VELIČANSTVENE SLIKE IZ RUSIJE - OBELEŽAVA SE DAN POBEDE: U gradu Čiti održana vojna parada (FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 05. 2022. u 08:51

DANAS se Dan pobede nad fašizmom obeležava širom cele Rusije, a u Čiti je održana vojna parada povodom 77. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

ВЕЛИЧАНСТВЕНЕ СЛИКЕ ИЗ РУСИЈЕ - ОБЕЛЕЖАВА СЕ ДАН ПОБЕДЕ: У граду Чити одржана војна парада (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Po prvi put su u paradi učestvovali tenkovi T-72B3, kao i motorne sanke GAZ-3344 „Aleut“.

Pored Čite, parada Pobede je već održana u Vladivostoku, Novosibirsku, Habarovsku i Južno-Sahalinsku.

"Svi smo sa vama"

OVOGODIŠNjA parada na Crvenom trgu posvećena 77. godišnjici Dana pobede razlikovaće se od svih prethodnih posle završetka Drugog svetskog rata 1945. godine.

Ova se održava istovremeno dok traje vojna operacija u Istočnoj Ukrajini, pa je posvećena ne samo onima koji su se u Drugom svetskom ratu borili protiv Hitlerove armije, već i sadašnjim vojnicima i oficirima koji ratuju, kako navode u Moskvi, protiv neonacista u Ukrajini.

Upravo zato će osam lovaca "mig-29" nad Crvenim trgom napraviti sutra slovo Z koje kao znak prepoznavanja imaju ruske mehanizovane jedinice koje se sada nalaze u Ukrajini.

Upravo ta figura, u obliku slova Z, je poruka iz Moskve, kako je ovih dana više puta ponavljano, "Svi smo sa vama".

U Kremlju ističu da je specijalna vojna operacija u Ukrajini učvrstila jedinstvo svih naroda koji žive u Ruskoj Federaciji, kao što je to bilo u Otadžbinskom ratu. U Rusiji često ističu da je za njih Dan pobede nad fašizmom sveti praznik i podsećaju da je u Drugom svetskom ratu SSSR imao 27 miliona žrtava.

"NOVOSTI" NA SVEČANOJ TRIBINI

- OVE godine na praznovanje Dana pobede nisu pozvani strani političari jer godina nije jubilarna - objasnio je Putinov portparol Dmitrij Peskov, dodavši da će na svečanoj tribini biti ambasadori iz prijateljskih zemalja.

Kao veterana među stranim dopisnicima predsednička administracija je pozvala na svečanu tribinu i stalnog dopisnika "Večernjih novosti" iz Moskve, autora ovih redova - Branka Vlahovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju