PUTIN POSLAO MOĆNU PORUKU Ja sam Rus, a kad vidim primere herojstva kažem: Ja sam Čečen, Dagestanac, Inguš, Tatarin, Oset

M.Đorđević

22. 03. 2022. u 20:29

STARIJI poručnik iz Dagestana Nurmagomed Gadžimagomedov je prvi ruski oficir koji je dobio titulu Heroja Rusije tokom specijalne operacije u Ukrajini, a povodom brojnih pripadnika neruskih nacionalnosti koji su pokazali herojstvo u Ukrajini, predsednik Rusije Vladimir Putin je uputio snažnu poruku.

ПУТИН ПОСЛАО МОЋНУ ПОРУКУ Ја сам Рус, а кад видим примере херојства кажем: Ја сам Чечен, Дагестанац, Ингуш, Татарин, Осет

Foto: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je podatke o podvizima ruske vojske tokom specijalne operacije u Ukrajini. Ispostavilo se da među njima ima mnogo predstavnika različitih nacionalnosti. Stariji poručnik Nurmagomed Gadžimagomedov iz Dagestana je bio primoran da se raznese granatom zajedno sa neprijateljskim vojnicima, i za to posthumno odlikovan. Zastavnik Arsalan Munkuev iz Burjatije je, uprkos udaru granate, izvukao više desetina ranjenih drugova sa bojnog polja, dok je redov Tahir Urunov iz Baškirije jednim pogotkom oborio dva helikoptera.

O herojskom činu oficira dagenstanske nacionalnosti govorio je i ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa članovima Saveta bezbednosti.

On je istakao da Gadžimagomedov nije napustio bojno polje, uprkos tome što je bio ranjen, a zatim se razneo granatom zajedno sa militantima koji su ga okružili. 

- Ja sam Rus i, kako kažu, imam Ivanu i Mariju u svojoj porodici, ali kada vidim primere takvog herojstva, želim da kažem: „Ja sam Lak, ja sam Dagestanac, ja sam Čečen, Inguš, Rus, Tatar, Jevrej, Mordvin, Oset, rekao je Putin.

Gadžimagomedov je posthumno dobio priznanje Heroja Rusije.

BONUS VIDEO: 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)