"UKRAJINA NIJE TAKVA DRŽAVA": Lavrov o Donjecku i Lugansku - Rusija garantuje njihovu bezbednost

Novosti online

22. 02. 2022. u 11:03

PRAVO na suverenitet treba poštovati samo onim državama koje predstavljaju ceo narod koji živi na njihovoj teritoriji, a Ukrajina nije jedna od njih od 2014. godine, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov televiziji "Rusija 24".

УКРАЈИНА НИЈЕ ТАКВА ДРЖАВА: Лавров о Доњецку и Луганску - Русија гарантује њихову безбедност

Foto AP

- Ako se govori o principu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jedan od ključnih dokumenata koji svi pravnici smatraju osnovom za tumačenje Povelje UN je deklaracija o principima međunarodnog prava koji se tiče prijateljskih veza između naroda. Nikad nigde ova deklaracija nije bila dovedena u pitanje - rekao je ministar.

On je naglasio da se, u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u ovoj deklaraciji ističe da se ona mora „strogo poštovati u odnosu na sve države koje u svom praktičnom delovanju poštuju princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, a kao rezultat toga imaju vlast koja predstavlja, bez razlike rase, vere i boje kože, sve ljude koji žive na ovoj teritoriji.

- Mislim da niko ne može da tvrdi da ukrajinski režim, počevši od državnog udara 2014. godine, predstavlja ceo narod koji živi na teritoriji ukrajinske države - dodao je ministar.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku