"ZAPADU FALI ELEMENTARNOG VASPITANJA": Lavrov poručio - Rusija iznenađena kontinuiranom histerijom!

Novosti onlajn

16. 02. 2022. u 13:04

POZIVI Zapada da se proveri povlačenje ruskih trupa nakon završetka vežbi predstavljaju nevaspitanje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posle sastanka u formatu „2+2“ na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije i Brazila.

ЗАПАДУ ФАЛИ ЕЛЕМЕНТАРНОГ ВАСПИТАЊА: Лавров поручио - Русија изненађена континуираном хистеријом!

Sergej Lavrov / Foto EPA

- Šta god da radimo na svojoj teritoriji, Zapad smatra da ima pravo da nam govori kako treba da se ponašamo. To je elementarni nedostatak vaspitanja - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, „to se ogleda u poslednjim pozivima: hajde da proverimo šta Rusija tamo radi, rekli su da su vežbe završene, ali ne verujemo, imaćemo mogućnost da proverimo sa satelita i koristeći druge informacije obaveštajnih službi“.

On je dodao da je Rusija iznenađena kontinuiranom histerijom na Zapadu oko navodne ruske „invazije“ na Ukrajinu.

- Naravno, ovo (neprekidna histerija na Zapadu oko navodne invazije Rusije na Ukrajinu) ne bih rekao da nas zabavlja, ali izaziva duboke nedoumice - rekao je Lavrov.

Foto: EPA

Dijalog o ruskim predlozima

Šef ruske diplomatije je napomenuo da je Zapad izrazio spremnost da se uključi u dijalog o temama koje se tiču stvaranja i razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa, transparentnost vežbi koje se održavaju i obnavljanje kontakata između vojske.

Kako je naveo, Rusija je spremna da razgovara sa Zapadom o bezbednosnim pitanjima, ali ne na uštrb razgovora o ključnim zabrinutostima Moskve.

- Smatramo pozitivnim korakom i bićemo spremni za takav dijalog, ali ni u kom slučaju ne na uštrb razjašnjenja suštinskih pitanja našeg stava, koja se odnose na potrebu da se zaustavi nepromišljeno kretanje NATO-a ka istoku, i tražiti druge načine da se osigura bezbednost svih evroatlantskih zemalja - naglasio je ruski ministar i dodao da je o tome podrobno govorio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ministar je primetio da je Zapad kao sopstvene predloge o bezbednosti izneo one inicijative koje je prethodno iznela Moskva, ali su odbačeni.

- To nisu toliko predlozi Zapada, koliko su predlozi Rusije koje je Zapad dobijao poslednje dve-tri godine i dosledno odbijao, ali sada, kada smo zaoštrili problem bezbednosti u Evropi, morao je da se složi i čak ih predstavio kao svoje inicijative - objasnio je Lavrov.

On je objasnio da se to tiče predloga ruskog predsednika da se proglasi moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, kao i niza inicijativa Generalštaba podnetih NATO-u na razmatranje, uključujući mere za izgradnju poverenja i dijalog između vojnih resora.

- Sada je Zapad u svojim odgovorima, koje smo dobili, izložio sve te oblasti, izražavajući spremnost da vodi, kako je rečeno, ozbiljan dijalog o ovom pitanju - zaključio je on.

Entoni Blinken i Sergej Lavrov u Ženevi / Foto AP

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

Histerija oko navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu traje već nedeljama. Iako je Moskva više puta demantovala da ima takve namere, zapadni mediji i političari ne prestaju da ponavljaju istu mantru. Štaviše, traže da Rusija povuče trupe koje izvode vojne vežbe na sopstvenoj teritoriji. Čak su i ukrajinski zvaničnici više puta saopštavali da nemaju informacije da Rusija sprema napad na njihovu zemlju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?