POŠTUJEMO ŽELJU BRATSKOG NARODA: Zaharova o pripajanju planinske republike Rusiji

Tanjug

31. 05. 2022. u 18:47

MOSKVA veruje da ima mnogo smisla to što je predsednik Južne Osetije Alan Gaglojev suspendovao dekret svog prethodnika Anatolija Bibilova o održavanju referenduma za priključenje Rusiji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ПОШТУЈЕМО ЖЕЉУ БРАТСКОГ НАРОДА: Захарова о припајању планинске републике Русији

Foto: Profimedia/Vikipedija/Ilustracija

- S obzirom na to da inicijativa bivšeg predsednika Anatolija Bibilova nije bila dogovorena s nama, ocenjujemo kao razumnu odluku novog šefa države da suspenduje navedenu uredbu od 13. maja o raspisivanju referenduma Republike Južne Osetije" - rekla je Zaharova i dodala da je to "u duhu principa bliske bilateralne koordinacije Rusije i Južnu Osetije o važnim pitanjima".

Ona je još istakla da pitanje održavanja referenduma "zahteva pažljivu analizu i diskusiju između dveju zemalja o načinima njihove dalje integracije".

Zaharova je takođe rekla da Moskva veoma poštuje "želju bratskog narod Južne Osetije da zajedno gradi sopstvenu sudbinu sa Rusijom".

- Priznavanjem Južne Osetije 2008. godine Rusija je preuzela odgovornost za njenu bezbednost i mirnu budućnost, a naše zemlje stabilno idu putem integracije - naglasila je Zaharova.

Republika Južna Osetija je defakto nezavisna država na Kavkazu, otcepljena od Gruzije.

Vlasti Južne Osetije smatraju Južnu Osetiju nezavisnom republikom, dok je vlasti Gruzije smatraju teritorijom u sastavu Gruzije.

Južnu Osetiju je kao nezavisnu državu do sada priznalo šest suverenih država (Rusija, Nikaragva, Nauru, Venecuela, Tuvalu i Sirija), dok je međunarodne organizacije poput UN-a, OEBS-a, Evropske unije, itd, smatraju delom Gruzije.

BONUS GALERIJA: Velika peščana oluja prekrila Bliski istok

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU" - Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!