INFLACIJA U SAD OBARA REKORDE: Majski porast cena 8,6 posto, na 40-godišnjem rekordu

Tanjug

10. 06. 2022. u 18:27

INFLACIJA u Sjedinjenim Državama se dodatno ubrzala u maju, proi čemu su potrošačke cene porasle za 8,6 odsto u odnosu na isti mesec 2021, dostižući najvišu stopu od decembra 1981. godine, izvestila je danas Kancelarija za statistiku rada.

ИНФЛАЦИЈА У САД ОБАРА РЕКОРДЕ: Мајски пораст цена 8,6 посто, на 40-годишњем рекорду

Problem postala i kupovina polovnih automobila, Foto Shutterstock

Kada se isključe volatilne cene hrane i energije, takozvana bazna inflacija je zabeležila u maju rast od 6,0 procenata, prenosi CNBC.

U odnosu na april, potrošačke cene u SAD su porasle za 1,0 posto, a bazna inflacija za 0,6 odsto.

Ubrzanju inflacije doprinele su najviše rastuće cene stanovanja, benzina i hrane.

Cene energenata su generalno porasle za 3,9 odsto na mesečnom nivou, a na godišnjem za 34,6 procenata. Unutar ove kategorije, mazut je poskupeo za 16,9 posto u poređenju s aprilom, a na 12-mesečnom nivou za neverovatnih 106,7 odsto.

Cene stanovanja, koje čine otprilike jednu trećinu pondera u indeksu potrošačkih cena, ojačale su za 0,6 procenata za mesec dana, što je najbrže povećanje u jednom mesecu od marta 2004, a na godišnjem nivou su poraske za 5,5 odsto, najviše od februara 1991. godine.

Konačno, cene hrane su napredovale za 1,2 posto u maju u odnosu na prethodni mesec, čime je njihov međugodišnji rast dostigao 10,1 procenat.

BONUS VIDEO - DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina