MOSKVA SE NADA DA ĆE OSLO POKAZATI ZDRAV RAZUM: Norveška blokirala snabdevanje ruskog arktičkog ostrva Špicbergen

Srna

01. 07. 2022. u 16:02

RUSIJA ne može da ignoriše poteze Norveške sa ciljem blokiranja isporuke tovara na norveško ostrvo Špicbergen, ali se nada da će Oslo pokazati zdrav razum i sprečiti eskalaciju, izjavio je za TASS opunomoćeni ambasador ruskog Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Korčunov.

МОСКВА СЕ НАДА ДА ЋЕ ОСЛО ПОКАЗАТИ ЗДРАВ РАЗУМ: Норвешка блокирала снабдевање руског арктичког острва Шпицберген

Foto: printskrin Jutjub

On je na marginama Međunarodnog pravnog foruma u Sankt Peterburgu rekao da Rusija ne želi da Špicbergen, umesto zone saradnje, postane zona tenzija, naglasivši da to nije izbor Moskve.

Govoreći o tome šta će Moskva učiniti da odgovori na postupke Osla, diplomata je istakao da to ne može da se ignoriše, te da će postupci Norveške, koji su bez presedana, samo zakomplikovati situaciju u regionu.

- Nadam se da će kod naših severnih suseda prevladati zdrav razum i da će se bez nanošenja štete odnosima i povećavanja tenzija pronaći rešenje koje će nam omogućiti da sprovodimo aktivnosti i radimo tamo u skladu sa pravima koja proizilaze iz relevantne konvencije u vezi sa Špicbergenom iz 1920. godine, naveo je Korčunov.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da se Moskva nada prikladnom odgovoru Osla na zvanično pitanje o situaciji sa Špicbergenom koje je upućeno odmah nakon incidenta.

Norveški otpravnik poslova u Rusiji pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova u srijedu, 29. juna, i rečeno mu je da situacija u vezi sa isporukom robe na Špicbergen nije prihvatljiva, nakon što je Norveška blokirala tranzit tovara namenjenog državnoj rudarskoj kompaniji "Arktikugol".

Kao rezultat norveških ograničenja na prevoz tereta uvedenih ruskim prevoznim kompanijama, koja su uvedena u aprilu, ključna roba za rad "Arktikugola" i Konzulata Rusije na ostrvu ostala je na rusko-norveškoj granici, navedeno je iz Ministarstva.

Pomenuta roba uključuje hranu, medicinsku opremu, građevinski materijal i rezervne delove za motorna vozila. 

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MIŠIĆ NA BREGALNICI: Kako je albanska pobuna penzionisala Žuću