RAT U UKRAJINI: Civili počeli da napuštaju fabriku u kojoj su zabarikadirane ukrajinske snage (FOTO/VIDEO)

Novosti online

11. 06. 2022. u 07:26 >> 23:26

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 108 dan. Aleksej Arestovič, savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, smatra da je do sada poginulo do 10.000 ukrajinskih vojnika.

РАТ У УКРАЈИНИ: Цивили почели да напуштају фабрику у којој су забарикадиране украјинске снаге (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

LNR: Civili počeli da napuštaju Azot u Severodonjecku

Civili su počeli da napuštaju teritoriju hemijske fabrike Azot koju su blokirale ruske snage u gradu Severodonjecku, izjavio je diplomatski predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Moskvi Rodion Mirošnik.

- Civili su počeli da izlaze kroz drugi kontrolni punkt hemijskog postrojenja Azot. Ovaj punkt ne kontrolišu militanti. Dočekuju ih i odvode na bezbedno mesto vojnici savezničkih snaga - napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ostaci ukrajinskih snaga drže nekoliko zgrada u zoni prve kapije fabrike, prenosi RIA Novosti.

Rusija dopremila više od 29.000 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu

Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajinu dopremila više od 29.000 tona humanitarne robe, saopštio je Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je na redovnoj konferenciji za novinare saopštio da je u protekla 24 sata iz Donbasa i Ukrajine evakuisano više od 7.500 ljudi.

General-pukovnik je, takođe, naveo da su u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici ruski stručnjaci za eksploziv od mina očistili više od 3.000 hektara.

- Odredi za uklanjanje mina Oružanih snaga Ruske Federacije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije ispunjavaju zadatke čišćenja teritorije DNR i LNR od eksplozivnih naprava. Provereno je ukupno 2.987 hektara - precizirao je Mizincev i dodao da je do sada pronađeno i onesposobljeno 18.065 eksplozivnih naprava.

Mizincev je, takođe, upozorio na to da su ukrajinski ekstremisti u školama u Slavjansku razmestili višecevne raketne bacače i artiljeriju i opremili u njima svoje vatrene pozicije.

Kadirov saopštio najnovije vesti sa fronta

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage postigle značajan uspeh u oslobađanju industrijske zone fabrike „Azot“ u Severodonjecku.

Foto: Profimedia

- Želim da obradujem patriote Rusije, Ukrajine i da razočaram lažne patriote. Danas je u industrijskoj zoni Severodonjecka likvidirano vrlo mnogo đavoljih sledbenika i zauzeto je više od polovine naselja Metelkino. Odlični rezultati - naveo je Kadirov.

Ranije je objavljeno da je Metelkino delimično pod kontrolom Luganske Narodne Republike, odnosno njegov istočni deo, dok zapadni deo naselja predstavlja „sivu zonu“.

Snažna eksplozija u Avdejevki

Oblak u obliku pečurke, nastao usled veoma jake eksplozije, podiže se u oblasti Avdejevke, u kojoj se nalazi hemijski kombinat "Koksohim".

Oblak se vidi iz Donjecka, prenosi dopisnik Sputnjika.

Ukrajinci granatirali DNR

Ukrajinska vojska je u večernjim satima ispalila gotovo pedeset projektila na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopšteno je iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Na naselje Jakovljevka ispaljeno je 15 raketa iz sistema „Grad“, dok je Donjeck granatiran s 15 projektila kalibra 155 milimetara. Ukrajinske snage su na naselja Verhnjetorecko i Mihajlovka ispalile po pet projektila kalibra 122 milimetara, a Dolomitno je gađano s devet projektila kalibra 152 milimetra.

Ursula fon der Lajen obilazi ranjenike

Predsednica Europske komisije Ursula fon der Lajen objavila je video posete ranjenima u bolnici u Kijevu.

- Posetila sam vojnike koji se oporavljaju u bolnici u Kijevu. Usprkos povredama, njihov duh je nesalomiv. Njihova odlučnost, netaknuta. Ovo su teška vremena za Ukrajinu. Evropa je na vašoj strani - navela je.


