FON DER LAJENOVA U VATIKANU: EU ima moralnu obavezu da učestvuje u finansiranju obnove Ukrajine

Milica Ostojić

09. 06. 2022. u 12:54

„EVROPSKA unija ima moralnu obavezu da učestvuje u finansiranju obnove Ukrajine i to će činiti sugerišući kriterijume ambijentalne održivosti“, jer „nema reči koje mogu opisati razaranje koje je proizveo ovaj okrutni rat“, „počećemo da rekonstruišemo Ukrajinu i to nije samo u interesu Evrope, to je naša moralna obaveza da damo snažan doprinos u rekonstrukciji" - rezime je izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je danas u Vatikanu učestvovala na konferenciji posvećenoj temi „Rekonstrukcija budućnosti za ljude i planetu“ u organizaciji Papske akademije za nauku zajedno sa „Bauhaus Earth“.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА У ВАТИКАНУ: ЕУ има моралну обавезу да учествује у финансирању обнове Украјине

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Predsednica Evropske komisije je objasnila kako je već razgovarala sa Vladimirom Zelenskim o finansijskim inicijativama „jedan Maršalov plan za Ukrajinu“, da se iz ruševina izgrade ponovo kuće, da se obnovi Ukrajina na bolji način nego što je bila.

Odgovornost za taj novac i zakonske reforme u investicijama biće u nadležnosti Ukrajine, narod će odlučivati kako rekonstruisati i već nam sada traže savete, ne može se ponovo upasti u stare strukture, zaključila je.

A ako investiramo milione i milione koji između ostalog otvaraju put za ulazak Ukrajine u EU, moramo to činiti na način bolji od dosadašnjeg i to su principi „New European Bauhaus“, podvukla je Fon der Lajenova, a to je njena lična inicijativa koju je predstavila radi jedne urbanističke i arhitektonske politike.

Po podne će Fon der Lajenova učestvovati u debati u muzeju MAXXI u Rimu upravo o toj temi na otvaranju međunarodnog Festivala. Muzej će potom biti stecište arihetakata, umetnika raznih profila, dizajnera, naučnika, privrednika i građana.

Predsednica Evropske komisije imaće susrete i sa predsednikom Republike Serđom Matarelom i gradonačelnikom Rima Robertom Gualtierijem, a sutra se u Vatikanu sastaje sa papom Franjom, gde će se razgovarati o bitnim temama o kojima će novinari biti obavešteni nakon završenih razgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)