NAJBRŽI POVRATAK KORONE: U razmaku od samo 20 dana, kod iste osobe potvrđena zaraza delta, pa omikron sojem

B. R.

22. 04. 2022. u 10:33

ZDRAVSTVENA radnica u Španiji dva puta je zaražena kovidom u roku od 20 dana, što je dosad najkraći poznati razmak između infekcija, objavili su naučnici. I u kovid-bolnicama u Srbiji potvrđuju da su imali pacijente koji su se ponovo zarazili, ali ne postoji evidencija o njihovom broju. Lekari iz crvenih zona kažu da su takvi slučajevi učestaliji, čak i među vakcinisanima, otkako je u cirkulaciji omikron soj.

НАЈБРЖИ ПОВРАТАК КОРОНЕ: У размаку од само 20 дана, код исте особе потврђена зараза делта, па омикрон сојем

Foto AP

To i globalno potvrđuje početne sumnje da ovaj soj zaobilazi ranije stečen imunitet, ali je i za naučnike, ipak, iznenađenje da do druge infekcije može da dođe tako brzo, sa samo 20 dana razmaka, kao što je potvrđeno u Španiji.

U Velikoj Britaniji, recimo, reinfekcija se evidentira tek ako prođe 90 dana između dva pozitivna testa, a sve ispod toga smatra se prvom, produženom infekcijom. Kod žene u Španiji, međutim, nema nikakve dileme da se ona drugi put zarazila posle samo 20 dana, jer je prvi put bila pozitivna na delta soj, a drugi put na omikron, objavili su u četvrtak naučnici iz Španije.

Bila je potpuno vakcinisana, primila i dopunsku vakcinu 12 dana ranije nego što je PCR testom prvi put utvrđeno da je inficirana. Tokom prve infekcije delta sojem nije razvila nikakve simptome, dok je drugu otkrila kada se zbog tipičnih simptoma ponovo testirala.

Reinfekcije virusom korona u porastu su od decembra prošle godine, kada se proširio omikron, a još jedno povećanje ponovnih zaraza beleži se od prošlog meseca i vezuje se za izmenjeni omikron soj označen kao BA.2. Pre toga je jedan odsto svih slučajeva kovida zabeleženih u Velikoj Britaniji bio označen kao druga infekcija, a sada je taj procenat porastao na 11.

OPREZ ZBOG MANjE TESTIRANjA

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u četvrtak da je tokom prošle nedelje na globalnom nivou bilo za skoro četvrtinu manje prijavljenih slučajeva zaraze virusom korona. Od 11. do 17. aprila registrovano je 5,59 miliona slučajeva, 24 odsto manje nego nedelju dana ranije. Broj umrlih od kovida 19 smanjen je za 18.215 ili za 21 odsto, što je zabeleženo u svim delovima sveta. Međutim, iz SZO navode da bi ti trendovi trebalo da se prate sa oprezom jer države menjaju strategije za testiranje, što podrazumeva manje sprovedenih testiranja pa samim tim i zabeleženih pozitivnih slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024