SITUACIJA U UKRAJINI: Ukrajinske snage granatirale selo u DNR (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 02. 2022. u 07:24 >> 22:13

ESKALACIJA neprijateljstava u Donbasu počela je 17. februara, kada je ukrajinska vojska počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Vlasti DNR i LNR su proglasili evakucaiju stanovništva na teritoriju Rusije, nakon čega je uvedena opšta mobilizacija. Na molbu lidera republika predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je priznata njihova nezavisnost.

СИТУАЦИЈА У УКРАЈИНИ: Украјинске снаге гранатирале село у ДНР  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

U Donjecku se čula snažna eksplozija

U gradu Donjecku u  Donjeckoj Narodnoj Republici večeras se čula snažna eksplozija, javlja Donjecka novinska agencija (DAN). Kako se navodi, nije poznato šta je izazvalo eksploziju. Interfaks navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, da u eksploziji nije bilo žrtava.

- Prema preliminarnim informacijama, eksplozija se dogodila na teritoriji televizijskog centra. Žrtva nije bilo. Uzrok eksplozije se utvrđuje - rekao je izvor Interfaksa.

Entoni Blinken i Sergej Lavrov u Ženevi / Foto AP

Blinken otkazao sastanak sa Lavrovim

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je otkazao susret sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, zakazan za četvrtak. Blinken je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Vašingtonu objasnio da je prošle nedelje pristao da se sastane sa Lavrovom kako bi razmotrili pitanja u vezi sa bezbednošću u Evropi, "ali samo ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu".

Zelenski: Rezervisti dobili poziv, nema opšte mobilizacije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su vojni rezervisti dobili poziv, ali je isključio opštu mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine, javlja Rojters.  Zelenski je izjavio da će i dalje tražiti diplomatsko rešenje krize, a pozdravio je i spremnost Turske da učestvuje u multilateralnim razgovorima, međutim, naglasio je da Ukrajina neće ustupiti nikakvu teritoriju Rusiji.

Foto: Predsednička administracija Ukrajine

Ukrajinske snage granatirale selo u DNR

Ukrajinske snage bezbednosti granatirale su selo Vesela Gora u DNR. Zabeleženo je granatiranje sa VFU u pravcu sela Vesela Gora, pri čemu je oštećeno šest kuća i jedan automobil.

- Sa strane VFU u pravcu naselja Vesela Gora, artiljerijama kalibra 122 mm oštećeno je šest stambenih objekata i jedan automobil - navodi se u poruci Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukrajina: Ubijen vojnik, njih 6 ranjeno

Ukrajina je objavila da je u napadu proruskih separatista na istoku zemlje ubijen jedan vojnik, a šestoro ih je ranjeno.

U DNR raste broj dobrovoljaca

U Narodnoj miliciji napominju da mnogi dolaze na sabirne punktove ne čekajući poziv za mobilizaciju.

 

Moskva uspostavlja diplomatske odnose sa LNR i DNR

Moskva od 22. februara uspostavlja diplomatske odnose s LNR i DRN, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Pokušan atentat na bivšeg ministra odbrane DNR

Ministarstvo za državnu bezbednost DNR je saopštilo da je pokušan atentat na bivšeg ministra odbrane republike Vladimira Kononova.

U saopštenju je navedeno da je u eksploziji stradao civil koji je krenuo na sastanak s bivšim zvaničnikom.

Rusija uskoro evakuiše osoblje ambasade iz Ukrajine

Rusija će uskoro evakuisati osoblje ambasade iz Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruske diplomate u Ukrajini dobijale su pretnje fizičkim nasiljem, na koje Kijev nije reagovao, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova / Arhiva

Putin: Minski sporazumi više ne postoje, priznali smo DNR i LNR 

Evropa nije mogla da natera Kijev da se pridržava Minskih sporazuma, pa je Rusija bila prinuđena da donese odluku da prizna DNR i LNR, precizirao je Putin.

 

Šest eksplozija odjeknulo u Donjecku

Šest eksplozija ođeknulo je danas u centru grada Donjecka u istočnoj Ukrajini, koji je pod kontrolom proruskih snaga, prenosi Rojters.

Agencija prenosi da nije poznato šta je uzrok eksplozija.

