MAJMUNSKE BOGINJE SVE BLIŽE SRBIJI: Prvi slučaj zabeležen u Mađarskoj

Tanjug

31. 05. 2022. u 18:06

MAĐARSKA je zabeležila prvi slučaj majmunskih boginja, rekla je danas glavna zdravstvena inspektorka te zemlje Sesilija Miler za agenciju MTI.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ СВЕ БЛИЖЕ СРБИЈИ: Први случај забележен у Мађарској

Foto: Shutterstock

U pitanju je muškarac star 38 godina, a zdravstvene vlasti još nisu utvrdile da li je putovao u inostranstvo u poslednje vreme, rekla je Miler, prenosi Rojters.

Vodeći stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za majmunske boginje dr Rozamund Livajs izjavila je da ne očekuje da će više stotina slučajeva prijavljenih do sada prerasti u još jednu pandemiju.

Ona je, međutim, priznala da još uvek ima mnogo nepoznanica o bolesti, uključujući kako se tačno širi i da li je suspenzija masovne imunizacije protiv velikih boginja pre nekoliko decenija možda nekako ubrzala njeno prenošenje, preneo je AP.

Srpski virusolog o simptomima majmunskih boginja

Klinička slika obolelih, nakon što se zaraze majmunskim boginjama, su povišena temperatura, jeza i bol u mišićima, dok se u kasnijem stadijumu bolesti javljaju osipi koji se razvijaju do krasti, rekla je danas virusološkinja Nada Kuljić Kapulica.

Ona je naglasila da mesta za paniku nema, jer, iako epidemija majmunskih boginja raste, taj virus je, za razliku od korona virusa, stabilan i ne mutira tako lako, te do pandemije neće doći.

- Kod čoveka se vrlo lako prepozna da li se zarazio majmunskim boginjama, bez obzira na koji način se zarazio. Klinička slika ovih bolesnika je povišena temperatura, jeza, bol u mišićima i posle nekoliko dana javlja se osip, prvo imate makulu, pa rezikulu, zatim se to zagnoji pa imate krastu - kazala je Kuljić Kapulica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!