DNR: Zarobljen ukrajinski plaćenik iz Južne Koreje

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su danas da je zarobljen "plaćenik iz Južne Koreje" koji se borio u redovima ukrajinske vojske i da će mu biti suđeno u DNR, preneo je Rojters.

-Priprema se presuda plaćeniku iz Južne Koreje. On je njihov državljanin koji se borio za oružane snage Ukrajine, rekla je zvaničnica DNR Natalija Nikonorova, javio je Interfaks, a prenela britanska agencija.

Češki najamnik poginuo u regionu Donjecka

Češki državljanin poginuo je u Ukrajini, rekao je danas češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

- Mogu da potvrdim da je državljanin Češke poginuo u regionu Donjecka u Ukrajini. Njegovo tijelo sutra će biti prebačeno u region Harkov, izjavio je Lipavski.

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, 24. februara, više stotina državljana Češke pridružilo se ukrajinskim snagama, uz saglasnost Praga. /kraj/dl

Senator Bejker: „Umor“ od Ukrajine

Poslanik u kanadskom parlamentu iz Liberalne partije Ivan Bejker potvrdio je da se u zapadnim zemljama gomila „zamor“ od Ukrajine, koji se izražava u pozivima Kijevu da ustupi deo teritorija.

U nekim zapadnim zemljama postoji umor od Ukrajine . Na primer, francuski predsednik  Emanuel Makron je nedavno rekao da je potrebno da se smiri Rusija, da Ukrajina, možda, treba da odustane od teritorija. Da, postoje takvi razgovori i veoma sam zabrinut zbog toga“, rekao je Bejker u eteru Ukrajine 24.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Uništena baza stranih plaćenika u Harkovskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništena baza stranih plaćenika.

- U oblasti Andrejevke, u oblasti Harkova, visokoprecizne rakete uništile su tačku razmeštanja stranih plaćenika, rekao je on.

Ukrajinske trupe granatirale Svetlodarsk i Kujbiševski okrug u Donjecku

- Ukrajinske trupe su u 13.15 ispalile 10 raketa iz MLRS-a Grad u Kujbiševskom okrugu Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Ukrajinske trupe gotovo svakodnevno granatiraju stambena naselja oslobođenog grada Svetlodarska u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekli su za RIA Novosti lokalni stanovnici.

Ranije je štab teritorijalne odbrane DNR prijavio smrt jedne i povredu još jedne osobe tokom artiljerijskog udara na pijaci u Svetlodarsku .

Lugansk: Uspostavljen kontakt sa ukrajinskim borcima u Azotu

Uspostavljen je kontakt sa ukrajinskim borcima u hemijskoj fabrici Azot u gradu Severodonjecku i razgovori su u toku na obezbeđivanju sigurnog prolaza za civile koji se kriju u tom objektu, potvrdio je ambasador u Rusiji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik na Telegramu.

Kineska delegacija napustila salu tokom govora Zelenskog

Kineska delegacija na azijskom samitu o bezbednosti u Singapuru napustila je salu tokom govora predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, javlja "Strana", a prenosi RIA Novosti.

Događaj se održava od 10. do 12. juna, a Zelenski je ucestvovao onlajn, gde je posebno je najavio opasnost od gladi u Aziji i Africi zbog prestanka isporuke žitarica iz Ukrajine.

Prvi ruski pasoši izdati stanovnicima Melitopolja

U Melitopolju su izdati prvi ruski pasoši onima koji su dobili rusko državljanstvo, izjavio je u subotu Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti.

„Danas je u Melitopolju održana ceremonija izdavanja prvih ruskih pasoša“, prenosi TASS  njegove reči.

Rogozin optužio Zapad i Kijev da izazivaju glad

Kijev i Zapad sprečavaju izvoz žita iz Ukrajine, izazivajući time glad, izjavio je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

- Izvoz ometa zapravo, kriminalna linija Ukrajine , koja blokira prilaze svojim lukama.Oni se ponašaju kao pas u jaslama i zapravo izazivaju glad“, rekao je on u eteru TV „Rosija 24“.

Lajen stigla u Kijev na razgovore sa Zelenskim

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas u Kijev na sastanak sa predsednikom Volodimirom Zelenskim sa kojim će ,kako je navela, razgovarati o obnovi Ukrajine i postignutom napretku ka članstvu u Evropskoj uniji.

- Sa predsednikom Zelenskim ću razmotriti zajednički rad potreban na obnovi i napredak koji je Ukrajina ostvarila na svom evropskom putu, saopštila je Lajen u objavi na Tviteru , prenosi Rojters.

Zelenski: Ukrajina će, definitivno, biti pobednik rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će njegova zemlja "definitivno odneti pobedu u ratu koji je Rusija započela".

Govoreći sa nepoznate lokacije u Kijevu putem video linka, Zelenski je rekao delegatima dijaloga Šangri-La u Singapuru da njegova zemlja nije u mogućnosti da izveze dovoljno hrane zbog ruske blokade i da će se svet suočiti sa "ozbiljnom krizom u snabdevanju hrane i glađu", preneo je Rojters.

Ukrajinci najavljuju da će igrati i pod bombama


Predsednik Fudbalske asocijacije Ukrajine Andrij Pavelko izjavio je danas da će fudbalski šampionat te zemlje početi čak i pod bombama.

Uprkos ratnom stanju, prvenstvo bi trebalo da počne u avgustu, a Pavelko je dobio zeleno svetlo od predsednika države Volodimira Zelenskog da pokrene ligu.

Rusija: Oborena tri ukrajinska aviona i 12 dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su dva ukrajinska lovca MiG-29, jedan jurišni avion Su-25 i 12 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Bajden:Znali smo za invaziju,ali Zelenski nije hteo da sluša

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "nije hteo da sluša" kada su američke obaveštajne službe prikupile informacije da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu.

Britanija:Ruske snage nisu napredovale u Severodonjecku

Ruske snage oko ukrajinskog Severodonjecka nisu u petak napredovale ka južnom delu grada ,saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

Intenzivne ulične borbe su u toku i obe strane verovatno trpe veliki broj žrtava, navelo je ministarstvo u obaveštajnom izveštaju objavljenom na Tviteru, prenosi Rojters.

Volodin: Stvara se G8

SAD i njihovi saveznici svojom politikom sankcija ruše ekonomske veze, formirajući nove tačke rasta u drugim zemljama, koje su zajedno sa Rusijom faktički formirale novu "veliku osmorku", istakao je predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

- Rušenje postojećih ekonomskih odnosa, koje sprovode Vašington i njegovi saveznici, dovelo je do formiranja novih tačaka za rast u svetu, napisao je Volodin na "Telegramu".

Ukrajina: U istrazi mogućih ruskih zločina pomažu Francuzi

Stručnjaci za oružje iz Francuske pomažu svojim ukrajinskim kolegama u prikupljanju dokaza o mogućim ruskim ratnim zločinima u severnom regionu Černihiva, saopšteno je iz Državnog tužilaštva Ukrajine, prenosi Rojters.

Stručnjaci francuske Žandarmerije, uključujući one za modeliranje dronova, balistiku i oružje za masovno uništenje, prikupljaju dokaze na mestima razaranja od ruskog granatiranja, saopštila je na svom Fejsbuk nalogu Državni javni tužilac Irina Venediktova.

300-400 ukrajinskih vojnika blokirano u fabrici Azot u Severodonjecku

Oko 300-400 ukrajinskih vojnika blokirano je u fabrici Azot u Severodonjecku, rekao je Rodion Mirošnik, ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji.

- Oko 300-400 ukrajinskih militanata je sada blokirano na Azotu. Oni se koncentrišu u blizini prvog kontrolnog punkta hemijske fabrike. Tamo može ostati i do 500 civila koji su se krili od granatiranja u skloništu za bombe u fabrici“, napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski gradonačelnik Marijupolja: Epidemija kolere i dizenterije

U Marijupolju je izbila epidemija kolere i dizenterije, kaže gradonačelnik Vadim Bojčenko i upozorava da bi hiljade ljudi moglo da strada zbog kolere i drugih smrtnosnih bolesti dok su tela na ulicama, a leto donosi toplije vreme.

Bojčenko tvrdi da su bunari kontaminirani telima ubijenih tokom višenedeljnog ruskog bombardovanja i opsade, a da ruske snage sporo prikupljaju tela.

Ukrajinske trupe granatirale selo Golmovski u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su selo Golmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši devet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre .

Granatiranje je zabeleženo sa strane u pravcu: naselje Novoluganskoe – naselje Golmovski: ispaljeno je devet mina kalibra 120 milimetara“, navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

Ukrajina ne sme da bude večiti kandidat za EU

Odluka da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji treba da bude doneta tako da ne oslabi Uniju, a da Kijev ne ostane u "međuprostoru" godinama, saopštio je Rojtersu zvaničnik iz Jelisejske palate.

Evropska komisija, daće svoje mišljenje o zahtevu Ukrajine za kandidaturu 17. juna. Čak i ako kandidatura bude odobrena, proces za punopravno članstvo može da traje nekoliko godina,a svaka država članica može da uloži veto.

Ruski ambasador pozvan zbog Putinovih reči o povratku Narve

Ambasador Rusije u Estoniji Vladimir Lipajev pozvan je u republičko Ministarstvo spoljnih poslova zbog izjave ruskog predsednika da je Petar Veliki vratio Narvu tokom Severnog rata, saopštila je pres-služba MIP-a .

Prema Rein Tammsaar, vicekancelaru estonskog ministarstva spoljnih poslova , koji se sastao sa ruskim ambasadorom, ono što je Putin rekao o estonskom gradu Narvi, „je žalosno“.

Britanski general Ričards smatra da Zapad nema strategiju za Ukrajinu

Zapadne zemlje lišene su koherentne strategije u vezi sa sukobom u Ukrajini, rekao je bivši šef britanskih oružanih snaga Dejvid Ričards u članku za britanski list Telegraf.

- To je „strategija“ koja se zove „hajde da vidimo kako će se stvari odvijati“, drugim rečima, to uopšte nije strategija, piše Ričards.

Arestovič: Poginulo je 10 hiljada ukrajinskih vojnika

Aleksej Arestovič, savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, smatra da je od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini poginulo do 10.000 ukrajinskih vojnika.

„Da, negde tako“, rekao je Arestovič odgovarajući na pitanje u eteru Fejgin Live Jutjub kanala* 

Šef ukrajinskog Ministarstva odbrane Aleksij Reznikov izjavio je 9. juna da je situacija na frontu teška i da ukrajinske trupe svakodnevno gube do 100 ljudi.

Francuska spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa

Francuska je spremna da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa, saopštila je Jelisejska palata.

- Spremni smo da učestvujemo u operaciji koja bi nam omogućila da potpuno bezbedno vratimo pristup luci Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor, izjavio je izvor iz administracije francuskog predsednika, prenela je agencija RIA Novosti.

MUP Crne Gore zamrznuo imovinu 34 ruska državljana

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je zamrznulo 44 nekretnine 34 ruska državljana kojima su prethodno uvedene sankcije. U saopštenju, iz MUP-a navode da su na "liniji stoprocentne usaglašenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije" danas napravili "prvi korak".

Kako je objašnjeno u saopštenju, za 44 nekretnine Uprava za katastar i državnu imovinu donela je odgovarajuća rešenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori ovim licima.

Mizincev: Ukrajina planira provokaciju u Odesi

Načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev izjavio je da Ukrajina planira provokaciju postavljanjem protivvazdušnog odbrambenog sistema ili njegove makete na mestu gde se nalazi groblje žrtava kuge u Odesi u pokušaju da okrivi Rusiju za stvaranje biološke opasnosti.


On je rekao da vojna uprava Odese, zajedno sa specijalcima 83. Centra za informaciono-psihološke operacije Oružanih snaga Ukrajine, pripremaju provokaciju koja bi mogla da povredi stotine civila u Odesi, preneo je TAS S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)