RAT U UKRAJINI: Propao desant na Zmijsko ostrvo, Kijev pretrpeo strahovite gubitke; VSU izgibila 53.000 vojnika (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

09. 05. 2022. u 07:15 >> 22:36

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 75. dan. Ruski PVO sistemi su u nedelju uništili dva ukrajinska bombardera Su-24 i jedan helikopter Mi-24 iznad ostrva Zmejni. Premijeri Hrvatske i Kanade, Andrej Plenković i Džastin Trudo, su u nedelju posetili Kijev.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пропао десант на Змијско острво, Кијев претрпео страховите губитке; ВСУ изгибила 53.000 војника  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

Burna noć u Zaporožju

Oružane snage Ukrajine napadaju Herson, Oružane snage Ruske Federacije napadaju Nikolajev, obe strane su uvučene u artiljerijske duele. Prema rečima meštana, takav prizor noću je već postao prilično poznat.

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Vazdušna uzbuna proglašena je u centralnom i istočnom delu Ukrajine. Očekluju se udari ruskih raketa po ciljevima u tim oblastima.

 

Ukrajinska avijacija poletela iz Odese

Odesom odjekuju snažne eksplozije, lokalni mediji javljaju da je poletela ukrajinska avijacija.

Pervomajsk bez vode od 21. februara

Vodena blokada grada Pervomajska u Luganskoj Narodnoj Republici od strane Kijeva traje više od 2,5 meseca, izjavio je za RIA Novosti načelnik gradske administracije Sergej Koljagin.

Ukrajina je 21. februara, zbog havarije, obustavila snabdevanje LPR vodom iz Zapadne filtracione stanice – jedne od dve, zajedno sa pumpnom stanicom Petrovskaja, koje su u to vreme ostale na teritoriji koju je kontrolisao Kijev od izvora vode. LNR. Ostatak vode republika dobija autonomno. Pervomajsk je jedino naselje na teritoriji republike koje je 100% obezbeđeno vodom iz Ukrajine. Gradonačelnik grada Sergej Koljagin saopštio je da je organizovano snabdevanje stanovnika pijaćom vodom.

 

Granatirano naselje u LNR

Ukrajinske trupe granatirale su naselje Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši četiri mine kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

 

Bajden potpisao "Zakon zajmu i najmu" oružja Kijevu

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je „Zakon o zajmu i najmu“ (lend liz) koji se odnosi na isporuke oružja Ukrajini.

Nacrt zakona o zajmu i najmu će uprostiti pružanje vojne pomoći Ukrajini. Između ostalog, on će privremeno ukloniti niz „zahteva koji se odnose na ovlašćenja predsednika za slanje odbrambene opreme Ukrajini ili drugim istočnoevropskim zemljama koje su izložene ruskoj invaziji“, navodi se u dokumentu na sajtu američkog Kongresa.

 

Kinžalima po ciljevima u Odesi

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo da je ruska vojska sa tri rakete "Kinžal" pogodila objekte na teritoriji Odese.

Rakete su ispaljene sa bombardera Tu-22M3.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

 

Ranjeni devojčica i muškarac u Donbasu

Dva civila su povređena u granatiranju ukrajinskih trupa Kirovskog okruga Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Od posledicama granatiranja Oružane snage Ukrajine na Ulicu Sodružestva, ranjena je tinejdžerka rođena 2007. godine. Muškarac je ranjen u ulici Zamoskvorečnaja, navodi se u saopštenju štaba u Telegramu. kanal.

Ranije je predstavništvo DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC) saopštilo da je iz MLRS-a Grad u Kirovskom okrugu grada ispaljeno 20 raketa.

 

Eksplozije u NIkolajevu

Pozicione borbe na liniji fronta Herson-Nikolajev. U Nikolajevu se čuju eksplozije. Možete čuti rad VBR.

U bazi Hmejmim održana vojna parada (VIDEO)

U ruskoj aviobazi Hmejmim u Siriji održana je vojna parada, posvećena 77. godišnjici velike pobede u drugom svetskom ratu

 

Ubijeno dete, ranjena žena u raketiranju Donjecka

Tinejdžer je poginuo, a žena je povređena u posledicama granatiranja Kirovskog okruga Donjecka od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

Ranije je predstavništvo DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC) izvestilo da su ukrajinske trupe granatirale Kirovski okrug u Donjecku u 18.02, ispalivši 20 raketa iz višecevnih raketnih sistema „Grad“.

 

Granatirano 10 naselja u DNR

Tokom dana pod vatrou su došla područja 10 naselja DNR: Oštećeno je 28 stambenih objekata i tri objekta civilne infrastrukture. Ukrajinske snage su ispalile 185 granata i mina, uključujući i projektile iz BM-21 Grad, saopštila je Narodna milicija DNR.

Foto: EPA

Popasna pod kontolom trupa LNR

Grad Popasna je u potpunosti prešlo pod kontrolu snaga Luganske narodne Republike, saopštio je zvanični predstavnik vojnog resora republike Ivan Filiponjenko.

Ranije je bilo saopšteno da je ukrajinska 24. mehanizovana brigada bila razbijena i da je morala da se povuče.

 

Dosdašnji ukrajinski gubici

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 162 aviona, 124 helikoptera, 790 bespilotnih letelica, 299 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.967 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 347 VBR sistema, 1.432 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.778 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Katastrogfa kod Zmijskog ostrva

Kijevski režim je planirao veliku provokaciju da zauzme ostrvo Zmejni (Zmijsko ostrvo), ali ga je osujetila ruska vojska, neprijatelj je pretrpeo velike gubitke, rekao je na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Foto printskrin telegram/rvvoenkor

Pogođen most u odeskoj oblasti

Prema preliminarnim podacima, pogođen je most koji povezuje Odesku oblast i Moldaviju. On je već dva puta ruskih raketa.

 

Gubici vojske DNR

U poslednja 24 časa u borbama su poginula tri vojnika DNR, dok je 15 povređeno, saopštio je portparol narodne milicije republike Eduard Pušilin.

 

3.000 artiljerisjkih oruđa brane dva grada

Ukrajinski Generalštab je napravio od Kramatorska i Slavjanska dva utvrđenja kao što je Marijupolj.

U njima se nalazi oko 15.000 ukrajinskih vojnika i 300 jedinica teškog naoružanja.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

SAD privremeno ukidaju tarife na ukrajinski čelik

Sjedinjene Američke Države ukinule su na godinu dana tarife na ukrajinski čelik, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD.

Kao razlog Ministarstvo navodi da je ukrajinska industrija pretrpela veliku štetu tokom ruske operacije.

 

Prvi plaćenik iz Holandije eliminisan je kod Harkova

Ron Vogelar 55-godišnji plaćenik iz Holandije stradao je u artiljerijskom napadu na položaje takozvane „Legija stranaca“, rekla je njegova ćerka.

 

Granatiran Donjeck

U 18.27 časova ukrajinske trupke ispale 5 granata kalibra 122 mm na donjecki okrug Kujbišev saopštilo je predstavništvo DNR u JCCC.

 

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe u 18.30 ispalile su pet raketa iz BM-21 „Grad“ na Jasinovataju u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

 

Brazilski legionari u Kijevu

Nova grupa brazilskih insta-ratnika stigla je u Ukrajinsku Legiju stranaca.

 

Ukrajinci gađali školu u Jasinovataji

Zgrada Liceja i stambena zgrada u selu Jasinovataja u DNR našle su se pod vatrom ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Oružane formacije Ukrajine pucale su na Jasinovataju. Pod vatrom je bila zgrada liceja i stambena zgrada u ulici Ljermontova, saopšteno je na Telegram kanalu štaba.

 

Američke haubice isporučene Kijevu

Američka vojska obučila je više od 300 Ukrajinaca za rukovanje haubicima M982 Excalibur 155 mm. Prebačeno je 90 naručenih jedinica u Kijev, saopštio je Pentagon.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinski vojnici su u 17.30 pucali na Kirovski okrug u Donjecku, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Foto: EPA

Lekari dobrovoljci na frontu

Krimski lekari otišli ​​su kao dobrovoljci u Donbas da pruže medicinsku negu, uključujući i na mestima borbenih dejstava, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

-Na sopstvenu inicijativu, 32 osobe su otišle u Donbas, uključujući i na šest žarišta direktno u ratnoj zoni, rekao je Konstantinov novinarima.

 

Ekplozije u Slavjansku i Kramatorsku

U Slavjansku i Kramatorsku su odjeknule danas eksplozije. Ukrajinska vojska je granatirala Donjeck.

 

Pogođena baza ukrajinskih vojnika

Ukrajinski militanti su napravili bazu u stambenom sektoru, ali su otkriveni i pogođeni.

osle artiljerijskog udara, naša vojska je otvorila vatru iz automatskog topa oklopnog transportera ili borbenog vozila pešadije.

