KIJEV PRIPREMA KONTRAOFANZIVU NA OVOM DELU RATIŠTA: Situacija na frontu u Donbasu pravc Soledar-Bahmut (MAPA)

P. Z. S. / rybar

03. 07. 2022. u 17:20

RUSIJA je započela vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

КИЈЕВ ПРИПРЕМА КОНТРАОФАНЗИВУ НА ОВОМ ДЕЛУ РАТИШТА: Ситуација на фронту у Донбасу правц Соледар-Бахмут (МАПА)

Foto AP

Planirano je da se sprovede "demilitarizacija i denazibiranje Ukrajine", kako bi sudu doveli sve ratne zločince odgovorne za "krvave zločine nad civilima" Donbasa.

Na telegram kanalu rybar dat je kratak rezime situacije u sektoru Bahamut-Soledar.


*Oružane snage Ukrajine se pripremaju za ofanzivu Oružanih snaga Ruske Federacije i jačaju odbrambene linije na sektoru Pokrovskoje – Soledar – Belogorovka – Berestovoje.

Posebna pažnja posvećena je odbrani Soledara: u rejonu naselja formirana je taktička grupa „Čarli“. U svom sastavu ima bataljon 14. OMBR, protivvazdušni raketno-artiljerijski divizion, nekoliko posada bespilotnih letelica, vod protivvazdušnih raketa sa BM Strela-10 i MANPADS Stinger.

Ilustracija rybar



Zadatak konsolidovane TG biće da sprovede sveobuhvatnu odbranu okoline Soledara i nanese maksimalan vatreni udar na snage koje napreduju Oružanih snaga RF. Sada su ruske jedinice u okolini Pilipčatina i Vladimirovke pod baražnom artiljerijskom vatrom. Kao odgovor, Oružane snage RF napadaju Konstantinovku, Soledar, Njujork, Travnevoje i Novoluganskoe.

*U samom Soledaru, kao i u Bahmutu i ​​Paraskovijevki, postavljeni su dodatni punktovi. Za jačanje grupacije u naselja su stigle jedinice 58. brigade.

U slučaju proboja odbrane vrši se priprema rezervnih linija odbrane iza Bahmuta sa formiranjem rezervi. U tom cilju dodatno je naoružanje i oprema dopremljeno u Konstantinovku i Novoluganski rejon. Sistem PVO S-300 je raspoređen u Kramatorsku.

*Sposobnost Oružanih snaga Ukrajine da prebace rezerve u Novoluganskoje najbolje odgovara na pitanje „Zašto Ugledarska TE još nije napuštena?“. Severno od Dolomita nalaze se moćna utvrđena područja Oružanih snaga Ukrajine. Broj trupa sa ruske strane na ovom sektoru fronta nije dovoljan za nastavak ofanzivnih operacija, pa je front privremeno zamrznut do oslobađanja grupe koja je napredovala na Lisičansk.

Ilustracija rybar


Oko Uglegorske TE nema borbi iz još jednog razloga: ruska strana želi da sačuva kritično važan infrastrukturni objekat. Najverovatnije, još postoji nada da će se Oružane snage Ukrajine, ukopane na teritoriji TE, povući čim počnu borbe za Bahmut. O mogućem scenariju razvoja situacije pod kritičnom tačkom u utvrđenom području Oružanih snaga Ukrajine juče smo govorili u našem detaljnom video pregledu sledeće faze bitke za Donbas.

Ukrajinski napadači nisu uspeli da postignu ni značajnije taktičke uspehe. Napad je zapeo, a brojčano nadjačane jedinice Oružanih snaga RF i NM DNR čak su ponovo zauzele neke od svojih položaja i nastavile da zauzimaju „sivu zonu“.


*Ideja ukrajinske komande takođe postavlja pitanja: u oblasti kod Ugledara nema strateški značajnih linija ili objekata za snabdevanje, kojima bi pristup mogao ozbiljno da zakomplikuje situaciju savezničkih snaga. Zauzimanje jednog jedinog sela teško se može nazvati čak i zadovoljavajućim rezultatom s obzirom na neuporedivo veće gubitke Oružanih snaga Ukrajine.

*U isto vreme, u Kijevu će ponovo pokušati da pokrenu ofanzivu kod Ugledara. Oružane snage Ukrajine još nemaju kritičnih problema sa ljudstvom, pa će ukrajinska komanda nastaviti, uprkos gubicima, da šalje u borbu veliki broj neobučenih jedinica sa očekivanjem da će iskoristiti brojčanu nadmoć nad Oružanim snagama RF. i NM DNR u oblasti.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije