SARADNJA RUSIJE I KINE POSTAĆE JOŠ SNAŽNIJA Lavrov: Zapad očigledno podriva temelje međunarodnog sistema

Srna

19. 03. 2022. u 14:39

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će saradnja Rusije i Kine samo postati snažnija pod aktuelnim okolnostima.

САРАДЊА РУСИЈЕ И КИНЕ ПОСТАЋЕ ЈОШ СНАЖНИЈА Лавров: Запад очигледно подрива темеље међународног система

Foto Tanjug/AP

- Ova saradnja će postati jača, jer u vrijeme kad Zapad očigledno podriva temelje na kojima je sazdan međunarodni sistem vrednosti, naravno da ćemo mi, kao dve supersile, morati da razmislimo kako da nastavimo dalje u ovom svetu, rekao je Lavrov, prenela je agencija Interfaks.

Lavrov kaže da nije isključena mogućnost da inicijativa o uvođenju mirovnog kontingenta NATO-a u Ukrajinu podrazumijeva poljsku kontrolu nad zapadnim delom zemlje.

- Smatram da je to demagoška inicijativa i da će članice NATO-a shvatiti da trebaju biti razumne i realne, poručio je šef ruske diplomatije.

On je podsetio da je premijer Poljske Mateuš Moravjecki izneo ideju da se u Ukrajinu pošalje mirovni kontingent NATO-a.

- Ne isključujem mogućnost da, ukoliko bi ta odluka iznenada bila donesena, da bi podrazumevala da osnovu tih mirovnih snaga čini poljski kontingent koji bi preuzeo kontrolu nad zapadnom Ukrajinom, na čelu sa Lavovom, gdj će ostati duži period", ocenio je Lavrov, prenosi "Sputnjik".

Lavrov ističe da je Rusija bila spremna da sarađuje sa Zapadom čak i u savezničkom formatu, ali da, nažalost, to nije uspelo.

- Od kada je predsednik /Rusije Vladimir/ Putin došao na vlast, od početka dvehiljaditih godina, bili smo otvoreni prema Zapadu, bili smo spremni da sarađujemo u različitim formatima, čak i u oblicima za koje je predsjednik rekao da su bliski savezničkim. Nažalost, nije uspelo", rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO: OBJAVLjEN SNIMAK UDARA: U Kramatorsku je uništeno gradsko odeljenje ukrajinske Službe bezbednosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA TUGA: Preminuo mladi trener