Ograda nije spasila militante, granate su probile kroz nju, uništavajući neprijatelja.

 

Nova tura američke pomoći

Prema Vašington Postu, Sjedinjene Države planiraju da isporuče Ukrajinu:

*70mm APKVS (Advanced Precision Kill Weapon Systems) projektile vredne 22,6 miliona dolara;

*Switchblade loiting municija u iznosu od 17,8 miliona dolara;

*Puma ručni dronovi vredni 19,7 miliona dolara.

Treba napomenuti da su rakete APKVS napredni model nevođenih raketa Hidra 70, opremljene laserskim kompletom za navođenje za precizno gađanje cilja.

Raketa se može lansirati iz vazdušnih i kopnenih mobilnih lansera. APKVS su zamišljeni kao jeftin način za uništavanje ciljeva uz ograničavanje kolateralne štete u bližoj borbi.

 

Artiljerijski napad na naselja u DNR

Oružane snage Ukrajine gađale su Gorlovku, Lozovoe i Jasinovataju, uključujući rakete iz BM-21 Grad.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Više od 53.000 ukrajinskih vojnika izvačeno iz stroja

Gubici ukrajinske strane kao rezultat specijalne vojne operacije Oružanih snaga RF.

Oružane snage Ukrajine su tokom dana izgubile 287 ubijenih, ranjenih i zarobljenih. Ukupni gubici poginulih, ranjenih i zarobljenih u Oružanim snagama Ukrajine, NGU i Državnoj graničnoj službi su preko 53 hiljade ljudi.

 

Raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe pucale su po Luganskom i Petrovskom okrugu Donjecka, uključujući i rakete iz BM-21 Grad, saopštava predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

 

Si: "Evropa treba da podrži Rusiju i Ukrajinu u postizanju mira"

Evropljani treba da uzmu u svoje ruke pitanje bezbednosti, a evropske strane su dužne da podrže Rusiju i Ukrajinu u postizanju mira putem pregovora, izjavio je predsednik Kine Si Đinping u razgovoru s kancelarom Nemačke Olafom Šolcom.

- Kina je uvek bila na strani mira, uvek je samostalno donosila odluke, a takođe je stalno na svoj način doprinosila pomirenju i održavanju pregovora, smanjenju napetosti situacije - rekao je Si Đinping, a prenosi Centralna televizija Kine.

Si Đinping, Foto AP

 

Čavušoglu: Situacija u Ukrajini prekretnica u budućnosti Evrope

Situacija u Ukrajini radikalno će promeniti arhitekturu bezbednosti i predstavlja prekretnicu u budućnosti Evrope, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

- Dan Evrope se ove godine obeležava u senci rata u Ukrajini. Na osnovu onoga što se događa ponovo smo videli koliko je teško i dragoceno podržavati mir. Tragedija koja se u 21. veku dogodila u srcu Evrope praktično je vraća u četrdesete godine 20. veka i predstavlja signal za uzbunu za sve nas - rekao je Čavušoglu, a prenosi agencija Anadolija.

Foto: Tanjug AP

 

Putin: "Nisu nam dali da problem Donbasa rešimo mirno"

- Svi zacrtani planovi se ispunjavaju. Rezultat će biti postignut, u to nema nikakve sumnje - rekao je Vladimir Putin.

 

"Zvezda heroja Rusije" uručena ocu pokojnog Vladimira Žoge

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas s Artemom Žogom, ocem poginulog komandira bataljona „Sparta“ Vladimira Žoge i uručio mu Zvezdu heroja Rusije kojom je bio nagrađen njegov sin, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vladimir Žoga poginuo je 5. marta tokom obezbeđivanja evakuacije civila, pre svega žena i dece, iz Volnovahe.

 

Foto: Printskrin

 

Oboreno osam ukrajinskih raketa

U Hersonu je oboreno osam ukrajinskih raketa „Uragan“ koje su ispaljene na Dan pobede, saopštila je administracija tog grada.

