VEĆ PIŠU OPTUŽNICU PROTIV PUTINA? Rusija pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, a slična sudbina bi mogla da snađe i njenog lidera

B. SUBAŠIĆ

12. 03. 2022. u 08:00

UKRAJINSKA tužba Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (MKS) koja zahteva da on hitno "zaustavi rusku agresiju" je pravno neutemeljena, kažu stručnjaci za međunarodno pravo. Njen smisao vide u medijskoj sferi, u podgrevanju atmosfere linča.

ВЕЋ ПИШУ ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ ПУТИНА?  Русија пред Међународним кривичним судом у Хагу, а слична судбина би могла да снађе и њеног лидера

Foto AP

Interpretacijom te tužbe na Zapadu unapred je presuđeno ne samo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, već celom ruskom narodu, kao devedesetih u slučaju stigmatizovanja Srba. To ilustruje prošlonedeljni ostrašćeni istup britanskog premijera Borisa Džonsona koji je rusku vojnu operaciju nazvao "varvarska invazija", Putina okvalifikovao kao ratnog zločinca i zaključio:

- Tužilac Međunarodnog krivičnog suda već vodi istragu. Kristalno je jasno da Putin ne može nekažnjeno da počini ova užasna dela.

Poznavaoci načina rada Međunarodnog krivičnog suda smatraju da su ovakve priče u najmanju ruku - neozbiljne.

- Bio bih najsrećniji čovek na svetu da postoji sud čija odluka može da zaustavi rat, ali nažalost takvog nema. Statut MKS ne dozvoljava sudu da kvalifikuje sukob dok je u toku i da Rusiji kaže "zaustavite agresiju", kako Ukrajina traži. Pravnici koji su pisali tužbu sigurno znaju da je ona neutemeljena u Statutu MKS, pa sve liči na medijsku paradu. Međunarodni krivični sud može da se bavi samo utvrđivanjem krivice konkretnih osoba za konkretne zločine, a ne može da sudi narodima - kaže advokat Branislav Tapušković.

Predsednik Rusije kao vrhovni komandant u operaciji u Ukrajini postupa u nužnoj odbrani i krajnjoj nuždi, koja isključuje postojanje krivične odgovornosti po Statutu MKS, kaže profesor ustavnog prava dr Milan Blagojević, ali smatra da je vrlo verovatna zloupotreba ovog suda.

- Oni mogu, a očekujem da će to i učiniti, da otvore i vode istragu i podignu optužnicu protiv Putina za krivično delo agresije, a možda i za druga dela. Jedino ne mogu da vode suđenje po optužnici na glavnom pretresu bez njega, jer Statut to ne dozvoljava. Zapadu je pak dovoljno da se podigne optužnica i izda nalog za Putinovo hapšenje, izvršan u državama članicama MKS, da bi mahali tim papirima i tako branili nastavak sankcija Rusiji i uticali na rusko javno mnjenje, da bi ga preokrenuli u svoju korist - ispričao je dr Blagojević za "Novosti".

NE PRIZNAJU NI KINA, IRAN , IZRAEL...

MEĐUNARODNI krivični sud u Hagu Sjedinjene Američke Države ne priznaju i donele su zakon da u slučaju privođenja njihovog državljanina američka vojska ima obavezu da ga oslobodi. Ovaj sud ne priznaju Izrael, Iran, Kina i Indija, a Rusija je 2016. istupila iz njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije