PRITISAK NA MOSKVU NA SVIM POLJIMA: Kanadska ministarka napustila sastanak G20 zbog Rusije

Novosti onlajn

20. 04. 2022. u 22:29

KANADSKA ministarka finansija Kristija Frilend saopštila je danas da je napustila plenarni sastanak grupe G20 u Vašingtonu u znak protesta zbog učešća Rusije na tom skupu.

ПРИТИСАК НА МОСКВУ НА СВИМ ПОЉИМА: Канадска министарка напустила састанак Г20 због Русије

Foto Tanjug/AP

- Ovonedeljni sastanak u Vašingtonu je davanje podrške svetskoj ekonomiji, a ilegalna invazija Rusije na Ukrajinu je ozbiljna pretnja po globalnu ekonomiju - navela je Frilend na Tviteru, dodajući da Rusija ne bi trebalo da učestvuje na sastanku.

- Demokratije sveta neće nemo posmatrati kontinuiranu rusku agresiju i ratne zločine. Danas su Kanada i više naših demokratskih partnera napustili plenarni sastanak G20 kada je Rusija htela da interveniše - rekla je Frilend koja je istovremeno zamenica kanadskog premijera.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izrazile su takođe nezadovoljstvo prisustvom i učešćem visokog ruskog zvaničnika na današnjem sastanku G20 u Vašingtonu.

Sjedinjene Države su podnele i zahtev da se Rusija isključi iz Grupe 20 velikih svetskih ekonomija.

Prethodno je i francuski ministar finansija Bruno LeMer pozvao Rusiju da ne prisustvuje sastancima grupe zemalja G20 i napustio sastanak pre obraćanja ruskog predstavnika.

BONUS VIDEO: 

MATEMATIČKI PRECIZNO: Udar Iskandera na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024