UPOZORENJE ZA EU: Ako ruske isporuke gasa prestanu moraćete da smanjite potrošnju energije za 30 odsto

P. Z. S. / rt.com

29. 06. 2022. u 18:42

EVROPA će morati da smanji čak 30 odsto upotrebe gasa do sredine februara ako se zaustave tokovi iz Rusije, rekao je u utorak za Blumberg izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЕУ: Ако руске испоруке гаса престану мораћете да смањите потрошњу енергије за 30 одсто

Foto Tanjug/AP


-U zavisnosti od njegovog vremena, potpuni prekid isporuke ruskog gasa Evropi mogao bi da dovede do toga da nivoi popunjenosti skladišta budu znatno ispod proseka uoči zime, ostavljajući EU u veoma ranjivoj poziciji, naveo je Birol u komentarima e-poštom Blumbergu - U sadašnjem kontekstu, ne bih isključio potpuni prekid izvoza gasa u Evropu iz Rusije.

Punjenje skladišta u Evropskoj uniji ide tempom da do 1. novembra dostigne kapacitet od 90 odsto. Međutim, to bi moglo pasti na 75 odsto ako se potpuno zaustavi izvoz ruskog gasa, izračunava Blumberg.

Šef IEA je primetio da smanjenje potrošnje prvo treba da počne sa upotrebom industrije i domaćinstvima da bi se postigli ciljevi skladištenja.

Najveća evropska ekonomija, Nemačka, bori se sa nedostatkom u isporuci ruskog gasa nakon što su isporuke gasovodom Severni tok ranije ovog meseca smanjene za 60 odsto. Kao odgovor, vlada je pokrenula fazu „uzbune“ svog plana za vanredne situacije gasa, signalizirajući da preduzeća i domaćinstva moraju da smanje potrošnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)