FORIN POLISI: Bajdenova strategija ne ostavlja Putinu izbor, on može da se preda ili da pobedi

M.Đorđević

30. 04. 2022. u 13:03

Strategija takozvanog slabljenja Ruske Federacije, koju je izabrao američki predsednik Džo Bajden, mogla bi da dovede do eskalacije ukrajinske krize u globalni sukob. Ovaj stav je izražen u članku objavljenom u petak na sajtu časopisa Forin polisi, prenosi TASS.

ФОРИН ПОЛИСИ: Бајденова стратегија не оставља Путину избор, он може да се преда или да победи

Foto: AP Photo/Susan Walsh, File/Depositphotos

Autor članka podseća da su ranije ove nedelje Bajden i njegovi saveznici iz NATO-a „preduzeli niz radikalnih promena, premestivši svoju politiku pomoći Ukrajini, u politiku podrivanja moći i uticaja same Rusije“. 

Neki stručnjaci strahuju da na taj način Zapad „ne ostavlja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu drugog izbora osim da se preda ili udvostruči svoje vojne napore, povećavajući verovatnoću da se njegov rat proširi izvan Ukrajine“, tvrdi se u članku.

"U očima Kremlja, Zapad nastoji da naudi Rusiji. Nekada je to bilo ispod radara. Sada se o tome priča. Ako ovo kombinujete sa Bajdenovim komentarima u Poljskoj prošlog meseca da "ovaj čovek (Putin) ne može da ostane na vlasti“, onda se ovaj rat pretvara u širu konfrontaciju. To bi moglo u ovom trenutku znatno otežati ili čak onemogućiti pregovore o nagodbi za okončanje rata u Ukrajini“, rekao je Šon Monagan, stručnjak Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, rečeno je za Forein polisi. 

Istovremeno, prema mišljenju bivšeg analitičara CIA Džordža Biba, administracija Vašingtona rizikuje da zaboravi da je „najvažniji nacionalni interes Sjedinjenih Država da spreči nuklearni sukob sa Rusijom“. 

- Ruska Federacija ima priliku da se pobrine za da ako izgube, izgubiće i svi ostali. Ovo je možda ono čemu idemo. Ovaj zaokret bi mogao biti opasan, rekao je Bibi.

- Jedna je stvar voditi politiku slabljenja Putina, a sasvim je druga pričati o tome naglas. Moramo da nađemo način da Putin dođe do političkog rešenja, pa je nerazumno tako govoriti, rekao je neimenovani evropski diplomata.

BONUS VIDEO: RUSI OBJAVILI SNIMAK: Ukrajinci napustili bazu! Pogledajte šta je ostalo za njima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)