Neimenovani diplomatski izvor rekao je ranije za Rojters da je nastavljeno granatiranje na liniji kontakta između vlade i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina raketirala područje oko Donjecka

Oružane snage Ukrajine ispalile su danas kod Donjecka pet raketa iz višecevnih raketnih sistema Grad, prvi put od 2018. godine, saopšteno je danas iz kancelarije misije Donjecke Narodne Republike (DNR) pri Zajednickom centru za koordinaciju i kontrolu prekida vatre (JČC).

- Prvi put od 2018. godine, neprijatelj je upotrebio višecevne raketne sisteme Grad - navodi se u izveštaju i dodaje da se Donjeck našao pod raketnom paljbom u 15.10 po moskovskom vremenu, prenosi TAS S.

Foto: Tanjug

Ispaljeno je ukupno pet raketa BM-21 Grad i 12 granata kalibra 122 milimetra, navodi se u saopštenju misije DNR pri JČC.

Ukrajinci razmeštaju PVO

Ukrajinska vojska je postavila sisteme PVO na aerodromima u Kijevu, Harkovu i Čerkasu, saopštio je novinarima portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Nisu isključene provokacije prema putničkim avionima.

On je naveo i da je u području Mariupolja primetno kretanje tenkova i sistema Grad, na jugu Donjecke oblasti.

U Donbas, po njegovim rečima, stigli su i strane privatne vojne kompanije i pripadnici ekstremističkog "Desnog sektora".

Zelenski o raskidu odnosa sa Rusijom

Kijev razmatra mogućnost raskidanja diplomatskih odnosa sa Rusijom, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

- Stigao mi je zahtev od Ministarstva spoljnih poslova da razmotrim pitanje raskidanja diplomatskih odnosa između Ukrajine i Rusije. Sada ću raditi na tom pitanju i ne samo na tome, nego i našim efikasnim koracima u vezi eskalacije od strane Rusije - rekao je on.

Peskov o priznanju LNR i DNR

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nije potvrdio da će Rusija poslati vojsku u Donbas, o tome će se odlučivati u skladu sa situacijom sa aktuelnom situacijom.

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

On je saopštio i da su republike priznate u granicama u okviru kojih su se proglasile 2014. godine.

Moskva o granicama Donjecke i Luganske republike

Moskva priznaje LNR i DNR u granicama u okviru kojih rukovodstva republika vrše svoja ovlašćenja, saopštio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko.

Novinari na meti Ukrajinaca

Grupa novinara, među kojima je bio i fotoreporter Ria Novosti našli su se pod artiljerijskom vatrom na putu za Gorlovku.

Lavrov o situaciji u Ukrajini

Pravo na suverenitet treba poštovati samo onim državama koje predstavljaju ceo narod koji živi na njihovoj teritoriji, a Ukrajina nije jedna od njih od 2014. godine, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov televiziji "Rusija 24".

- Ako se govori o principu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jedan od ključnih dokumenata koji svi pravnici smatraju osnovom za tumačenje Povelje UN je deklaracija o principima međunarodnog prava koji se tiče prijateljskih veza između naroda. Nikad nigde ova deklaracija nije bila dovedena u pitanje - rekao je ministar.

Ruske vojne baze se mogu pojaviti u Donbasu

Trenutno se ne razgovara o raspoređivanju ruskih baza u DNR i LNR, ali ako bude bilo potrebno i ta opcija je predviđena, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.

- Za sada nije bilo razgovora ni o kakvim bazama. Alo ako bude bilo potrebno, uradićemo sve što bude bilo potrebno. Sporazum to predviđa - rekao je Rudenko Sputnjiku.

Ukrajinski diverzanti izveli napad

Tri osobe su poginule u eksploziji bombe koju su postavili ukrajinski diverzanti na auto-putu Donjeck-Gorlovka, saopštio je portparol Narodne milicije Donjecka Eduard Basurin.

- Prema operativnim informacijama, jutros, dana 22. februara, ukrajinski diverzanti su na autoputu Donjeck-Gorlovka detonirali minsko-eksplozivnu napravu - saopštio je Basurin, prenosi RIA Novosti.

Amerikanci i NATO neće raspoređivati nuklearno oružje

SAD i NATO ne nameravaju da raspoređuju u Ukrajini nuklearno oružje, izjavila je ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild na sednici Saveta bezbednosti.

- Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdio je da Ukrajina pokušava da dobije nuklearno oružje od Zapada. To nije istina. SAD i naši saveznici nemaju nameru da isporučuju Ukrajini nuklearno oružje i Ukrajina to ne želi - kazala je ona.