 

Konašenkov: "Ruske snage oborile dva Bajraktara"

Sistemi za protivvazdušnu odbranu Rusije su u oblasti Zmijskog ostrva oborili tri ukrajinske bespilotne letelice, uključujući dva „Bajraktara ​​TB2“, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

On je istakao da su u oblasti naselja Arciz u Odeskoj oblasti visokopreciznim raketama „Oniks“ obalskog raketnog sistema „Bastion“ uništeni ukrajinski helikopteri.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom noći visokoprecizinim raketama uništile dva komandna punkta i ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih sistema „Grad“ u rejonu naselja Popasna, u rejonu ​​Lisičanska 18 oblasti koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike, u oblasti Zolotog radarsku stanicu za protivbaterijsku borbu američke proizvodnje, dodao je Konašenkov.

Foto: Printskrin/Ruptly

 

U Hersonskoj oblasti oboreno pet ukrajinskih raketa

U blizini Černobajevke u Hersonskoj oblasti oboreno je pet vazdušnih ciljeva ukrajinskih snaga, rakete su letele ka severnom delu Hersona, saopštile su snage bezbednosti.

 

Granatirana Nova Astrahanj

Neonacističke ukrajinske snage su iz taktičkog raketnog sistema 9M79-1 „Točka U“ granatirale stambeno naselje u naselju Nova Astrahanj, saopštila je Narodna milicija LNR.

Koordinisanim dejstvima jedinica PVO oborena je taktička raketa na prilazu naseljenom mestu, a sistem za hitno upozoravanje stanovništva omogućio je da se izbegnu civilne žrtve.

 

Ukrajinske snage pokušavaju napad na Herson

Ukrajinske snage na Dan pobede pokušavaju da izvedu napade na Herson, čuju se zvuci eksplozija, radi protivvazdušna odbrana, javlja dopisnik Sputnjika.

 

Ukrajinski mediji: Raketirana Odesa

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage raketirale danas Odesu.

U saopštenju ukrajinske vojske se navodi da su četiri visoko precizne rakete tipa Oniks ispaljene sa poluostrva Krim pod ruskom kontrolom prema području Odese na jugu Ukrajine.

Rojters prenosi da nisu saopšteni detalji ove akcije.

 

Oslobođeno selo Nižnje

Narodna milicija Luganske Narodne Republike, razvijajući ofanzivu na Lisičansk, oslobodila je selo Nižnje na Dan pobede. Nad selom je podignuta kopija Zastave pobede, saopštila je pres služba Narodne milicije.

U saopštenju se dodaje da su se snage probile do periferije susedne Toškovke, gde se uspešno vode borbe.

Azovstalj, Foto AP

 

Upaljen večni plamen u Mariupolju

Na spomeniku žrtvama fašizma u Marijupolju na Dan pobede upaljen je večni plamen, saopštila je pres-služba partije Jedinstvena Rusija.

- Aktivistima stranke i volonterima pomogli su civili da se ovaj spomenik dovede u red. Poslednji put građani su Dan pobede proslavili pre 8 godina - navodi se u saopštenju stranke.

 

"Pregovori nisu prekinuti"

Šef ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom, pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski izjavio je da pregovori između Rusije i Ukrajine nisu prekinuti, već se odvijaju u onlajn formatu.

 

Trudo šalje pomoć Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da će njegova zemlja Ukrajini pružiti dodatnih 38,7 miliona dolara vojne pomoći, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Kanada će izdvojiti dodatni novac za isporuku artiljerije, municije i lakih civilnih oklopnih vozila, 18 kamera za bespilotne letelice, uključujući servisnu podršku i popravke, satelitske snimke visoke rezolucije, malokalibarsko oružje i pripadajuću municiju i dodatnu municiju za haubice M777.

 

Iz Mariupolja evakuisano 408 ljudi

Tokom proteklog dana, iz Marijupolja u Bezimeno je evakuisano 408 ljudi, uključujući 65 dece, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

 

Bugarska traži izuzeće od embarga na rusku naftu

- Naša pozicija je vrlo jasna. Ako bude izuzeća za neke zemlje, i mi želimo da dobijemo to izuzeće. Ako to ne dobijemo, nećemo podržati sankcije - rekao je Vasilev za nacionalnu televiziju BNT.

 

Granatirano selo Gagarin

Ukrajinske trupe granatirale su selo rudnika Gagarin u Gorlovki, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

 

Ukrajinske trupe granatirale su Kirovski okrug u Donjecku

Ukrajinske trupe granatirale su Kirovski okrug u Donjecku u pola tri uveče, ispalivši četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštava predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Zabeležena je vatra sa strane oružanih formacija Ukrajine u pravcu… Sands – Donjeck (okrug Kirov): ispaljene su 4 granate kalibra 122 mm - navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu predstavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade