OPASNA IZJAVA NEMAČKE AMBASADORKE U KIJEVU: Budimpeštanski memorandumi o nuklearnom statusu Ukrajine nisu pravno obavezujući

M.Đorđević

22. 02. 2022. u 10:30

SPORAZUM potpisan 1990-ih kojim su trima bivšim republikama Sovjetskog Saveza date garancije bezbednosti nije pravno obavezujući, izjavila je u subotu nemačka ambasadorka u Kijevu Anke Feldhuzen, navodi RT.

ОПАСНА ИЗЈАВА НЕМАЧКЕ АМБАСАДОРКЕ У КИЈЕВУ: Будимпештански меморандуми о нуклеарном статусу Украјине нису правно обавезујући

Foto: Depositphotos

U razgovoru za TV kanal Kanal 24, Feldhusen je ovako odgovorila na predlog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je pozvao potpisnike tog sporazuma da se okupe i razmotre promenu tog dokumenta.

Budimpeštanski memorandum o bezbednosnim garancijama potpisale su 1994. tri nuklearne sile – Rusija, Velika Britanija i SAD. Sporazum je obećao garancije Belorusiji, Kazahstanu i Ukrajini, u zamenu za odustajanje od nuklearnog oružja. Do tada, Ukrajina je imala treće najveće zalihe oružja na svetu, koje je ranije bilo u vlasništvu Sovjetskog Saveza.

Sada Zelenski veruje da je sporazum prekršen i zapretio je da će početi da razvija nuklearno oružje.

„Budimpeštanski memorandum je zaista format bez pravnih obaveza po međunarodnom pravu. Ali mislim da sada moramo da pokušamo sve da izbegnemo rat“, rekla je Feldhusen.

Foto: Profimedia

Ona je takođe izrazila oprezan optimizam i nadu u pronalaženje diplomatskog rešenja za krizu, podsetivši da su ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Džo Bajden u poslednjih nekoliko meseci razgovarali telefonom češće nego bilo koji šef Rusije i SAD pre njih u decenijama..

SAD su 2013. takođe rekle da sporazumi nisu pravno obavezujući, nakon što su uvele sankcije Belorusiji koje su bile u suprotnosti sa jednim od članova sporazuma.. 

Osim što je izjavio da bi zemlja mogla da preispita svoj status nenuklearne sile, ukrajinski lider je takođe napao Zapad jer koristi njegovu zemlju kao štit protiv ruske agresije.

 Ovo nije prvi put da Kijev glasno govori o svojim nuklearnim ambicijama. Godine 2018. bivši ukrajinski sekretar za nacionalnu bezbednost Aleksandar Turčinov izjavio je da je odustajanje Ukrajine od nuklearnog oružja istorijska greška.

„Bezbednosne garancije koje su nam date nisu vredne ni papira na kome su ispisane“ , rekao je on tada.

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)