DNR i LNR ratifikovali sporazume sa Rusijom

Parlamenti Donjecke i Luganske narodne republike ratifikovao je sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom.

 

Amerikanci pozvali Zelenskog da ode u Lavov?

SAD pozivaju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da ode u Lavov radi svoje bezbednosti, javlja televizija Ej-Bi-Si.

Televizija ne navodi izvore svojih informacija, niti razlog za ovu preporuku.

Peking o uzrocima krize u Ukrajini

Trenutni razvoj situacije u Ukrajini je tesno povezan da odlaganjem efikasne realizacije Minskih sporazuma, izjavio je ministar inostranih poslova Kine Van Ji u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

- Trenutni razvoj situacije oko ukrajinskog pitanja usko je povezan da odlaganjem efikasne realizacije Minskih sporazuma - izjavio je Van Ji.

Ortega podržao Rusiju

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega jedan je od prvih svetskih lidera koji je podržao stav Rusije u vezi sa Ukrajinom, i poručio da je predsednik Vladimir Putin u pravu kada je priznao nezavisnost dva regiona pod kontrolom proruskih snaga.

Bivši marksistički gerilac, koji je predvodi Nikaragvu od 2007. nakon što je prvi put došao na vlast 1979. godine, branio je Putinov potez da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska tokom govora u Managvi, prenosi Rojters.

- Siguran sam da će stanovnici u Donbasu, ako sprovedu referendum poput onog koji je sproveden na Krimu, glasati za pripajanje tih teritorija Rusiji, rekao je Ortega.

Kijev: Poginula dva vojnika, 12 ranjeno

Vlasti u Kijevu su danas saopštile da su dva ukrajinska vojnika ubijena, a 12 ranjeno u protekla 24 sata.

Vojska je saopštila da je zabeležila 84 slučaja granatiranja od strane snaga Donjecke i Luganske republike.

Bajden potpisao novu rundu sankcija Rusiji

Nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina u ponedeljak uveče, američki predsednik Džo Bajden oglasio se na Tviteru i objavio fotografiju na kojoj potpisuje nove sankcije za Rusiju, Donjecku narodnu republiku i Lugansku narodnu republiku.

Zabranjeni su ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi građani SAD obavljali sa tim samoproglašenim republikama, kao i neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz tih područja.

Zaharova: Pitanje granica Donjecka i Luganska će se tek rešavati

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da prvo treba ratifikovati sporazum o prijateljstvu, a zatim razgovarati o tome u kojim granicama Rusija priznaje LNR i DNR.

- Hajde ipak da pustimo naše zakonodavce da danas odigraju svoju ulogu i pustimo da se realizuje pravni proces (ratifikacija sporazuma) - odgovorila je Zaharova na pitanje u kojim granicama Rusija priznaje LNR i DNR.

Novi masakr u Donbasu nećemo dozvoliti!

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja poručio je na sednici Saveta bezbednosti o situaciji u Ukrajini da je od ključnog značaja usredsrediti se na to kako izbeći rat i primorati Kijev da prekine napade na LNR i DNR.

Foto: AP Photo/Richard Drew

 

Kijev, na čelu sa Vladimirom Zelenskim, vratio se ratnoj retorici i učino je sve da uništi Minske sporazume, istakao je on.

Donbas se nalazi na pragu nove ukrajinske vojne avanture kao što je to bilo 2014-2015. godine. Moskva to ne može da dozvoli i zato je doneta odluka o priznavanju DNR i LNR.

- Rusija je otvorena za dijalog ali da neće dopustiti novi masakr u Donbasu - upozorio je Nebenzja.

Ukrajinci nastavljaju sa napadima

Ukrajinske snage i u jutarnjim satima nastavljaju da gađaju naselja u Donbasu. Na naselje Staromihajlovka ispaljeno je 15 mina zabranjenog kalibra, a jedan stanovnik Slavjanoserbska ranjen je prilikom minobacačkog napada.

Gasovod u zaseoku Aleksandrovsk u blizini Luganska oštećen je prilikom napada.

Zelenski se obratio naciji

"Nemate razloga za besanu noć". Ovim rečima se predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio građanima povodom situacije u zemlji.

On je u video-obraćanju koje je objavio na Instagram profilu rekao i da su granice zemlje pouzdano zaštićene i da partneri podržavaju Ukrajinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!