BAJDEN RASPOREĐUJE DODATNE TRUPE PO EVROPI: "Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a"

Novosti onlajn

25. 02. 2022. u 22:48

AMERIČKI predsednik Džo Bajden potvrdio je da je naredio raspoređivanje dodatnih američkih snaga u Evropi radi podrške saveznicima Vašingtona u NATO-u, navedeno je u saopštenju šefa Bele kuće objavljenom u petak.

БАЈДЕН РАСПОРЕЂУЈЕ ДОДАТНЕ ТРУПЕ ПО ЕВРОПИ: Сједињене Државе ће бранити сваки педаљ територије НАТО-а

Foto Tanjug/AP

- Kao što sam juče izjavio, Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a. Naša posvećenost članu 5 povelje alijanse je nepokolebljiva. Naredio sam raspoređivanje dodatnih snaga u Evropi kako bismo podržali naše NATO saveznike - naveo je Bajden u saopštenju.

Prema njegovim rečima, vrata NATO-a su otvorena za sve zemlje koje dele vrednosti alijanse i koje budu odlučile da joj se pridruže.

Bajden je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da „ugrožava same temelje međunarodnog mira i bezbednosti“, dok NATO zauzvrat još jednom pokazuje da se „zalaže za slobodu i demokratiju“.

- Predsednik Putin nije uspeo da postigne svoj cilj da podeli Zapad. NATO je odlučniji i ujedinjeniji nego ikad, a alijansa će držati svoja vrata otvorena za one evropske države koje dele naše vrednosti i koje bi jednog dana mogle odlučiti da mu se pridruže - rekao je američki predsednik.

Rusija je u četvrtak ujutru pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri