ČUVENI ITALIJANSKI PROFESOR PISAO PUTINU: "Ne ljutite se na Italiju, Vi ste poslednja nada istinskom miru"

Novosti onlajn

04. 03. 2022. u 11:03

AUGUSTO Sinagra, redovni profesor prava Evropske zajednice na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Rimu „La Sapijenca“, advokat pred Višim sudovima u Italiji i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, poslao je otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimir Putinu.

ЧУВЕНИ ИТАЛИЈАНСКИ ПРОФЕСОР ПИСАО ПУТИНУ: Не љутите се на Италију, Ви сте последња нада истинском миру

Foto Tanjug/AP

Njegovo pismo prenosimo u celosti: 

"Gospodine predsedniče, dobro Vam je poznato da italijanski parlament više ne odražava stvarnu volju naroda. Na isti način u Italiji su poslednjih godina postojale vlade kojima su predsedavali ljudi koji nikada nisu bili izabrani i stoga čak ni Vlada na funkciji ne odražava volju i osećanja italijanskog naroda.

Vojni samiti ne garantuju nezavisnost slobodnih institucija kako to Ustav zahteva.

Italijanski Ustav se sistematski krši ćutanjem onih koji treba da garantuju najapsolutnije poštovanje njega, a tako se sada krši i njegov član 11, koji onemogućava Italiju da učestvuje u agresorskim ili u svakom slučaju u tuđim ratovima. Italijanska vojska se angažuje samo u odbrambene svrhe.

Foto: Printsceeen

Mediji, najpopularnije novine i televizije s nacionalnom frekvencijom su potpuno porobljene i neprestano šire informacije koje su svesno lažne.

Široki slojevi pravosuđa, koji bi trebalo da budu bedem svakodnevnih sloboda i prava, deluju mimo zakona, nastavljajući svoju tradiciju ugađanja vlasti.

Italijansko javno mnjenje je zbunjeno i veruje u ono što televizije govore do tačke podsmeha (italijanski novinari u Ukrajini sa šlemovima na glavama ili filmski ratni snimci, ili slike eksplozija koje su se dogodile godinama ranije na mestima veoma udaljenim od Ukrajine).

Poruka koja se širi je da ste autokrata i da Rusija vodi agresivnu ekspanzionističku politiku.

Ne misle svi Italijani ovo i ima mnogo Italijana iz svih sfera života i iz svih kulturnih sredina koji dele Vašu ukrajinsku vojnu inicijativu, svesni provokativnih ciljeva SAD kroz NATO.

Ovo je stara priča koja se, nažalost, ponavlja, a ako i postoji ratnohuškačka država – to su SAD: u svoja tri veka života imali su samo 12 godina mira. Ovo su brojke - a ne mišljenja.

Zdravi deo Italije i Italijana zna da je odbrana ljudskih prava vulgaran izgovor, ali i više smešan nego zločinački izgovor, izgovor za izvoz demokratije.

Zdravo javno mnjenje Italije je savršeno svesno da je njena inicijativa u Ukrajini čin samoodbrane i odgovor na provokacije i pretnje Severne Amerike i država koje ropski podržavaju SAD.

Vidite, gospodine predsedniče, Italija je izgubila Drugi svetski rat, ali to nije ono što je važno. Ratovi se dobijaju i gube. 

Tragedija Italije je u tome što je izgubila rat, a izgubila je i mir. Italija je danas teritorija koja je podređena imperijalističkim vojnim potrebama SAD i NATO.

Ne postoji drugo objašnjenje za prisustvo u Italiji 115 američkih ili NATO vojnih baza, što je ista stvar.

Moj region, Sicilija, danas je velika američka kasarna. Na različitim tačkama nacionalne teritorije SAD imaju skladišta nuklearnog oružja razornog potencijala.

Ja sam stari profesor i ne želim da nastavim nikome ništa da predajem, ali želim da Vam kažem da Vi u Italiji predstavljate poslednju nadu efektivnog kontrasta globalizmu ili mondijalizmu i kapitalizmu monetarne špekulacije koji nema lice osim imena.

To je stara priča, gospodine predsedniče: američki general Donovan i general Pijetro Badoljo (veoma sumnjive ozloglašenosti) susreli su se na bojnom brodu Njutn kod Malte 1943. godine. Na pitanje generala Donovana o tome kakva je uloga Italije trebalo da bude posle rata, Badoljo je – pokazujući posebnu dalekovidnost – odgovorio: "Uloga agencije za zastupanje američkih interesa u Italiji".

Koristim ovu priliku, gospodine predsedniče, da Vam zajedno s milionima Italijana pokažem svoje divljenje Vašem intelektualnom i političkom poštenju, Vašoj hrabrosti i doprinosu koji dajete istinskom miru suprotstavljajući se agresivnim ciljevima onoga što ja nazivam Severnoatlantska teroristička organizacija.

Nemojte se ljutiti na Italiju koja je, izgubivši čak i osećaj za podsmeh, poslala mali vojni kontingent na zapadne granice Ukrajine.

Bila je to patetična odluka sadašnje Vlade koja je, pošto je iscrpela izgovor kovida-19 da vlada protiv Ustava, sada uzima izgovor krize u Ukrajini da se nastavi u vanrednom stanju sa ciljem da se uništi identitet i dostojanstvo italijanskog naroda".

BONUS VIDEO: 

GDE STIGNU ČEČENI, NACISTI BEŽE: Kadirov objavio snimak proslavljenog komandanta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024