(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Ukrajinske snage ispalile 40 raketa „Grad“ na Donjeck (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 05. 2022. u 07:13 >> 22:45

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 70. dan. Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emanuel Makron pričali su juče telefonom više od dva sata. Putin je zahtevao od predsednika Francuske da zaustavi isporuke oružja Ukrajini, i optužio je Kijev za neozbiljnost u pregovorima.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинске снаге испалиле 40 ракета „Град“ на Доњецк (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske snage su tri puta za više od sat vremena granatirale Gorlovku, ispalivši tri granate i 12 mina kalibra 82 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Raketiran Dokučajevsk

Ukrajinske trupe gađale su Dokučajevsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest granata krupnog kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Gutereš: "Ne postoji pravo rešenje"

Ne postoji pravo rešenje za globalnu krizu snabdevanja hrane bez vraćanja Ukrajine, Rusije i Belorusije na svetska tržišta, rekao je šef UN Antonio Gutereš.

Generalni sekretar UN tokom posete Nigeriji obećao je da će „učiniti sve“ da olakša dijalog koji može pomoći u postizanju ovog cilja.

 

Ukrajinski ekstremisti pucali na kolonu izbeglica?

Ukrajinski ekstremisti otvorili su vatru na kolonu izbeglica, ima žrtava, rekao je za Sputnjik jedan od očevidaca.

Prema njegovim rečima, kolona izbeglica kretala se iz Volčanska u Harkov.

 

Ukrajinske snage dovukle teško naoružanje u hemijski kombinat u Harkovu

Ukrajinske snage postavile su haubice i višecevne raketne sisteme na teritoriju cementare i hemijskog kombinata u Harkovu gde se nalaze cisterne sa toksičnim tečnostima, izjavio je načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Jedinice Oružanih snaga Ukrajine postavile su u Harkovu, u neposrednoj blizini gusto naseljenih stambenih naselja, na teritoriji fabrike cementa i koksa, haubice D-30 i višecevne raketne bacače. Ova preduzeća imaju veliki broj cisterni sa toksičnim tehničkim tečnostima - istakao je general.

 

Printskrin

 

Ruska vojska otvara humanitarne koridore iz Azovstalja 5,6. i 7. maja

Oružane snage Rusije otvoriće 5, 6. i 7. maja od 8 do 18 časova humanitarni koridor za evakuaciju civila sa teritorije metalurškog kombinata „Azovstalj“ u Marijupolju, saopštio je međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje.

 

Ispaljeno 40 raketa sistema "Grad" ka Donjecku

Ukrajinske trupe ispalile su u 20.05 (19.05 po srednjoevropskom vremenu) 40 raketa iz sistema „Grad“ ka Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Arahamia: Ruske snage ušle na teritoriju Azovstalja

Ruske snage ušle su na teritoriju čeličane Azovstalj u Marijupolju, saopštio je danas šef poslaničke grupe vladajuće ukrajinske stranke David Arahamia za Radio slobodna Evropa.

- Pokušaji napada na postrojenje traju već drugi dan - istakao je on, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, ruske snage se već nalaze na teritoriji Azovstalja.

Arahamia je dodao da je ukrajinska vlada i dalje u kontaktu sa ukrajinskim snagama koje brane Azovstalj.

 

Oboreno šest ukrajinskih dronova

Portparol je dodao da su raketama visoke preciznosti Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile tokom dana četiri artiljerijske baterije na vatrenim položajima, tri skladišta municije u oblastima Mirna Dolina, Bahmutska i Taškovka, 20 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike, kao i u području naselja Popasna – radarsku stanicu za protivbaterijsku borbu američke proizvodnje.

Prema njegovim rečima, ruska avijacija pogodila je 77 oblasti koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike. Uništeno je do 310 pripadnika ukrajinskih snaga i 36 jedinica naoružanja i vojne tehnike.

Foto: Printskrin/Ruptly

 

Nezavisnost DNR i LNR treba da se prizna

Povratak Krima Rusiji, nezavisnost DNR i LNR su utvrđene teritorijalne realnosti koje Kijev i druge zemlje treba da priznaju, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U Zakarpatju uništen spomenik generalu Vatutinu

Radikalni ukrajini ekstremisti srušili su spomenik Nikolaju Vatutinu, komandantu Prvog ukrajinskog fronta tokom Velikog otadžbinskog rata.

Grčka, Malta i Kipar protiv zabrane transporta ruske nafte

Grčka, Malta i Kipar doveli su u pitanje moguću zabranu transporta ruske nafte u treće zemlje, piše agencija Blumberg pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako se navodi, ove zemlje se pribojavaju da bi to samo moglo da pomogne konkurentima Evropske unije.

Prethodno je Rojters pozivajući se na izvore upućene u pregovore saopštio da predstavnici Evropske unije danas nisu uspeli da postignu saglasnost u vezi s uvođenjem embarga na uvoz ruske nafte. Prema navodima agencije, sporazum bi mogao biti postignut sutra.

 

Stanovnicima kijevske LNR preti zatvor?

Stanovnici Luganske oblasti pod kijevskim režimom mogli bi da završe u zatvoru neonacističkog bataljona Aidar čak i zbog telefonskih razgovora sa regionalnim centrom Baštanikom, bivšim militantom Aidara koji je priveden i svedoči ruskim bezbednosnim snagama, rečeno je za RIA Novosti.


 

Nemačka Vlada planira da pošalje Ukrajini radare „Kobra“

Prema informacijama lista iz vojnih krugova u Berlinu, Ukrajina je ranije tražila isporuku 40 takvih radara, ali iz rezervi Bundesvera može trenutno da bude isporučeno od tri do pet sistema, od kojih svaki košta oko 50 miliona evra.

U kompaniji „Hensoldt“ nisu komentarisali informacije o tome da je radare naručila nemačka vlada, a ne Ukrajina.

 

Prve fotografije - PVO sistem Mistral u Ukrajini

Prva fotografija MANPADS-a Mistral u Ukrajini, kojim je bila opremljena jedna od „mobilnih grupa“ Oružanih snaga Ukrajine.

 

Zarobljeni Ukrajinici

Zarobljeni ukrajinski vojnici govorili su za RIA Novosti. Jedan je rekao da su ih snage LNR uhvatile jer ih je napustilo ukrajinska komanda, i da se prema njima dobro postupa u zatočeništvu.

 

Evakuacija iz Mariupolja

Evakuisane su 223 osobe, uključujući 30 dece, u sredu iz Mariupolja u Bezimenoje u DNR -  saspštio je štab teritorijalne odbrane.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Komandant Ajdara otimao ljude radi otkupa

Tokom kaznene operacije 2014. godine, pripadnici ukrajinskog neonacističkog bataljona Aidar pustili su stanovnike Luganske oblasti koje su zatočili iz zatvora radi otkupa, a komandant bataljona Sergej Melničuk je predvodio ovaj „ribolov“, rekao je Vitalij Baštanik, bivši militant Aidara, koji je priveden i svedoči ruskim snagama bezbednosti.

 

Uništene vatrene tačke

Vojska DNR uništava vatrene tačke u utvrđenom području Oružanih snaga Ukrajine kod Donjecka.

Naši borci su udarali po položajima okupatora kod Peskog, sa kojih je neprijatelj otvorio vatru na stambena naselja Republike.

 

Zelenski: Kijev ne pristaje na zamrznuti konflikt s Rusijom

Ukrajina neće pristati na zamrznuti sukob sa Ruskom Federacijom, poručio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u video obraćanju na sednici Saveta izvršnih direktora lista Vol strit džornal rekao da se Ukrajina nije povukla iz Minskog procesa za razliku od Rusije koja je to učinila nakon što je Vladimir Putin najavio invaziju u punom obimu.

Pola miliona Italijana bez posla

Italija može izgubiti preko 500.000 radnih mesta ako vlast u Rimu odbije da kupuje ruski gas, navode italijanski mediji

Foto EPA

Traže tranzicioni period

Slovačka želi trogodišnji prelazni period kako bi postepeno sprovela predloženi naftni embargo Evropske unije na kupovinu ruske nafte, izjavio je danas ministar ekonomije Ričard Sulik.

Zabranio izvoz uslužnih sektora u Rusiju

Velika Britanija zabranila je danas izvoz svih uslužnih sektora u Rusiju i stavila na listu sankcija 63 osobe i organizacije, uključujući medijske kompanije i poznate ličnosti koje London optužuje za širenje dezinformacija, javlja Rojters.

 

Kriju se iza dece

Grupacija ruske vojske„O“ napreduje na Limanu: zauzeto skladište sa municijom Oružanih snaga Ukrajine, militanti su putovali autobusom „Deca. Evakuacija“.

Pored velikog broja kutija municije, svuda su razbacani lekovi.

Ukrajinski militanti su se kretali civilnim automobilima, pa čak i autobusom sa natpisom „Deca, evakuacija“, skrivajući se iza onoga što je sveto svakom normalnom čoveku...

Gradonačelnik Marijupolja: Žestoke borbe oko Azovstalja

Gradonačelnik Mraijupolja Vadim Bojčenko rekao je danas da su u toku žestoke borbe u zoni čeličane Azovstalj u tom gradu.

Dodao je da je Kijev izgubio kontakt sa ukrajinskim borcima opkoljenim u tom objektu, prenosi Rojters.

Bojčenko je naveo i da više od 30 dece čeka na evakuaciju iz Azovstalja.

 

Istraga zbog ratnog zločina nad civilima

Vojni istražitelji Istražnog komiteta Ruske Federacije traže telo i sprovode istražne mere u slučaju ubistva civila od strane oficira oružanih snaga Ukrajine na teritoriji fabrike Iljič u Mariupolju, dopisnik RIA Novosti izveštaji.

 

Kasetnim bombama po seluHotomlja

Selo Hotomlja u oblasti Harkov našlo se na udaru kasetne municije ukrajinske vojske, rekao je jedan od očevidaca dopisniku RIA Novosti.

Prema rečima povređenog meštana, 71-godišnjeg penzionera Viktora, u njegovu baštu pala je kasetna bomba. Zadobio je višestruke rane od gelera. Sada se ranjeni nalazi u bolnici grada Volčanska.

Kako javlja dopisnik agencije, stanovnike sela evakuišu borci Narodne milicije DNR, koji služe u ovom pravcu.

 

Civil poginuo, još pet ranjeno

Jedna osoba je poginula, pet je povređeno u granatiranju Jasinovataje od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

-Usled granatiranja od strane oružanih formacija Ukrajine u Jasinovataji, broj žrtava je porastao na šest osoba: jedna osoba je poginula, a pet je povređeno, saopštio je štab na Telegram kanalu.

Foto: Printskrin Jutjub

Ranije je predstavništvo DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo da su ukrajinske trupe u 12.00 (koincidira po moskovskom vremenu) ispalile 15 raketa iz VBR-a Grad na Jasinovataju u roku od 10 minuta.

Ukrajinski kazneni odred muči meštane sela

Ukrajinski nacisti izvršili su teror u selu Stari Saltov u Harkovskoj oblasti i odvode u nepoznatom pravcu sve koji „saosećaju sa ruskom stranom“, rekao je za RIA Novosti izvor u sedištu vojno-civilne uprave oslobođenih teritorija.

-U selo Stari Saltov, koje se nalazi na obali reke Severski Donec, kaznene jedinice SBU, kao i novoformirani bataljon Kraken, regrutovani od amnestiranih ukrajinskih zločinaca, ušli su pod okriljem Oružanih snaga Ukrajina, rekao je i sagovornik agencije.

Foto Tanjug/AP

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su u sredu Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši 4 granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

Foto: EPA

Sistemi protivvazdušne odbrane dejstvuju u DNR

Rakete PVO poleću u nebo u Šahtjorsku i Torezu tražeći ukrajinske letelice.

 

Borci puka "Azov" u Azovstalju

Danas se na jednom od ukrajinskih kanala pojavio snimak na kojem se vidi kako ukrajinski borci zaključani u kotlu lutaju teritorijom Azovstalja.

Našli smo gde je.

„Azovi” se motaju baš na mestu gde je pre dva dana nanesen udar Oružanih snaga RF.

 

Eksplozija u Nikolajevu

Eksplozija u Nikolajevu. Na društvenim mrežama pišu da je grad delimično ostao bez struje.

Raketirana Jasinovataja

DNR: Ukrajinske snage ispalile 15 raketa iz sistema VBR "Grad" kalibra 12mm na grad Jasinovataja.

Finska premešta vojnu opremu na granicu sa Rusijom (VIDEO)

Na železničkim platformama - nekoliko desetina tenkova Leopard, pešadijskih oklopnih vozila i drugih oklopnih vozila

U Ukrajini šalju teritorijalce na front

Na zasedanju Vrhovne rade, sa 338 glasova za, doneta je odluka za slanje Teritorijalaca na prve linije u drugim regionima Ukrajine. Reč je o onima koji su prilikom besplatne podele oružja dobili oružje (kalašnjikov). Sada se svi ovi ljudi smatraju teritorijalcima, pa će morati da odu na front.

Fon der Lajen: Isključićemo ruske medije sa prostora EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas u Evropskom parlamentu detalje o šestom paketu sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, najavljujući potpuno okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.

Foto AP

Jutarnji izveštaj MO Rusije o stanju na frontu

Izveštaj o dejstvima dao je general-major Igor Konašenkov.

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 146 aviona, 112 helikoptera, 706 bespilotnih letelica, 287 protivvazdušnih raketnih sistema, 2807 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 321 instalacija višestrukog lansiranja raketnih sistema, 1279 artiljerijskih topova i minobacača, kao i 2609 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Evakuacija iz Mariupolja ka Zaporožju

Konvoj civilnih autobusa napustio je Marijupolj uz pomoć ukrajinskih vlasti, Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, rekao je danas regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

Autobusi su se zaputili ka Zaporožju, gradu koji kontroliše Ukrajina, kazao je guverner Donjecka, prenosi Rojters.

 

Poginulo civil, dvoje ranjenih u granatiranju DNR

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene usled granatiranja skladišta nafte u Makejevki u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

-Prema preliminarnim podacima, u posledicama granatiranja skladišta nafte u Makejevki, jedna osoba je poginula, a dve su povređene, saopšteno je na Telegram kanalu ministarstva.

Ranije je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre zabeležilo granatiranje naselja Makejevka. Prijavljeno je da gori skladište nafte.

 

Pet nuklearnih skloništa u Azovstalju

Pet skloništa u "Azovstalju" u Marijupolju mogu da izdrže direktan udar nuklearne bojeve glave, saopštio je Enver Ckitišvili, generalni direktor kombinata „Azovstalja”.

Na teritoriji fabrike postoji 36 skloništa koja mogu da smeste oko 12 hiljada ljudi.

Ukrajinske oružane snage granatirale Donjeck

Meta je bilo skladište goriva u Makijevki, koja se graniči sa glavnim gradom DNR Donjeckom.

U skladištu nafte u Makejevki u granatiranju su zapaljene 4 rezervoara od po 5.000 tona, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

 

Raketirane železničke stanice

Direktor ukrajinskih železnica "Ukrazaliznici" Aleksandar Kamišin potvrdio je da je tokom noći izveden napad na najmanje šest železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini. Po njegovim rečima, infrastrukturi je nanesena ozbiljna šteta.

 

EU danas objavljuje nove sankcije Rusiji

Očekuje se da će Evropska unija danas predstaviti šesti paket sankcija Rusiji koji bi prvo razmatrali ambasadori 27 zemalja članica, a zatim i Evropski parlament, a kako se najavljuje, odnosio bi se na rusku naftu kao i na banke.

Prema pisanju "Gardijana", zvaničnici EU su u utorak uveče predali nacrt sankcija zemljama evropskog bloka, ali postoje podele o tome kako bi naftni embargo trebalo ubuduće da izgleda.

Evropska komisija ne planira da otkrije sadržaj nacrta, pre nego što se predsednica Ursula fon der Lajen danas ne obrati Evropskom parlamentu.

Volodin tvrdi - NATO pripremao Ukrajinu za napad na Rusiju

NATO je pripremao napad Ukrajine na Rusiju, ali je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da sprovede specijalnu vojnu operaciju na ukrajinskoj teritoriji uspela da spreči ogromnu tragediju, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Foto: Printskrin Youtube / Novosti na Pervom Kanale

On je na Telegramu postavio pitanje kako se drugačije može objasniti to što je Vašington sve odluke o isporuci oružja Ukrajini doneo u januaru, pre početka ruske vojne operacije, prenosi RIA Novosti.

- Da nije bilo odluka koje je doneo predsednik Putin, vojne operacije bi se vodile na teritoriji naše zemlje. On je uspeo da spreči napad na Rusiju - naglasio je Volodin.

Rusi raketirali Lavov

Rusija je sinoć izvršila vazdušne udare na grad Lavov na zapadu Ukrajine, a deo grada je ostao bez struje, saopštio je gradonačelnik Andrej Sadovij, prenosi AP.

- Kao posledica raketnog udara oštećene su dve trafostanice. Deo grada nema struju - napisao je na Tviteru gradonačelnik Lavova.

Udari su se desili juče iz više pravaca nešto pre 20.30 časova, oko sat i po nakon što su se sirene za vazdušni napad oglasile u ovom gradu i širom Ukrajine, a najmanje četiri eksplozije mogle su se čuti iz centra Lavova, navodi AP.

"Malke" u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak samohodnih topova "Malka" u protivbaterijskoj borbi protiv ukrajinskih snaga.

"Malka" su, kako je saopštilo ministarstvo, uništile položaje artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Belorusija iznenada počela oružane vežbe

Oružane snage Belorusije iznenada su počele vojne vežbe kako bi se testirala borbena gotovost, prenela je danas beloruska novinska agencija Belta.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da vežbe ne predstavljaju nikakvu pretnju evropskoj zajednici u celini, a posebno ne susednim zemljama.

Biće uvežbavano dovođenje jedinica u borbenu gotovost, a cilj je procena spremnosti i sposobnosti za reagovanje na moguće krizne situacije.

Kako se navodi, snage uključene u vežbu postepeno će biti povećavane, a velika pažnja biće posvećena sistemima podrške.

Putin i Lukašenko razgovarali o predstojećem samitu ODKB

Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko razgovarali su u utorak telefonom o pripremama za predstojeći sastanak lidera Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopšteno je iz Kremlja, prenosi TASS.

- Razgovarano je o nekim aspektima saradnje u okviru integracionih asocijacija na evroazijskom prostoru, uključujući pripreme za predstojeći sastanak lidera ODKB - navodi se u saopštenju.

Prema Kremlju, Putin i Lukašenko su razmotrili i trenutnu situaciju u okolnostima kada Rusija nastavlja da sprovodi "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju