PUTINU SPREMAJU TAJNI NALOG ZA HAPŠENJE ILI OTMICU? Bivši sudija Haškog suda: Ne bi bio prvi predsednik koji bi odgovarao

Tanjug

21. 04. 2022. u 13:31

BIVŠI sudija Međunarodnog krivičnog suda Volfgang Šomburg izjavio je da je uveren da će biti sudski gonjeni ratni zločini koje su, kako tvrdi, počinile ruske trupe u Ukrajini. On je izrazio nadu da će raspisivanjem tajnih naloga biti moguće hapšenje i ruskog predsednika Vladimira Putina.

ПУТИНУ СПРЕМАЈУ ТАЈНИ НАЛОГ ЗА ХАПШЕЊЕ ИЛИ ОТМИЦУ? Бивши судија Хашког суда: Не би био први председник који би одговарао

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Situacija je jedinstvena, jer najpre mora da se obrazloži nadležnost Međunarodnog krivičnog suda - rekao je nemački pravnik televiziji BR.

On je podsetio da se Ukrajina već nakon ruske operacije 2014. povinovala pravosuđu Međunarodnog suda, zbog čega nije potrebna nova odluka Saveta bezbednosti UN, u kojem Rusija ima pravo veta.

Prema njegovim rečima, dela za koja će moći da se sudi pred Međunarodnim sudom, obuhvataju navodne ratne zločine ruske vojske.

On je rekao da trenutno ne treba očekivati da će vojnici pojedinačno biti izvedeni pred sud.

- Međutim, time što se znaju imena, broj jedinice i konkretne osobe, relativno je jednostavno pokrenuti istragu u vezi sa nekom konkretnom situacijom - kazao je on.

Na pitanje da li je moguće suđenje i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pred Međunarodnim sudom, Šomburg je rekao da se tome nada.

- On ne bi bio prvi vođa države koji bi morao da odgovara - podvukao je nemački pravnik.

Izrazio je nadu da će države izdati tajne naloge za hapšenje, koji će moći da se primene prilikom budućih putovanja Putina u inostranstvo.

On ne veruje da će Putin moći da bude uhapšen u Moskvi, ali ni to ne želi da isključi.

- Imali smo uspešne otmice iz drugih država - dodao je Šomburg.


 

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI NACIONALISTA OSTAVLjEN OD SVOJIH: Iznenađen humanim ophođenjem milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (10)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina