NEMA GASA, ALI IMA MRAZA: Polarni vazduh poharao Belgiju, Nemačku, Francusku i Holandiju, izazvao strah od gladi

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

04. 04. 2022. u 23:14

BABA Marta je zagazila u april. Led i mraz okovali su polja širom Evrope. Vlažni polarni vazduh zahvatio je Belgiju, Nemačku, Francusku, Holandiju. Spustio se čak do severa Afrike i zemalja Magreba. Ugroženi su usevi, a sve to krajnje negativno utiče na širenje panike, usred rata u Ukrajini, uz bojazan da neće biti dovoljno hrane i energenata.

НЕМА ГАСА, АЛИ ИМА МРАЗА:  Поларни ваздух похарао Белгију, Немачку, Француску и Холандију, изазвао страх од глади

Foto Shutterstock

Negativni temperaturni rekordi padaju jedan za drugim. U noći između nedelje i ponedeljka u Francuskoj je potučen rekord star 75 godina, sa čak -9 stepeni Celzijusa u Šampanji, među čuvenim vinogradima. Teško je da će se ovogodišnja berba dobro kotirati kod ljubitelja vina. Da bi se našao veći mraz u ovo doba godine, treba zaći u daleku 1947. godinu.

Mraz uništava useve i tek procvetale kulture. Nijedan region nije pošteđen. Ugroženi su voće, povrće, žitarice... Još je rano za bilans jer hladnoće nisu prestale, pošto se povratak proleća očekuje tek za vikend. Ali primetni su zacrneli pupoljci na kajsijama, višnjama i drugim voćem, što nije dobar znak.

Mnogi poljoprivrednici bdiju cele noći, paleći sveće i vatru između strukova i stabala ne bi li uspeli da održe temperaturu oko nule da bi se spasao rod. Ovakva svetlucava "zvezdana tla" primetna su širom zemlje.

Za dlaku su izbegnuta i isključenja struje. To je postignuto, pre svega, zbog prisebnosti građana koji su ispoštovali poziv vlasti da se ovih dana drastično štedi struja.

SMANjITI GREJANjE NA 19 STEPENI

KRITIČNO je bilo u noći između nedelje i ponedeljka i pre podne, a u elektronskoj pošti mnogih Francuza osvanulo je pismo kojim se pozivaju da u tom trenutku smanje grejanje na 19 stepeni, spuste zastore na prozorima da bi zadržali toplotu u prostorijama, izbegnu korišćenje mašina za pranje veša i sudova, ugase sve nepotrebne sijalice, pa čak i da potpuno isključe napon u televizorima i računarima koji trenutno nisu u upotrebi. Molba za ponedeljak pre podne bila je i da se ručak skuva ranije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri