AUSTRIJA PROTIV BLOKADE "SEVERNOG TOKA 2": "Beč ne prati tuđe želje"

Novosti onlajn

13. 02. 2022. u 16:28

NEKE države žele da Beč odustane od učešća u „Severnom toku 2“, ali on ne prati tuđe želje, izjavila je ministarka za digitalizaciju i ekonomiju Austrije Margarita Šrambjok.

АУСТРИЈА ПРОТИВ БЛОКАДЕ СЕВЕРНОГ ТОКА 2: Беч не прати туђе жеље

Foto AP

- Znam da postoje države koje žele da Austrija odustane od „Severnog toka 2“. To nećemo uraditi ni ja niti ministar inostranih poslova, jer smo mi kao država mnogo investirali (u gasovod) kroz kompaniju OMV - rekla je ministarka televiziji ORF2.

Kako je navela, države treba da poštuju međunarodnu vladavinu prava i „potrebna je sigurnost investicija OMV“.

- Zato, ako ne bude invazije, tada, po našem mišljenju, „Severni tok 2“ treba da bude pušten u rad - izjavila je ministarka. Šrambjokova je dodala da Austrija podržava suverenitet Ukrajine i da po tom pitanju drži stranu EU.

- Ako ne bude vladavine prava, tada neće biti ni međunarodne trgovine. Pošto taj gasovod nije dobio dozvolu, tada je nepostojeći deo sankcija. Da li će snabdevanje gasom Austrije biti pod znakom pitanja – ne. Mi smo gasno čvorište, preko nas prolazi mnogo gasnih trasa. Bićemo snabdeveni i bez tog gasovoda, ali je to investicija za budućnost. Evropa treba da bude suverena. To se tiče svih pravaca: SAD i Rusije - naglasila je ministarka.

Američka administracija nastavlja da vodi kampanju protiv ruskog gasovoda „Severni tok 2“ i obećava da neće dozvoliti da bude pušten u rad ako dođe do eskalacije situacije u Ukrajini. Zvanični Vašington već mesecima govori da postoji mogućnost da poraste zavisnost Evrope od ruskog gasa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju