CENE CRNOG ZLATA JUTROS OJAČALE: OPEK upozorava - ruska nafta se ne može nadoknaditi

Tanjug

12. 04. 2022. u 09:19

CENE nafte su ojačale danas jer je popustio strah od pada potražnje u Kini nakon što je Šangaj ublažio neke mere korona ograničenja, dok je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) upozorila da bi bilo nemoguće povećati proizvodnju u toj meri da se nadoknadi eventualni gubitak ruskih isporuka.

ЦЕНЕ ЦРНОГ ЗЛАТА ЈУТРОС ОЈАЧАЛЕ: ОПЕК упозорава - руска нафта се не може надокнадити

Foto: Arhiva VN

Evropska nafta Brent je poskupela na terminskom tržištu za 1,72 dolara ili 1,75 posto, na 100,20 dolara po barelu, a američka WTI nafta za isporuku u narednim mesecima (fjučers ugovori) trgovana je jutros u Aziji, u 4.05 časova po GMT, po ceni od 96,05 dolara, za 1,76 dolara ili 1,87 procenata skuplje nego u ponedeljak.

Vlasti u Šangaju su saopštile da je više od 7.000 stambenih jedinica klasifikovano kao područje nižeg rizika, budući da 14 dana nisu prijavljivali nove infekcije, najavljujući ublažavanje karantinskih mera u određenim kvartovima.

S druge strane, Evropska unija priprema predlog za uvođenje embarga na naftu iz Rusije zbog napada na Ukrajinu, rekli su juče neki ministri spoljnih poslova. Međutim, trenutno nema saglasnosti među članicama EU po tom pitanju.

- Tržište nafte je i dalje podložno velikom šoku ako ruska energija bude sankcionisana, i taj rizik ostaje na stolu. Cene nafte će biti na klackalici jer zalihe ostaju niske, dok će se trgovci energijom teško osloboditi straha od nestašice zbog stalnih najava novih kovid ograničenja u Kini - napisao je u komentaru Edvard Moja, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda.

Današnji rast cena nafte takođe je podstaknut upozorenjem OPEK-a da bi zbog sankcija EU moglo da bude izgubljeno oko 7,0 miliona barela dnevno ruske nafte i derivata i da bi bilo nemoguće nadoknaditi te količine.

BONUS VIDEO: 

Dirljiv susret oca sa decom u Mariupolju: Nisu se videli mesecima, a onda su pokuljale emocije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TESLINA ISHRANA: Koji obrok je preskakao i koje namirnice su mu bile neophodne