RUSIJA I BRAZIL JAČAJU ODNOSE: Predsednik Žair Bolsonaro se susreo sa Putinom, dva lidera razgovarala tri časa

Srna

16. 02. 2022. u 17:27

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Brazila Žaira Bolsonara u Moskvi završen je nakon tri časa, javio je TASS.

РУСИЈА И БРАЗИЛ ЈАЧАЈУ ОДНОСЕ: Председник Жаир Болсонаро се сусрео са Путином, два лидера разговарала три часа

EPA

Lideri su se pojavili pred novinarima radi završnih izjava.

Putin je tokom sastanka rekao da je trgovina između dve zemlje nastavila da raste, uprkos tome što je na bilateralne odnose uticala pandemija kovid 19.

On je naglasio da je Brazil jedan od ključnih trgovinskih i ekonomskih partnera Rusije u Latinskoj Americi i izrazio nadu da će sastanak biti koristan.

EPA

Bolsonaro je rekao da je njegova poseta Moskvi poruka cijelom svijetu da postoji dobra perspektiva za odnose Brazila i Rusije. 

Jačanje saradnje sa Rusijom na polju odbrane

Brazil je zainteresovan za jačanje saradnje sa Rusijom na polju odbrane i korišćenje naprednih ruskih tehnologija radi jačanja brazilskih odbrambenih kapaciteta, izjavio je brazilski ministar spoljnih poslova Karlos Alberto Franko Franka.

On je novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane Rusije i Brazila rekao da je saradnja na polju odbrane postala jedno od najvažnijih polja saradnje dvije zemlje.

- Za Brazil, Rusija je vodeća zemlja na polju tehnologija. Zainteresovani smo za korišćenje ruskog znanja i iskustva u polju tehnologija odbrane i razmjenu iskustava kako bismo ojačali našu odbranu, istakao je Franka.

Franka je naveo da je posebna pažnja posvećena načinima osiguravanja kibernetičke bezbednosti, javio je TASS.

EPA

- Razgovarali smo o metodama zadržavanja privatnosti podataka, posebno u kibernetičkom prostoru. S obzirom na trenutnu situaciju u svetu, to je jedno od najvažnijih pitanja na dnevnom redu današnjih razgovora na visokom nivou, naglasio je Franka.

Brazilski ministar dodao je da su strane procenile trenutno stanje bilateralnih odnosa i postavile jasnije ciljeve za budućnost, uz usredsređenost na interakciju na međunarodnoj sceni, uključujući u okvirima UN. 

BONUS VIDEO: 

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest