PUTIN DONEO NOVU VAŽNU ODLUKU: Naredbe suda u Strazburu se više neće ispunjavati u Rusiji

Novosti online

11. 06. 2022. u 19:01

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin potpisao je zakone o neizvršavanju odluka Evropskog suda za ljudska prava posle 15. marta, tako da će odredbe tog suda prestati da budu osnova za preispitivanje odluka ruskih sudova.

ПУТИН ДОНЕО НОВУ ВАЖНУ ОДЛУКУ: Наредбе суда у Стразбуру се више неће испуњавати у Русији

Vladimir Putin, Foto Tanjug

Državna duma Rusije je usvojila paket od dva nacrta zakona koji podrazumevaju da se naredbe Evropskog suda za ljudska prava, iznete posle 15. marta, neće ispunjavati u Rusiji, kao i da će prestati da budu osnova za preispitivanje odluka ruskih sudova.

Moskva je 15. marta saopštila da istupa iz Saveta Evrope i Evropske konvencije za ljudska prava, navodeći da će ispunjavati odluke Evropskog suda za ljudska prava ukoliko su one u skladu s Ustavom Rusije.

Istog dana je Parlamentarna skupština Saveta Evrope jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj je Komitetu ministara te organizacije ukazala da na to da Moskva ne može biti članica Saveta Evrope. Sledećeg dana je Komitet ministara Saveta Evrope usvojio odluku o prestanku članstva Rusije u organizaciji od 16. marta.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

(Sputnjik)

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri