MOLDAVIJA: Eksplozije u Pridnjestrovlju povezane sa unutrašnjom konfrontacijom

Novosti online

26. 04. 2022. u 16:19

EKSPLOZIJE u Pridnjestrovlju povezane su sa konfrontacijom snaga unutar nepriznate republike, izjavila je predsednica Moldavije Maja Sandu.

МОЛДАВИЈА: Експлозије у Придњестровљу повезане са унутрашњом конфронтацијом

Foto: Printskrin Telegram/Forpost

- Prema našim informacijama, pokušaji eskalacije povezani su sa snagama unutar Pridnjestrovlja koji su za rat i koji su zainteresovani za destabilizaciju situacije - saopštila je Sandu nakon sednice Vrhovnog saveta bezbednosti.

Ona je dodala da „Moldavija odlučno osuđuje bilo kakve pokušaje destabilizacije situacije i dosledno se zalaže za mirno rešenje pridnjestrovskog sukoba političkim sredstvima“.

- Važno nam je da sačuvamo mir u Moldaviji. Pozivamo sve da ne provociraju nove rizike i bezbednosne pretnje - apelovala je Sandu.

Ona je podsetila da je situacija počela ranije da eskalira, pošto je u poslednjih nekoliko nedelja stizalo nekoliko prijava o podmetnutim eksplozivnim napravama u obrazovnim i medicinskim ustanovama Pridnjestrovlja.

Pritom je dodala da u poslednje vreme nije bilo direktnih kontakata između Kišinjeva i Tiraspolja, te da su strane komunicirale preko OEBS-a. Predsednica Moldavije ne planira da razgovara o nastaloj situaciji sa rukovodstvom Rusije.

Zbog eksplozija koje su se dogodile u Pridnjestrovlju, Vrhovni savet bezbednosti Moldavije savetovao je državnim institucijama da povećaju opreznost, a na građane apeluje da ostanu mirni.

Ranije je, prema preliminarnim podacima MUP-a nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike, na zgradu Ministarstva državne bezbednosti PMR u Tiraspolju, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protivtenkovskog bacača. Kako je potvrđeno iz ministarstva, na zgradi su razbijeni prozori na gornjim spratovima, a okolinu su ogradili policajci. U napadu nije bilo nastradalih.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Ruski mirovnjaci koji se nalaze u republici obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti. Pored toga, oni čuvaju skladišta sa 20.000 tona municije u Kolbasnu koje je tu prebačeno nakon povlačenja sovjetskih snaga iz evropskih država.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri