 1“.

Trofeji ruske vojske iz okoline Lisičanska

Slovaci mogu isporučiti naoružanje

Slovačka može da isporuči Ukrajini borbene avione MiG-29 i tenkove koji su joj na raspolaganju, prenosi češka televizija. 

Pokrenut krivični postupak zbog ukrajinskog granatiranja Belgoroda

Istražni komitet Rusije saopštio je da je pokrenut krivični postupak zbog ukrajinskog granatiranja Belgoroda.


U saopštenju se precizira da su u granatiranju nestale dve osobe, od kojih je jedna dete.

Deo rakete zaglavljen u klima-uređaju jedne stambene zgrade u Belgorodu 

Ispostavilo se da je „školjka“ zaglavljena u klima-uređaju jedne stambene zgrade u Belgorodu na Narodnom bulevaru deo rakete PVO, saopštila je pres-služba regionalne vlade.

Istaknuta Zastava pobede na zgradi uprave Belogorovke

Oružane snage Rusije istakle su Zastavu pobede na zgradi uprave Belogorovke, čime je oslobođena LNR.

Objavljeni snimci napada u Harkovu i Nikolajevu
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak napada na vojne objekte ukrajinskih snaga u Harkovu i Nikolajevu.

Visokopreciznim oružjem u Harkovu je uništeno više od sto ukrajinskih vojnika i 15 jedinica vojne tehnike.

 

London: Neprihvatljiv novi Minski sporazum, Ukrajini potrebna pobeda


Ne treba dozvoliti sklapanje novog Minskog sporazuma, Ukrajina treba da pobedi Rusiju, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras u intervjuu za francuski list „Žurnal du dimanš“.

Prema njenim rečima, „loše osmišljen mirovni sporazum“ omogućiće predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da „pregrupiše svoje snage“.

 

Foto Tanjug/AP

Šojgu obavestio Putina - Lugansk oslobođen

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obavestio je ruskog predsednika Vladimira Putina o oslobađanju Luganske Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je izvestio Putina da je kao rezultat uspešnih vojnih operacija Oružanih snaga Rusije, zajedno sa jedinicama Narodne milicije LNR, uspostavljena puna kontrola nad gradom Lisičanskom i nizom obližnjih naselja, od kojih su najveća Belogorovka, Novodružesk, Malorjazancevo i Bela Gora.

Ukupna površina oslobođenih teritorija tokom proteklog dana iznosila je 182 kvadratna kilometra.

Snimci udara po položajima ukrajinske vojske

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak udara po položajima ukrajinske vojske.

Podsetimo, vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su visokopreciznim oružjem 10 komandnih mesta i sedam skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine za jedan dan.

Četvoro mrtvih u Belgorodu

Broj poginulih u granatiranju Belgoroda porastao je na četiri.

Poginuli su jedan državljanin Rusije i tri državljana Ukrajine, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov

125 raketa oboreno iznad Melitopolja

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je oko 15 raketa iznad Melitopolja, koje su ukrajinske trupe ispalile na civilnu infrastrukturu grada tokom noćnog granatiranja, a delovi raketa pali su na teritoriju aerodroma, saopštio je za Sputnjik izvor u vojno-civilnoj upravi Zaporoške oblasti.

Putin čestitao praznik Lukašenku

Rusija i Belorusija će nastaviti da grade bilateralne veze, unapređuju institucije Saveza država i unapređuju integraciju u Evroaziji, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u čestitki predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku povodom beloruskog državnog praznika, Dana nezavisnosti.

Ruski senatori smatraju da događaji u Belgorodu zahtevaju odgovor Ukrajini

 

- Pogibija civila i uništavanje civilne infrastrukture u Belgorodu su direktan akt agresije od strane Ukrajine i zahtevaju najoštriji, uključujući vojni, odgovor - napisao je na svom Telegramu predsednik Ustavnog odbora Saveta Federacije Andrej Klišas.

On je dodao da će se napadi na rusku teritoriju i pogibija građana nastaviti, „osim ako ne dođe do razornog vojnog odgovora“.

Kadirov potvrdio da je Lisičansk u potpunosti oslobođen


Čečenski lider Ramzan Kadirov potvrdio je da je grad Lisičansk u LNR u potpunosti oslobođen.

Konvoj vozila sa čečenskim snagama kreće se ulicama grada, dodao je on uz objavljeni video.

Ukrajinske snage granatirale Jasinovatu i Novobahmutovku


Ukrajinske snage granatirale su Jasinovatu i Novobahmutovku (u 9.30 i 9.55), ispalivši devet granata kalibra 122mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
 

U eksplozijama u Belgorodu poginule tri osobe


Posle serije jakih eksplozije u Belgorodu poginule su tri osobe, a četvoro, među kojima je i dete, ranjeno, desetine kuća je oštećeno, pet je potpuno uništeno, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.


 

Na ruski pogranični grad Belgorod palo je nekoliko desetina granata

Prema rečima Vjačeslav Gladkov, načelnika Belgorodske oblasti, najmanje 11 stambenih zgrada je oštećeno.

Geleri su oštetitli i 39 privatnih stambenih kuća. Gladkov kaže da je pet kuća potpuno uništeno.

Ukrajinske snage tokom noći dva puta gađale Melitopolj

Ukrajinske snage su tokom noći dva puta gađale Melitopolj dalekometnim višecevnim bacačima raketa, izjavio je član glavnog saveta državne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Noćas neprijatelj nije dozvolio mirnom Melitopolju da spava. Dva puta u toku noći (oko 3 i 4.45) teroristi (Vladimira) Zelenskog izveli su napad na mirni grad iz višecevnih bacača raketa velikog dometa - napisao je Rogov na svom Telegramu.

BONUS VIDEO: 

DA LI JE SUKOB U UKRAJINI OGOLIO NAMERE ZAPADA? Milovan Danojlić - ispovest za nedeljne "Novosti"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju