BUGARSKI MEDIJI: Cena gasa skočila za 40-60 odsto nakon odbijanja Sofije da plati ruski gas u rubljama

Novosti online

08. 06. 2022. u 17:12

CENA gasa koji se isporučuje Bugarskoj porasla je za 40-60 odsto od kraja aprila, kada je „Gasprom“ objavio da prekida isporuku plavog goriva toj zemlji zbog odbijanja Sofije da plati energent prema novoj šemi, izjavili su za izdanje „Trud“ finansijeri i bivši visoki zvaničnici Ministarstva energetike Bugarske.

БУГАРСКИ МЕДИЈИ: Цена гаса скочила за 40-60 одсто након одбијања Софије да плати руски гас у рубљама

Foto Tanjug/AP

Prema rečima stručnjaka, prethodna vrednost prema ugovoru sa „Gaspromom“ iznosila je oko 77 dolara po megavat času, dok sadašnja cena preko posrednika dostiže oko 110 evra.

-Kada je reč o postignutim dogovorima za kupovinu jeftinijeg gasa, Vlada stanovništvu priča bajke, smatraju izvori izdanja.

Kako navode izvori, odluka da se Rusiji ne plati u rubljama je, verovatno, doneta sredinom aprila na sednici Vlade i bila je političkog karaktera, jer je nakon saopštenja „Gasproma“ 26. aprila, kompanija „Bulgargas“ pokušala da po hitnom postupku nađe dobavljače i slala je ponude mnogim kompanijama, uključujući one koje su indirektno povezane sa „Gaspromom“.

Trenutno Bugarska ima zaključene ugovore o isporuci gasa sa grčkom kompanijom „Dera“, austrijskim „OMV-om“ i švajcarskim „MET-om“. U junu će gas Bugarskoj isporučivati i Sjedinjene Američke Države, pošto je za vreme svoje posete Vašingtonu, to uspeo da ugovori premijer Kiril Petkov, a radi se o dva tankera. Prvi tanker sa gasom već je stigao i u toku je istovar, a to je objavila i bugarska Vlada, iako se tačna lokacija broda ne otkriva. Kako pretpostavljaju izvori izdanja, to može biti grčki ili turski terminal.

Ranije je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov više puta izjavljivao da Bugarska nije trebalo da odbacuje ruski gas i da trenutne isporuke preko posrednika koštaju zemlju mnogo više. Bivši ministar ekonomije Rumen Gečev takođe je istakao da isporuke američkog gasa ne mogu biti jefitnije od pređašnjih isporuka ruskog gasa.

„Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom šemom isplate u rubljama.

Predsednik parlamentarne komisije za energetiku Radoslav Ribarski izjavio je da će Bugarska pitati Evropsku komisiju od kog trenutka se smatra da je plaćanje „Gaspromu“ izvršeno i da li otvaranje računa u rubljama krši prvobitno uvedene sankcije. Kako je rekao, Sofija želi da i dalje dobija ruski gas, ne kršeći sankcije EK.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi