PANDEMIJA KOVIDA SE "SPREMALA" OD 2017: Američki trening kineskih kolega u laboratoriji Vuhanu

D. D. S.

09. 03. 2022. u 17:13

OKTOBRA 2017. godine, kada svet još nije ni čuo reč koronavirus, američka vlada je planirala zajedničke istraživačke projekte sa kineskim Institutom za virusologiju u Vuhanu, odakle je dve godine kasnije, počelo širenje kovida 19. Američki mediji su došli do dokumenta koji otkriva da je ambiciozni plan saradnje, pokrenut pre pet godina između dve svetske sile, trebalo da obezbedi spremnost za buduću pandemiju.

ПАНДЕМИЈА КОВИДА СЕ СПРЕМАЛА ОД 2017: Амерички тренинг кинеских колега у лабораторији Вухану

Foto: EPA

U oktobru 2017. godine je Grej Hendli, pomoćnik direktora Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, prosledio informacije kolegama: "Interesovanje Kine za globalni projekat Virom predstavlja priliku za globalnu zdravstvenu saradnju. Saradnja SAD i Kine na Global virom projektu je prilika da za inovaciju u nauci, saradnju sa Kinom i doprines naučnim otkrićima", navodi se u rezimeu Global virom projekta, u mejlu.

Taj mejl je bio deo 92 stranice do kojih je došao konzervativna grupa Džadikal voč u tužbi na osnovu Zakona o slobodi informacija protiv Nacionalnog instituta za zdravlje. Dokumenti pokazuju da je saradnja uključivala napore u narednim godinama tokom kojih su naučnici američke vlade 2018. godine pružali obuku kolegama iz laboratorije u Vuhanu. Ključna tačka je bila da takvo partnerstvo znači "spremnost za pandemiju" i "omogućavanje brzog otkrivanja" virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a