KINA POZVALA NATO DA ODRŽI OBEĆANJE: Peking neće da se alijansa zla širi na istok

Novosti online

19. 03. 2022. u 19:56

KINESKI zamenik ministra spoljnih poslova Le Jučeng poručio je danas da bi NATO trebalo da se drži onoga što je nazvao, "obećanjem da se neće širiti na istok".

КИНА ПОЗВАЛА НАТО ДА ОДРЖИ ОБЕЋАЊЕ: Пекинг неће да се алијанса зла шири на исток

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Kineski zvaničnik je kritikovao dalekosežne sankcije Zapada prema Rusiji zbog ruske intervencije na Ukrajinu i rekao da osnovni uzrok "leži u hladnoratovskom mentalitetu i politici moći".

Le je saopštio i da bi se daljim proširenjem NATO, ta alijansa "približila predgrađima Moskve", odakle bi, kako je naveo, projektil mogli da pogode Kremlj u roku od sedam ili osam minuta.

- Ako tako veliku zemlju, posebno nuklearnu silu, saterate u ćošak, to bi dovelo do posledica koje su previše strašne da bismo ih mogli i zamisliti - naglasio je kineski diplomata.

Le je izrazio razumevanje za često ponavljanu formulaciju ruskog predsednika Vladimira Putina "da je NATO trebalo da se rasformira" i "da bude predat istoriji zajedno sa Varšavskim paktom".

- Međutim, umesto da se raspadne, NATO je nastavio da jača i da se širi i vojno interveniše u zemljama kao što su Jugoslavija, Irak, Sirija i Avganistan. Mogu se dobro predvideti posledice nastavka ovim putem.

Kriza u Ukrajini je ozbiljno upozorenje - istakao je Le.

On je još rekao i da je kineski predsednik Si Đinping u petak u razgovorima sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom pozvao "sve strane da zajednički podrže dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine koji će dati rezultate i dovesti do mira".

Kako je naveo, Si je poručio da bi "SAD i NATO takođe trebalo da vode dijalog sa Rusijom kako bi rešili suštinu ukrajinske krize i ublažili bezbednosne brige i Rusije i Ukrajine".

(Telegraf)

BONUS VIDEO: VATRENU STIHIJU GASILO 27 VATROGASACA: Požar na Novom Beogradu, brzom reakcijom izbegnuta tragedija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi