(MAPA) VRI KOTAO - IZVEŠTAJ SA FRONTA: Oko 20.000 ukrajinskih trupa pred okruženjem; Ruske snage napreduju kod Popasne i Severodonjecka

P. Z. S. / telegram voenkorKotenok

18. 05. 2022. u 22:50

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe u Donbasu i kod Izjuma.

(МАПА) ВРИ КОТАО - ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Око 20.000 украјинских трупа пред окружењем; Руске снаге напредују код Попасне и Северодоњецка

Foto AP

U slučaju prodora ruskih snaga preti opkoljavanje najsposobnijih ukrajinskih jedinica i čekaće ih kraj kao kao u Mariupolju.

Vojni ekspert Boris Rožin dao je kratak rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine za telegram kanal Voenkor Kotenok.


MARIUPOLj
Nastavlja se predaja ostataka mariupoljske grupacije Oružanih snaga Ukrajine na Azovstalju. Prema zvaničnim podacima, ujutro 18. maja 2022. godine predalo se nešto manje od 1.000 ljudi.

Proces predaje se nastavlja. Ranjene odvoze u Novoazovsk. Zatvorenici u Jelenovku, kao i u istražne zatvore u Taganrogu i Rostovu. Šef DNR je rekao da ratni zločinci čekaju suđenje.


ZAPOROŽJE
Nakon neuspelog pokušaja napredovanja u rejonu Malinovke i Guljajpolja, ukrajinske snage su prešle na odbrambene akcije. Oružane snage RF takođe jačaju odbrambene pozicije.
Front na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole-Malinovka-Velika Novoselovka je stabilan i pozicioniran.

Ilustracija riafan.ru



UGLEDAR
Nastavljaju se teške borbe na području Ugledara i Novomihajlovke. Nema značajnijeg pomaka u ovom pravcu.

MARINKA
U selu se nastavljaju pozicione borbe. Nema značajnijih pomaka na liniji fronta u selu.

AVDEJEVKA
Nastavljaju se teške borbe u oblastima Novoselka-2 i Novobahmutovskoe, kao i u oblastima Troickog i Njujorka.

LNR
Borbe su nastavljene na periferiji Severdonjecka. Trupe iz Popasne su napredovale ka Artemovsku i bore se u oblasti Pilipčatino. Oslobođeno je selo Družba.

Severno od Popasne, trupe zaobilaze utvrđenje Gorsko-Zolotoe preko Kamiševake i bore se za Vrubovku. Kontrola nad ovim mestom je kritična za Oružane snage Ukrajine, jer će njen gubitak dovesti do presecanja autoputa Soledar-Lisičansk i pogoršati položaj trupa u Zolotu i Gorskom.


IZJUM
Ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak u oblasti Dolgenkija, Kurulke i Svetlogorska. Neprijatelj je ovde bacio deo rezervi koje je skupio kod Soledara. Borbe su nastavljene kod Bolšaje Kamiševahe.

Na Slavjanskom pravcu, neprijatelj je digao u vazduh mostove kod Krasnog Limana, grupa koja ga je branila bila je u poluokruženju.


HARKOV
Pozicione borbe nastavljene su južno od Kozačkog Lopana, kod sela Lipci, kod Rubižnje. Pokušaji ukrajinskih snaga da pređu Severski Donjec i tamo stvore moćan mostobran nisu doneli mnogo uspeha. Oružane snage RF ovde imaju dovoljno snaga da zaustave pokušaje da ugroze bok grupe kod Izjuma.

U celini, front je pozicione prirode, iako neprijatelj pokušava periodično da napadne u nadi da će potisnuti Oružane snage RF ka granicama regiona. Oružane snage Rusije, zauzvrat, verovatno neće nastaviti veliku ofanzivu kod Harkova pre završetka operacije u Donbasu, iako su pojedinačni udari za poboljšanje položaja sasvim mogući.


NIKOLAJEV
Generalno, bez promena, čisto pozicione bitke na Nikolajevskom i Nikopoljskom pravcu. Obe strane su pojačale svoje grupacije, ali ne prelaze na aktivna ofanzivna dejstva.

ODESA
Neprijatelj sprovodi razne anti-amfibijske mere, a takođe pokušava da ispita mogućnost ponavljanja napada na ostrvo Zmejni (Zmijsko ostrvo) pod pritiskom zapadnih vojnih savetnika koji zahtevaju da se deblokira morski put ka Ukrajini.
BDK Crnomorske flote Ruske Federacije završio je remont u Novorosijsku (2 desantan broda su oštećena u eksploziji u BDK Saratov u Berdjansku) i spremni su, između ostalog, za desantne operacije.

BONUS VIDEO - VOJSKA DNR ČISTI MARIUPOLj: Pripadnici "Azov-a" digli u vazduh Dramsko pozorište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)