FON DER LAJENOVA O NOVOM PAKETU SANKCIJA: Isključićemo ruske medije sa prostora EU

Tanjug

04. 05. 2022. u 10:28

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas u Evropskom parlamentu detalje o šestom paketu sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, najavljujući potpuno okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА О НОВОМ ПАКЕТУ САНКЦИЈА: Искључићемо руске медије са простора ЕУ

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.

- Postepeno ćemo okončati snabdevanje ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i uvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine, rekla je Fon der Lajenova, što je naišlo na aplauz poslanika u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Šefica Evropske komisije je istakla da novi paket, koji će biti usvojen narednih dana, podrazumeva potpunu zabrana uvoza sve ruske nafte, i pomorskim i konpenim cevovodima, uključujući i sirovu naftu i derivate.

-Neće biti lako. Neke zemlje članice su jako zavisne od ruske nafte. Ali jednostavno moramo to da uradimo - rekla je Fon der Lajenova, predstavljajući predlog, za koji je potrebna saglasnost svih 27 zemalja EU da bi stupio na snagu.

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Mariupolju, navela je Fon der Lajenova, dodajući: „Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim”.

Prema njenim rečima, treća mera se odnosi na isključenje tri velika ruska državna medija iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže, dodaje britanska agencija, ne precizirajući o kojim je emiterima reč.

- Neće im više biti dozvoljeno da distribuiraju svoje sadržaje u Evropskoj uniji, u bilo kom obliku ili formi, bilo preko kablovske mreže, preko satelita, na internetu ili putem pametnih aplikacija - poručila je Fon der Lajenova.

Ona je ruske medije koji će biti isključeni iz medijskog prostora u EU nazvala „glasnicima koji agresivno šire laži i propagandu (ruskog predsednika Vladimira) Putina”.

- Ne bi trebalo da im više dajemo prostor da šire te laži - dodala je.

Takođe, kao četvrtu meru najavila je isključenje najveće ruske banke Sberbanke iz globalnog SWIFT sistema međubankarskih transakcija.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju