PUTINOVA IZJAVA NIJE IZDAJA SRBIJE LJiljana Smajlović: Moskva neće prestati da podržava Srbiju oko Kosova

Tanjug

30. 04. 2022. u 11:29

KOLUMNISTKINjA "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović ocenila je da izjava Vladimira Putina o presedanu za Kosovo i Metohiju ne predstavlja izdaju i da Moskva neće prestati da podržava Srbiju kada je reč o članstvu takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama.

ПУТИНОВА ИЗЈАВА НИЈЕ ИЗДАЈА СРБИЈЕ Љиљана Смајловић: Москва неће престати да подржава Србију око Косова

Foto: Tanjug

Smajlović je za RTS rekla da ona izjavu Putina da su Narodne Republike Donjeck i Lugansk postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o samoproglašenom Kosovu nije razumela kao izdaju.

Dodala je da bi "pomalo histerične" reakcije na naslovnicama tabloida dovela u isti rang sa, kako kaže, glupim naslovima da je Ukrajina napala Rusiju, dan pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

- Putin sve vreme govori da ne mogu da urade to što su uradili na Kosovu, a da kažu da to neće stvoriti presedan. To je stvorilo presedan, postupili ste mimo pravila, ističe Smajlovićeva.

Ona je rekla da je Putin priznanje Kosova koristio i 2008. godine, kada je priznao Južnu Osetiju i 2014. godine, kada se govorilo o tome da su u Deklaraciji o nezavisnosti Krima korišćene formulacije iz Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

- Ne mislim da će prestati podrška Srbiji kada je reč o članstvu Kosova u UN, mislim da je ruski veto jedini razlog što Kosovo već sada nije članica i mislim da se to neće promeniti, rekla je ona.

Vladimir Putin, Foto Tanjug

Smajlovićeva smatra da Rusija ne bi promenila stav kada je reč o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama čak i kada bi Srbija bila prisiljena da joj uvede sankcije.

- Možda bi promenila odnos prema ceni gasa i nafte koju uvozimo od njih, ali ne prema Kosovu, rekla je ona.

Dodaje da su Amerikanci odavno rekli da se iz priznanja Kosova ne mogu izvlačiti nikakvi zaključci.

Smajlovićeva takođe smatra da nemački premijer Olaf Šolc na razgovorima u sredu neće pritiskati predsednika Aleksandra Vučića da uvede sankcije Rusiji jer je i on sam pod stalnim američkim pritiskom.

Ona smatra da je predsednik Francuske Emanuel Makron najveći autoritet i trenutno najstabilniji lider u Evropi.

 

BONUS VIDEO: RUSI GAĐALI AZOVSTALj: Pogledajte kako dejstvuje projektil, zastrašujuća eksplozija uništava sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati