ŠOKANTAN ZAOKRET ČUVENOG GENERALA: Leonid Ivašov žestoko kritikovao rukovodstvo Rusije i zatražio od Putina da podnese ostavku

Novosti online

10. 02. 2022. u 14:15

LEONID Ivašov, šef Sveruskog oficirskog sabora, poznat po svojim nacionalno-patriotskim stavovima, ukazao je na posledice moguće ruske invazije na Ukrajinu i pozvao Vladimira Putina da podnese ostavku, izveštavaju ruski mediji.

ШОКАНТАН ЗАОКРЕТ ЧУВЕНОГ ГЕНЕРАЛА: Леонид Ивашов жестоко критиковао руководство Русије и затражио од Путина да поднесе оставку

Foto Arhiva

Leonid Ivašov, predsedavajući Sveruskog oficirskog sabora, javno se izjasnio protiv prelaska sukoba oko Ukrajine u pune vojne sukobe između Rusije i susedne zemlje.

Šef organizacije zatražio je d ruski predsednik Vladimir Putin podnese ostavku. „Pokušaji ultimatuma i pretnji Ruske Federacije su besmisleni i izuzetno opasni“, navodi se u saopštenju na sajtu te organizacije , na šta su mediji skrenuli pažnju u nedelju, 6. februara. Dokument je objavljen 31. januara.

Može se, dodaje, tvrditi da zaista postoji pretnja – država je na ivici da završi svoju istoriju. “Sve vitalne oblasti, uključujući demografiju, stalno se degradiraju, a stopa izumiranja stanovništva obara svetske rekorde. A degradacija je sistemske prirode, i u svakom složenom sistemu, uništenje jednog od elemenata može dovesti do kolapsa čitavog sistema. A to je, po našem mišljenju, glavna pretnja Ruskoj Federaciji", navodi se u pismu.

Ali ovo je, kako navodi, pretnja unutrašnje prirode, koja proizilazi iz modela države, kvaliteta moći i stanja u društvu. A razlozi, kaže, za njeno formiranje su unutrašnji: neodrživost državnog modela, potpuna nesposobnost i neprofesionalizam sistema vlasti i uprave, pasivnost i neorganizovanost društva.

Što se tiče spoljnih pretnji, ističe Ivašov, one su svakako prisutne.

“Ali, prema našoj ekspertskoj proceni, one trenutno nisu kritične”… U celini, nastavlja, strateška stabilnost se održava, nuklearno oružje je pod pouzdanom kontrolom, snage NATO-a se ne gomilaju…

Situacija koja eskalira oko Ukrajine „je veštačke, plaćeničke prirode za neke unutrašnje snage“, uključujući Rusku Federaciju, ističe se u saopštenju. Ukoliko Moskva upotrebi vojnu silu protiv Kijeva , to će dovesti u pitanje postojanje Rusije kao države, zavaditi narode dve zemlje i dovesti do smrti desetina hiljada ljudi, napominje se dalje.

Foto Tanjug/AP

Osim toga, Rusija će se u ovom slučaju suočiti sa „ težim sankcijama “  navodi se u dokumentu. Istovremeno, ranije je „Rusija (SSSR) vodila iznuđene (pravedne) ratove“, kada „drugog izlaza nije bilo“, dodao je Ivašov, koji je više puta govorio sa nacionalno-patriotskih pozicija.

Na bojnom polju, ako se to dogodi, ruske trupe će se suočiti ne samo sa ukrajinskim vojnim osobljem, među kojima će biti mnogo ruskih momaka, već i sa vojnim osobljem i opremom iz mnogih zemalja NATO-a, a zemlje članice Alijanse biće u obavezi da objave rat Rusiji”.

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, podseća Ivašov, je jasno rekao na kojoj strani će se Turska boriti. I može se pretpostaviti da će turska armija i flota dobiti naređenje da „oslobode“ Krim i Sevastopolj i eventualno upadnu na Kavkaz.

Osim toga, Rusija će, kako navodi penzionisani ruski general, definitivno biti uvrštena u kategoriju zemalja koje ugrožavaju mir i međunarodnu bezbednost, biće podvrgnuta najtežim sankcijama, pretvoriće se u pariju svetske zajednice i verovatno će biti lišena statusa nezavisne države, naveo je između ostalog Ivašov.

Da li je Putin umoran od Rusije

Penzionisani general-pukovnik Leonid Ivašov, predsednik Sveruskog oficirskog sabora, objasnio je svoj nedavni poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da podnese ostavku u intervjuu voditelju radio stanice Eho Moskve .

Sagovornik novinara je naglasio da je izrazio ne lično mišljenje, već „javno mišljenje veterana vojne službe“, i saveta „Sveruskog oficirskog sabora“.

Prema njegovim rečima, organizacija je sprovela anketu među penzionisanim oficirima, a više od 70 odsto ispitanika podržalo je tekst saopštenja.

Ivašov je, navodeći da je Putin “umoran od Rusije”, naglasio da je zajedno sa istomišljenicima tražio ostavku na mesto vrhovnog komandanta, ne samo zato što bi Rusija, zbog igre političara, mogla da pokrene nepotreban rat sa Ukrajinom, već zato što se ispostavilo da je zemlja „na ivici nestanka“.

Prohanov objasnio

Pisac Aleksandar Prohanov prokomentarisao je otvoreno pismo šefa Sveruskog oficirskog sabora, general-pukovnika u penziji Leonida Ivašova , u kojem je zahtevao ostavku predsednika Vladimira Putina.

Vladimir Putin, Foto AP

Prema njegovim rečima, Ivašov je izneo sopstveno emotivno mišljenje koje se razvilo u trenutnoj turbulentnoj situaciji.

„Samo njegovi nervi to nisu mogli da izdrže“, rekao je Prohanov za Znak.com. „Mi smo u veoma moćnom neurastenijskom polju.“

Prema rečima pisca, „informacioni udari uništavaju našu psihu“, štaviše, „i zapadnu i našu“, čemu nisu svi u stanju da se odupru. On je dodao da je Ivašov, po njegovom mišljenju, „podlegao ovim udarcima“. Takođe je naglasio da ne deli gledište starog prijatelja.

„U predratnim uslovima… nije prikladno da državnik, kakvim sebe smatram, državi iznosi uslove“, rekao je Prohanov.

Što se tiče mogućih posledica objavljivanja apela šefu države, pisac smatra da je malo verovatno da će autori biti suočeni sa bilo kakvim „sankcijama“.

U našem klubu je tolika rasprostranjenost ideologija, simpatija i sudbina… Neće biti partijskih sastanaka i organizacionih zaključaka“, rekao je on.

(Webtribune.rs)

BONUS VIDEO: 

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)