OGLASIO SE STOLTENBERG: Odlučeno je da Švedska i Finska pristupe NATO-u

Tanjug

30. 06. 2022. u 14:04

ŠVEDSKA i Finska potpisaće u utorak protokol o pristupanju NATO-u kako bi se formalno pridružile alijansi, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare na kraju samita NATO-a u Madridu.

ОГЛАСИО СЕ СТОЛТЕНБЕРГ: Одлучено је да Шведска и Финска приступе НАТО-у

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

- Dogovorili smo se da pozovemo Finsku i Švedsku da se pridruže našem savezu i dogovorili smo se o dugoročnoj podršci Ukrajini - naveo je Stoltenberg i dodao da će predsednici obe nordijske zemlje učestvovati u procesu i da je „realnost da su lideri NATO-a već doneli odluku juče na samitu“.

Nakon potpisivanja, protokol o pristupanju mora da bude ratifikovan u skupštinama svih 30 članica kako bi se omogućilo obema zemljama da postanu deo NATO-a.

Kada postanu članice NATO-a, Švedska i Finska će moći da se oslone na klauzulu o kolektivnoj odbrani koja stoji u statutu NATO-a.

Spremanje konfrontacije sa Rusijom od 2014. 

NATO je počeo da se priprema za sukob sa Rusijom još 2014. godine, rekao je generalni sekretar zapadne alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Madridu.

- U stvari, mi smo se pripremali za konfrontaciju sa Rusijom od 2014. godine, i zato smo povećali naše vojno prisustvo na istoku bloka, i počeli da trošimo više novca na odbranu, a takođe smo povećali gotovost naših snaga - rekao je on.

Ranije danas lideri NATO-a odobrili su novi strateški koncept alijanse do 2030. godine, kojim je Rusija označena kao "direktna pretnja". Sa samita su poručili da Brisel želi da zadrži kanale komunikacije sa Moskvom kako bi smanjio rizike, ali da je više ne smatra svojim partnerom.

BONUS VIDEO:

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

DRAMATIČNO UPOZORENJE TRAMPA: Treći svetski rat bio bi gori od svih ratova u istoriji, imamo oružje kakvo do sad nije viđeno