BRISELSKI MUDRACI SAMI SEBI ISKOPALI JAMU: Otkazali kupovinu ruskog gasa, a ne pominju ključni problem

Srna

09. 06. 2022. u 19:31

POLITIČKI i energetski "mudraci" u Briselu sami sebi kopaju jamu najavama o smanjenju kupovine ruskog gasa - cene gasa odavno su "otišle u nebo", a nema kapaciteta za redovno snabdevanje evropskog tržišta gasom iz škriljaca i sa drugih područja, navodi "Geopolitika".

БРИСЕЛСКИ МУДРАЦИ САМИ СЕБИ ИСКОПАЛИ ЈАМУ: Отказали куповину руског гаса, а не помињу кључни проблем

Foto AP

Osim što je i cena neruskog gasa drastično skočila i time usmerila američki gas u Evropu (jer Amerikanci prodaju samo onima koji plate najviše), nastao je još jedan ozbiljan problem o kome se u EU nerado javno govori.

Naime, u svetu jednostavno nema dovoljno infrastrukturnih kapaciteta za dopremu gasa do prihvatnih terminala.

Preciznije, raspoloživa globalna tankerska flota nije dovoljna za podmirivanje naglo naraslih potreba, što, logički, dovodi do velikog povećanja cena usluga prevoza.

Zato u EU mnogi dobavljači ne odustaju od ruskog gasa, svesni da su priče o skorom potpunom odbacivanju ruskih energenata - nerealne.

Nakon ruskog zahteva (koji je posljedica zapadnih sankcija) da se dalje isporuke gasa u Evropu plaćaju u rubljama, samo su pojedini naivci (ili samo slepi poslušnici tuđih interesa), poput Poljske, Bugarske i baltičkih država, požurili da daju primer drugima, navodi se u tekstu.

Oni su požurili da dokažu da se može bez ruskog gasa – te su i službeno odbile predlog Moskve za plaćanje u ruskoj nacionalnoj valuti.

Uslijedio je automatski odgovor "Gasproma" koji je tim zemljama jednostavno zaustavio isporuke zbog čega su se Poljska i Bugarska našle u ozbiljnom problemu.

Varšava je to kompenzovala uvozom gasa (naravno, radi se opet o ruskom gasu) iz Nemačke, kojoj i samoj nedostaje gas.

To se radi posredstvom reversa kroz gasovid Jamal-Evropa, koji spaja Rusiju, preko Bjelorusije i Poljske sa Nemačkom.

U Bugarskoj je stanje puno gore jer je ta zemlja gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa, pa je došlo do ozbiljnih potresa i oštrih reakcija prema vladi u Sofiji od predstavnika tamošnjeg industrijskog sektora, kao i malih potrošača.

Stanje je za sada podnošljivo samo zato što je kasno proleće i što više nema potrebe za grejanjem.

Ipak, mnogi distributeri gasa potpisali sa Rusijom ugovore i kupovini gasa u rubljama.

Kijevski institut ekonomije objavio je spisak tih kmpanija:

Mađarska - "MVM"; Njemačka -"VNG", "RVE"," Uniper"; Francuska - "Engi"; Italija - "Eni"; Austrija - "OMV"; Češka "CEZ"; Slovačka - "SPP", "Geoplin";

Grčka - "DEPA Komerc", "Mytilinis", "Promeeus Gas"...

Jasno je da cenu avanturističkih politika plaćaju građani, a kraj problemima ne nazire se na horizontu, zaključuje "Geopolitika".

BONUS VIDEO: AKTIVNOSTI NA BALTIČKOM MORU: Pogledajte vežbe dela Baltičke flote

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna