"PRELAZIMO NA SLEDEĆU FAZU": Kadirov se hitno oglasio i saopštio važnu vest

Novosti online

31. 05. 2022. u 21:56

PREDSEDNIK Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno čišćenje grada Severodonjecka od ukrajinskih trupa, piše RIA Novosti.

ПРЕЛАЗИМО НА СЛЕДЕЋУ ФАЗУ: Кадиров се хитно огласио и саопштио важну вест

Foto: Shutterstock/Jutjub/BBC News

- Borci su prešli na sledeću fazu – temeljitu proveru pojedinačnih gradskih objekata - napisao je on.

Kadirov je takođe dodao da je "neprijatelj u gradu poražen", i da ruske oružane snage kontrolišu situaciju.

Ranije je zvanični predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko rekao da su se policijske snage, uz podršku ruskih trupa, probile liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Severodonjecku i zauzele uporište u gradu.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage bezbednosti se kriju u stambenim naseljima i pucaju na područja sa kojih su se već povukle.

Informaciju da Rusi kontrolišu veći deo Severodonjecka potvrdio je danas i ukrajinski guvernator Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

Borbe za Severodonjeck, grad koji predstavlja privremeni administrativni centar Luganske oblasti u Ukrajini, su počele 28. februara 2022. godine.

Grad na početku ruske specijalne operacije u Ukrajini nije bio glavna meta armije Ruske Federacije, pa je ovaj dobro utvrđeni deo fronta uglavnom bio miran.

Kada su sukobi u Donbasu eskalirali, u maju 2022. godine, Rusi su počeli da osvajaju gradove jedan za drugim, a jedan od najvažnijih jeste upravo Severodonjeck.

Francuska agencija RFI javila je ranije da su se ukrajinski vojnici žalili na lošu opremu, obuku i nedostatak vatrene moći. Kako je ta agencija pisala, sami vojnici su već danima o gubitku Severodonjecka govorili kao o svršenom činu.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, glavni zadaci prve etape su već završeni – borbeni potencijal Ukrajine je značajno smanjen. Glavni cilj sada je oslobođenje Donbasa.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE - Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)